Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів

Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів

2 Квітня 2015
4134

Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів

4134
Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів
Порошенко підписав закон про заборону частини російських фільмів та серіалів

Президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою 5 лютого закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє показ в Україні частини російських фільмів та серіалів.

 

Як зазначається на сайті Верховної Ради, документ отримав підпис глави держави. «Повернуто з підписом від президента (02.04.2015)», - йдеться у довідці до цього документу, розміщеного на сайті парламенту.

 

У законі, зокрема, міститься така норма: «...заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року».

 

Закон почне діяти через два місяці з дня його опублікування.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» було прийнято в другому читанні в цілому в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності, але з урахуванням поправки № 28. При цьому були різні тлумачення того, поправку якого змісту ухвалили народні депутати.

 

У таблиці поправок до другого читання № 28 - це поправка Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Однак співавтор законопроекту Микола Княжицький і сама Вікторія Сюмар спершу стверджували, що в документі враховано поправку в редакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється всі проекти, які були зняті в Російській Федерації з 1991 року. Згодом вони ж казали протилежне - що враховано саме редакційну поправку Вікторії Сюмар.

 

6 лютого, наступного дня після голосування, народні депутати від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Михайло Папієв ініціювали скасування рішення Верховної Ради про ухвалення закону. Вони стверджували, що були порушені норми Регламенту - зокрема такі, що визначають порядок розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні, зокрема, розгляду поправок.

 

Через появу цього проекту голова Верховної Ради Володимир Гройсман не міг підписати ухвалений 5 лютого закон.

 

18 березня Верховна Рада відхилила проект постанови представників «Опозиційного блоку». Таким чином, було розблоковано процедуру підписання закону про заборону російських серіалів. Того ж дня спікер заявив, що підписав закон і передав його на підпис Президенту.

 

Генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що під дію закону про заборону російських фільмів і серіалів, що пропагують країну-агресора, не підпадатимуть ті стрічки, у титрах яких буде вказана українська компанія.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду