detector.media
10.04.2015 15:32
Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити
Нацрада і Держкіно будуть карати телеканали за російські фільми й серіали з 4 червня, а поки що будуть моніторити

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення разом з Державним агентством з питань кіно почнуть карати телеканали за показ заборонених російських фільмів і серіалів із 4 червня, коли набуде чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Про це на брифінгу 9 квітня повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

«4 червня ми починаємо складати акти правопорушень і направляти їх до Держкіно, яке й буде вживати заходи - накладати штрафи», - повідомив пан Артеменко. Згідно з нормами закону, штрафи накладатимуться в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок, вчинений вперше, та у розмірі п'ятдесяти мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок.

 

Як уточнили в прес-службі Нацради, юридичному управлінню Нацради доручено за два місяці розробити та опрацювати процедуру, відповідно до  якої складатимуться акти правопорушень та передаватимуться в Держкіно.

 

А поки закон не набув чинності, Нацрада проводитиме моніторинг телеканалів. «Із сьогоднішнього дня ми будемо моніторити телеканали та повідомляти їх, що в них є порушення, але штрафу вони поки не підлягають. Це стимулюючий захід, адже ми в такий спосіб нагадуємо, що з 4 червня будуть жорсткіші норми і будуть штрафи. Ми сподіваємося, що телеканали не чекатимуть до останнього, до 4 червня, і будуть уже зараз змінювати сітки мовлення і програмне наповнення», - додав пан Артеменко.

 

Нагадаємо, 2 квітня Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою 5 лютого закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє показ в Україні частини російських фільмів та серіалів. 4 квітня закон було опубліковано. Він почне діяти через два місяці з дня опублікування.

 

У законі, зокрема, міститься така норма: «...заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року».

 

Генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що під дію закону не підпадатимуть ті фільми, у титрах яких буде вказана українська компанія.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY