Правозахисники не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями»

Правозахисники не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями»

13 Березня 2015
2432
13 Березня 2015
14:27

Правозахисники не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями»

2432
Правозахисники не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями»
Правозахисники не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями»

10 березня юристи Харківської правозахисної групи (ХПГ) Айгуль Муканова та Олексій Сорокін оприлюднили свій попередній звіт про участь у службовому розслідуванні інциденту між міліцією та журналістами «Громадського ТБ» Костянтином Реуцьким і Настею Станко, що стався 29 січня на блок-пості в селищі Пісочин Харківської області.

 

Наявні матеріали не дають правозахисникам підстав виносити категоричні або однозначні судження ані про факти коректної поведінки працівників міліції, ані про факти побиття Костянтина Реуцького і заволодіння його камерою та викрадення з неї картки пам'яті. На такі висновки правозахисників вплинули відмова сторін конфлікту брати участь у цьому розслідуванні та дати письмові детальні пояснення того, що відбулося.

 

«Тим не менш, нам видається обґрунтованим твердження Реуцького про крадіжку карти пам'яті, оскільки камера цієї моделі без карти пам'яті працювати взагалі не може, а Костянтин почав знімати, і власне, через це почалася сутичка», - зауважили юристи.

 

Юристи ХПГ аналізували перші пояснювальні учасників і свідків інциденту, пояснення лікаря, який оглядав Костянтина Реуцького, відеозаписи з камер на блок-пості «Пісочин», а також фотографії пана Реуцького та пані Станко, які вони виклали в інтернеті.

 

Правозахисники відзначили, що свідок інциденту, журналіст Павел Пеньонжек, не бачив, як Костянтина Реуцького били. Також вони звернули увагу на суперечливі пояснення журналістів: «Приміром, Антонюк А. Р. (Настя Станко. - ТК) пише, що в Костянтина на лобі була велика і глибока подряпина. Однак, оскільки на лобі багато кровоносних судин, навіть при невеликому розтині чола з'являється кров у великій кількості. При первинному огляді лікар Флігінських А. А. вказав на відсутність у Костянтина тілесних ушкоджень. На жаль, у представників громадських організацій, включених до складу комісії, і співробітників УВС, які безпосередньо проводили службове розслідування, не було доступу до будь-яких медичних документів за результатами обстеження Реуцького К., яке він провів пізніше. Антонюк А. Р. також у своїх поясненнях докладно описує побиття К. Реуцького, але в інтерв'ю "Громадському ТБ" відразу після події вона ж каже, що нічого не встигла розібрати, побачила Костянтина вже лежачим на землі».

 

Сумніви в правозахисників викликали й пояснення працівників міліції: «Так, їх пояснення, що вони зупинили машину К. Реуцького, оскільки побачили у світлі фар зустрічної машини бронежилети на задньому сидінні автомобіля, викликають серйозні сумніви. За результатами перегляду відеозапису можна стверджувати, що в цей момент зустрічних машин не було. Крім того, шибки всіх дверей автомобіля тоновані, і в цієї моделі автомобіля високий край дверей - заглянути безпосередньо на сидіння можна, перебуваючи впритул. Також викликають сумніви їх твердження про те, що вони схопили за руки Костянтина, оскільки він намагався їх бити. Він був один, їх троє плюс три співробітника ДАІ. У своїх пояснювальних кожен зі співробітників "Беркута" дають різні версії в цій частині відбувалися подій».

 

Правозахисники припускають, що в межах кримінального розслідування, з урахуванням повноважень органів слідства та за сприяння зацікавлених у з'ясуванні істини сторін, буде можливість зібрати докази, які допоможуть дати відповіді на нез'ясовані питання і покажуть більш зрозумілу картину події.

 

Повний текст попереднього звіту можна прочитати тут.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павєл Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

Правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. За словами журналістів, екс-«беркутівці» побили Костянтина Реуцького, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат пана Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

Наступного дня, 30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

У міліції стверджували, що представники «Громадського ТБ» вчинили конфлікт із правоохоронцями, а Костянтин Реуцький сам упав на землю. За повідомленням МВС цю справу тримає на контролі начальник Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майор Анатолій Дмитрієв.

 

Згодом радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко дав із цього приводу інтерв'ю, в якому заявив, що конфлікт стався з вини журналістів, пана Реуцького ніхто не бив, від медичного огляду він відмовився. Костянтин Реуцький спростував цю інформацію.

 

На початку лютого МВС заявило про завершення першого етапу перевірки інциденту. Натомість постраждалі журналісти стверджують, що інцидент хочуть зам'яти.

 

На початку безеня Антон Геращенко заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

 

3 березня журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко звернулась до очільника МВС Арсена Авакова з вимогою звільнити і притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників «Беркуту», які напали на журналістів 29 січня.

 

У своєму відеоблозі на «ВідеоТеці» Анастасія Станко заявила: якщо відповіді від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не буде - вимагатиме його відставки.

 

Станом на 5 березня прокуратура Харківської області не висунула жодних підозр у справі щодо інциденту з журналістами «Громадського ТБ» і колишніми працівниками спецпідрозділу «Беркут».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2432
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду