Порошенко призначив стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія

Порошенко призначив стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія

11 Березня 2015
2869
11 Березня 2015
11:18

Порошенко призначив стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія

2869
Порошенко призначив стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія
Порошенко призначив стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія

6 березня Указом Президента України Петра Порошенка № 132/2015 призначено стипендію Максиму Веремію - сину київського журналіста  В'ячеслава Веремія, який загинув під час подій Євромайдану у Києві у ніч на 19 лютого 2014 року. Його дружина Світлана вітає звістку, що державну стипендію все ж було призначено, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

«Відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2002 року № 428 (зі змінами, внесеними Указами від 20 жовтня 2003 року № 1197 та від 23 вересня 2005 року № 1331) постановляю: Призначити стипендію Президента України Веремію Максиму В'ячеславовичу - 2009 року народження, сину журналіста Веремія В'ячеслава Васильовича, який загинув у зв'язку з виконанням службових обов'язків», - йдеться в указі від 6 березня, який оприлюднений на сайті глави держави.

 

Подання на оформлення відповідної стипендії було підготовлено Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) за підтримки Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ). Держкомтелерадіо вніс це подання на розгляд уряду, попередньо погодивши з міністерствами фінансів, економіки та юстиції. Відповідно до указу Президента України, такі стипендії видаються неповнолітнім дітям тих журналістів, що загинули при виконанні професійних обов'язків.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у вересні минулого року уряд вирішив відкласти це рішення, доручивши голові Держкомтелерадіо Олегу Наливайку подати Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку додаткову інформацію із зазначеного питання з урахуванням результатів обговорення. Пізніше подання було внесено Державним комітетом телебачення і радіомовлення за попереднім погодженням з міністерствами фінансів, економіки та юстиції. 18 лютого Кабінет міністрів України підтримав рішення щодо проекту указу Президента України про призначення стипендії неповнолітньому сину загиблого під час подій на Майдані київського журналіста В'ячеслава Веремія.

 

Дружина покійного журналіста В'ячеслава Веремія Світлана зраділа звістці, що зрештою стипендію таки призначили. «Будь-яка мати скаже, що ця стипендія буде важлива. Звичайно, може, в мене немає надзвичайних  потреб прямо зараз її витрачати, але ці гроші нам будуть не зайві. Адже треба думати про навчання сина. Думаю, син заслужив цю стипендію», - сказала вдова загиблого.

 

Вона також підтримує зв'язок із колегами журналіста, який працював у «Газете по-киевски», «Обозревателе», газеті «Вести». «Дуже багато колег чоловіка - це і мої колишні колеги, тому звичайно, зв'язок підтримуємо, кожен в міру можливостей допомагає. Не обов'язково фінансово, можливо, зв'язками чи в оформленні якихось моментів», - сказала вона.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголошує, що свого часу саме Спілка лобіювала прийняття спеціального президентського указу про «Питання соціального захисту дітей журналістів, які загинули або стали інвалідами у зв'язку з виконанням службових обов'язків». «Наш обов'язок - допомагати журналістам у біді, їхнім родинам. А у ситуації, коли, на жаль, гине наш колега - на ділі самим проявляти ту людяність, до якої медіа часто закликають людей у своїх виступах», - зазначає Сергій Томіленко. 

 

Нагадаємо,  В'ячеслава Веремія було убито в Києві в ніч з 18 на19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Киеєва на машину напали озброєні невідомі, почали розгойдувати машину, витягли водія і пасажирів і почали їх бити. Дві людини отримали травми, а журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Міліція Києва порушила за цим фактом кримінальну справу.

 

У квітні минулого року в.о.міністра внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що В'ячеслава Веремія вбили зі зброї, виданої бандитам в Міністерстві внутрішніх справ на вулиці Богомольця в Києві.



«Була озброєна група бандитів. Їм видавалося зброю, їм видавалися засоби захисту, їм видавалися патрони. Причому особливий цинізм ситуації, я підкреслю, щоб ви всі це розуміли, відбувався в тому, що вбивця Веремія, той, хто безпосередньо стріляв у нього, - і це відео є на всіх екранах, ви це бачили, - за півтори години до вбивства був на Богомольця, 10, у Міністерстві внутрішніх справ. І там отримував у одного із співробітників МВС щити, патрони, і ми думаємо, що зброю», - повідомив він і заявив, що група після нападу на таксі журналіста вбила ще мінімум п'ять людей.

 

Триває судовий процес за фактом вбивства В'ячеслава Веремія. За даними слідства у злочині брали участь п'ять чоловік. Підозрюваного у побитті та притягнутому до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту 16 жовтня минулого року. У вбивстві журналіста підозрюють 45-річного Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». У ГПУ стверджують, що мають докази співпраці пана Алієва з одним з нардепів від Партії регіонів. Підозрюваний досі перебуває у розшуку. Суддя Олег Лінник, який веде справу В'ячеслава Веремія щодо підозрюваного Юрія Крисіна,  вирішив, що засідання буде закритим попри суспільний резонанс справи.  

 

21 листопада минулого року Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України загиблому журналісту В'ячеславу Веремію. 19 лютого на місці загибелі київського журналіста В'ячеслава Веремія у Києві встановлено меморіальну дошку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2869
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ныби й добра справа, а як в лице плюнули
3334 дн. тому
все правильно. Якби тільки ще й дружина Веремія Світлана краще жувала. "Думаю син заслужив цю стипендію". Стісняюсь спитать- а Порошенко призначав її за заслуги вбитого журналіста-батька, чи за які їтіть "заслуги" його сина? Курка тупа, блін....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду