У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ

У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ

4 Березня 2015
3179

У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ

3179
У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ
У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ

Згідно щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) у лютому в Україні погіршився рівень свободи слова в порівнянні з попереднім місяцем. Про це організація повідомляє на своєму сайті.

 

За даними ІМІ минулого місяця в Україні відбулося 8 випадків перешкоджання журналістам (у січні - 1), 5 випадків побиття (у січні - 6), один журналіст загинув у зоні АТО (фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв).

 

На території Криму в лютому ІМІ зафіксував 3 випадки тиску на ЗМІ і журналістів (у січні - 2). «Зокрема, це вимоги окупаційної влади блокувати так звані «екстремістські сайти», а також відмова кримському сайту QHA в здійсненні інформаційної діяльності в Криму», - уточнює організація.

 

Минулого місяця сталося два випадки затримання журналістів представниками «ДНР» - італійського та польського журналістів було затримано на кілька годин та обшукано.

 

Перешкоджання законній діяльності журналістів були зафіксовані у Києві, Полтаві, Ужгороді, Рівному, Волині, Миколаєві. «Журналістам забороняли фотографувати, записувати на диктофон судові засідання, писати новини в онлайн-режимі, не пускали на той чи інший захід. Перешкоджали журналістам судді, прес-секретар, охоронці, адміністратор супермаркету, міліціонери, працівники облдержадміністрації, а також колеги по цеху», - повідомила експерт ІМІ Катерина Дячук.

 

Випадки побиттів та нападів зафіксовано на Донеччині, Черкащині, Чернігівщині, в Одесі та Миколаєві.

 

«За даними ІМІ, нападали та били журналістів прихильники "ДНР", представники організації "Рада громадської безпеки", невідомі у камуфляжі, депутат сільради та директор миколаївського обласного держархіву. Журналістам розбили камеру, вибивали і викручували техніку з метою припинення зйомки, також представників ЗМІ виштовхували та били», - повідомляє ІМІ.

 

Доступ до інформації «перекривали» у Чернівцях, Києві, Рівному та на Закарпатті: журналістам не відповідали на інформаційні запити, обмежували доступ до сесії міськради, запрошували на представлення чернівецького губернатора лише телевізійників.

 

Також ІМІ зафіксував 3 випадки судових позовів проти журналістів та ЗМІ, по 2 випадки погроз журналістам, кібер-атак на онлайн-ЗМІ, та пошкодження майна ЗМІ і журналістів.

 

З повним описом випадків, що увійшли до дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова» за лютий 2015 року можна ознайомитись тут.

 

Нагадаємо, у 2014 році на території України було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, найгіршими місяцями стали березень та травень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3179
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dmitiy
3340 дн. тому
И не слово про закрытие российских каналов и фактический запрет журналистам из России на работу в Украине. Как бы отреагировали в Украине, если бы подобные законы приняла Россия. Также не слова не сказано про атмосферу патриотизма переродившегося в дикий национализм культивируемый украинскими СМИ, альтернативная точка зрения пропала из эфира, а высказывая её сразу клеют ярлык не патриота и агента ФСБ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду