detector.media
04.03.2015 16:30
У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ
У лютому в Україні погіршилась свобода слова, зріс тиск на ЗМІ в Криму — ІМІ

Згідно щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) у лютому в Україні погіршився рівень свободи слова в порівнянні з попереднім місяцем. Про це організація повідомляє на своєму сайті.

 

За даними ІМІ минулого місяця в Україні відбулося 8 випадків перешкоджання журналістам (у січні - 1), 5 випадків побиття (у січні - 6), один журналіст загинув у зоні АТО (фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв).

 

На території Криму в лютому ІМІ зафіксував 3 випадки тиску на ЗМІ і журналістів (у січні - 2). «Зокрема, це вимоги окупаційної влади блокувати так звані «екстремістські сайти», а також відмова кримському сайту QHA в здійсненні інформаційної діяльності в Криму», - уточнює організація.

 

Минулого місяця сталося два випадки затримання журналістів представниками «ДНР» - італійського та польського журналістів було затримано на кілька годин та обшукано.

 

Перешкоджання законній діяльності журналістів були зафіксовані у Києві, Полтаві, Ужгороді, Рівному, Волині, Миколаєві. «Журналістам забороняли фотографувати, записувати на диктофон судові засідання, писати новини в онлайн-режимі, не пускали на той чи інший захід. Перешкоджали журналістам судді, прес-секретар, охоронці, адміністратор супермаркету, міліціонери, працівники облдержадміністрації, а також колеги по цеху», - повідомила експерт ІМІ Катерина Дячук.

 

Випадки побиттів та нападів зафіксовано на Донеччині, Черкащині, Чернігівщині, в Одесі та Миколаєві.

 

«За даними ІМІ, нападали та били журналістів прихильники "ДНР", представники організації "Рада громадської безпеки", невідомі у камуфляжі, депутат сільради та директор миколаївського обласного держархіву. Журналістам розбили камеру, вибивали і викручували техніку з метою припинення зйомки, також представників ЗМІ виштовхували та били», - повідомляє ІМІ.

 

Доступ до інформації «перекривали» у Чернівцях, Києві, Рівному та на Закарпатті: журналістам не відповідали на інформаційні запити, обмежували доступ до сесії міськради, запрошували на представлення чернівецького губернатора лише телевізійників.

 

Також ІМІ зафіксував 3 випадки судових позовів проти журналістів та ЗМІ, по 2 випадки погроз журналістам, кібер-атак на онлайн-ЗМІ, та пошкодження майна ЗМІ і журналістів.

 

З повним описом випадків, що увійшли до дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова» за лютий 2015 року можна ознайомитись тут.

 

Нагадаємо, у 2014 році на території України було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, найгіршими місяцями стали березень та травень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY