Геращенко пропонує нагородити харківських  екс-«беркутівців», які місяць тому напали на журналістів «Громадського ТБ»

Геращенко пропонує нагородити харківських екс-«беркутівців», які місяць тому напали на журналістів «Громадського ТБ»

2 Березня 2015
7635

Геращенко пропонує нагородити харківських екс-«беркутівців», які місяць тому напали на журналістів «Громадського ТБ»

7635
Геращенко пропонує нагородити харківських  екс-«беркутівців», які місяць тому напали на журналістів «Громадського ТБ»
Геращенко пропонує нагородити харківських  екс-«беркутівців», які місяць тому напали на журналістів «Громадського ТБ»

Радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю. Про це він повідомив у своєму Facebook. Місяць тому ці ж міліціонери  напали  на блок-посту на групу, в якій були українські співробітники ЗМІ і польський журналіст. 

 

За його словами, коли міліціонери зупинили авто, військовослужбоці намагалися об'їхати по путівцю  стратегічний Роганський блок-пост, який стоїть на в'їзді до Харкова з боку Донбасу. Військовослужбовці начебто намагалися відмовитися від проведення огляду, але були «взяті на мушку» і після погрози відкрити по них вогонь вийшли з машини.

 

«Після проведення огляду виявилося що в машині вони везли 16 кілограмів 800 грам тротилових шашок!!!, 37 гранат Ф-1 і РГД - 5, 36 запалів до них, автомат АК-1 штука, 62 пачки патронів до автомата Калашникова, калібру 5, 45, 2 РПГ-18. А також, увага, армійська протипіхотній міна МОН-50!!! Це міна, аналогічна за принципом тієї, якою скористалися терористи, що вбили минулої неділі в Харкові 4-х невинних харків'ян. Коли у цих двох запитали, навіщо вони все це добро везуть, вони заявили, що готуються до партизанської війни після вступу в Україну російських регулярних військ. Потім, уже коли їх привезли на допит у військову контррозвідку, ці двоє заявили, що везли все це добро для того щоб здати в міліцію», - повідомив Антон Геращенко.

 

За повідомленням нардепа, військовослужбовці були затримані військовою контррозвідкою і «за їх діями порушено кримінальне провадження за незаконний обіг зброю і його розкрадання з військової частини».

 

Радник МВС також повідомляє, що зустрівся з екс-«беркутівцями», які брали участь у операції та клопотатиме про їх нагородження.  «Я зустрівся з двома з трьох працівників міліції, які виконали свій обов'язок і, ризикуючи життям, виявили та затримали зловмисників. Вони не заперечували проти опублікування їхніх облич, бо вони і так добре відомі суспільству після відомої історії, що сталася місяць тому на Пісочинському блок-посту. Буду клопотати перед керівництвом МВС про нагородження всіх трьох працівників міліції, що провели цю операцію», - написав Антон Геращенко.

 

Він також повідомив, що зарплата співробітників загону міліції спецпризначення, якщо вони не в зоні АТО, складає 4000 гривень.

 

Варто нагадати, що МВС повідомляло, що міліціонерів, які несли службу на Пісочинському блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин інциденту з журналістами «Громадського ТБ», і за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

Нагадаємо, 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павєл Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

Правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. Екс-«беркутівці» побили його, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат пана Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

Зі слів пані Станко, нападниками були прапорщики міліції на прізвища Ріяко, Костюк і Гончаренко, які заявили, що їм за це нічого не буде, «бо не було ж і за Майдан нічого». Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад.

 

Наступного дня, 30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

У міліції стверджували, що представники «Громадського ТБ» вчинили конфлікт із правоохоронцями, а Костянтин Реуцький сам упав на землю. За повідомленням МВС цю справу тримає на контролі начальник Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майор Анатолій Дмитрієв.

 

Згодом радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко дав із цього приводу інтерв'ю, в якому заявив, що конфлікт стався з вини журналістів, пана Реуцького ніхто не бив, від медичного огляду він відмовився. Костянтин Реуцький спростував цю інформацію.

 

На початку лютого МВС заявило про завершення першого етапу перевірки інциденту, який стався 29 січня на блокпосту Пісочин (Харківська область) і після якого було відсторонено від виконання службових обов'язків міліціонерів - колишніх співробітників «Беркуту», що напали на журналістів «Громадського ТБ». Натомість постраждалі журналісти стверджують, що інцидент хочуть зам'яти.

 

«Детектор медіа»

На фото - екс-«беркутівці», Антон Геращенко і волонтери співтовариства «Блок-пости Харкова»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду