Ігор Розкладай: «Думаю, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре»

Ігор Розкладай: «Думаю, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре»

21 Лютого 2015
7552

Ігор Розкладай: «Думаю, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре»

7552
Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай — про те, яким чином внесення змін до чинного закону сприятиме створенню суспільного мовлення в Україні
Ігор Розкладай: «Думаю, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре»
Ігор Розкладай: «Думаю, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре»

Один із розробників проекту закону №1357 «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України», який Комітет із питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні і в цілому Ігор Розкладай під час чат-конференції на «Детектор медіа» роз'яснив основні запропоновані зміни, які дадуть можливість нарешті створити Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ).

 

За його словами, де-факто суспільне мовлення виникне раніше, ніж де-юре. «Адже юридично треба провести колосальну роботу щодо майнових і немайнових активів, реорганізації, оптимізації колективу і т. п. Програмно можна вже перебудовуватися на нові "рейки" зараз», - каже він. Основні зміни стосуються процедури обрання членів наглядової ради НСТУ, фінансування, заборони приватизації НСТУ тощо. Пан Розкладай вірить, що парламент підтримає ці зміни й через рік ми вже говоритимемо не про створення суспільного мовлення, а про ідеї, як його зробити ще кращим.

 

Через велику зайнятість пану Розкладаю рідко вдається переглядати телепрограми, але він зізнається, що особисто йому на українському телебаченні бракує драйвових програм про Україну - її історію, культуру. «Ми так втікали від совка, що втекли від самих себе», - зауважує він. Медіаюрист також переконаний, що поява суспільного мовлення вирішить проблему якості та інтелектуальності продукту. «В суспільному перший крок - зробити базу і встановити принципи, а потім буде тривалий час, щоб їх реалізувати. Це й навчання, й "вирощування" журналістів, це й підзвітність і відповідальність, це й публічне обговорення якості програм», - стверджує він.

 

 

- Вітаю! Чому Комітет свободи слова не підтримав поправки від Томенка? Члени Комітету не хочуть, щоб ОДТРК стали мовниками громад?

- Комітет врахував концептуально пропозиції Томенка. Тобто поправки до другого читання враховують інтереси громад. Натомість юридично поправки Томенка як такі неможливо врахувати через: 1) порушення Регламенту ВРУ; 2) невідповідність законодавству і, головне, невідповідність природі суспільного мовлення.

 

Щодо мовлення громад, ми не змогли включити поправки, знову ж таки через 116-ту статтю Регламенту. Проте в законопроекті передбачено доручення для КМУ внести пропозиції щодо окремого законопроекту стосовно мовлення громад - це зміни в закони про телерадіомовлення й місцеве самоврядування.

 

- Опишіть, як виглядатимуть ОДТРК після створення НТСУ?

- ОДТРК будуть відокремленими підрозділами. Детальніше буде виписано в Статуті НСТУ.

 

- Ігоре, що конкретно вдалося поправити щодо створення наглядових рад? Чи буде конкретна кількість членів? Як обиратиме парламент своїх членів?

- Основних зміни три: 1) зміна категорії ГО, що обиратимуть членів наглядової ради. Об'єднуються сфери науки й освіти, додається сфера нацменшин; 2) усувається статус всеукраїнських громадських організацій, адже це не відповідає духові закону про громадські об'єднання; 3) запроваджується система +1. Тобто якщо представників від фракцій і груп буде більше, ніж ГО, то буде добір кандидатів від ГО так, щоб їх було більше на одного члена.

 

- Ігоре, чи не завалить тепер законопроект Микола Томенко? Адже обидві його пропозиції не були підтримані Комітетом свободи слова? Чи брав він участь, до речі, в робочій групі, яка готувала проект до другого читання?

- name="18.02.2015:15.21.02">Ризик такий є. Хоча б тому, що пан Микола жодного разу не був на робочій групі, що, якщо чесно, дивує, адже сам процес є достатньо відкритий і прозорий. Я не хочу зараз коментувати, які причини такої позиції, але сподіваюся, що переможе здоровий глузд.

 

 


 

- Наявність на Першому національному ТРК «Ера» - це законно чи ні? Чи не є це суборендою ефіру, яка заборонена?

- Я про це писав і ще раз наголошую. ТРК «Ера» має окрему ліцензію, а НТКУ - окрему. Це як зміни в перукарні, на одному стільці працює одна перукарка до обіду, а одна - після. Виправити цю ситуацію може лише перехід на цифрове мовлення, де в НТКУ чиста ліцензія 24/7.

 

- Скільки статей кримінального чи адміністративного кодексу порушив гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, тричі назвавши у своєму фейсбуку відомого польського журналіста й патріота України Павела Боболовича «мерзотою» та звинувативши у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі за питання «чи буде на УТ українська пісня у новорічну ніч»?

- Жодної. Так, такі речі справді треба фільтрувати, але кожен має право на помилку, особливо коли дістають із «веселими» запитаннями. Наскільки я знаю, конфлікт вичерпано. Але й журналіст мав би поцікавитися хоч трошки, як мовить НТКУ, - це вже питання професійної підготовки. Якби він подивився, що в НТКУ немає ефіру о 24-й годині, не ставив би дурних запитань.

 

- Ігоре, доброго дня! Нещодавно розгорівся скандал щодо нетрансляції «Ерою» та іншими каналами промови Президента. Скажіть, а коли буде створено суспільне мовлення, «Ера» віддасть свою ліцензію СМ?

- «Ера» має ліцензію до 17-го року. Віддати вона може її або добровільно, чого вона явно не робитиме, або якщо цю частоту буде використано для DVB-T2.

 

 


 - Скажите, а когда уже в Украине будет создано общественное вещание? Это власть вставляет палки в колеса или закон плохой?

- Хороше питання. Думаю, де-факто воно виникне раніше, ніж де-юре. Адже юридично треба провести колосальну роботу щодо майнових і немайнових активів, реорганізації, оптимізації колективу й т. п. Програмно можна вже перебудовуватися на нові «рейки» зараз. Хоча, звісно, без належного фінансування перехід буде складним і болісним, але таки вкрай потрібним.

 

- Ігоре, а реклама залишається на суспільному? Стільки ж, скільки на комерційних каналах? Чи є якісь обмеження?

- Ми запроваджуємо перехідний період. Чотири роки на загальних засадах. На 5-й рік - 66% від квоти і з шостого року - 50% від квоти за законом про рекламу. Додатково є обмеження реклами алкоголю, крім випадків, коли йде сигнал із міжнародних/ світових змагань. В ідеалі, звісно, було би краще без реклами. Але для цього має запрацювати економіка так, щоб суспільне отримувало: 0,4% бюджету + абонплата + інші джерела. Наш сусід - Польща має половину рекламного ринку в TVP. І я вам скажу, реклами небагато, а контент достатньо якісний. Взагалі, фінансування суспільного - це головний біль кожної країни. Люди не дуже хочуть платити за якість, особливо коли є поруч халява.

 

- На вашу думку, хто наразі гальмує процес створення суспільного? Як ви збираєтеся цьому протидіяти?

- Протидіє процесу небажання/ страх змін, зловживання, нерозуміння природи й нереалізовані амбіції.

 

- Роз'ясніть, що буде, якщо законопроект не підтримає ВР? Наскільки вірогідний такий сценарій? Наскільки це може затягнути створення сname="18.02.2015:16.46.15">успільного?

- Не ухвалити закону не можна. Це зобов'язання України перед Радою Європи і, по суті, зобов'язання по Асоціації з ЄС. Але можна затягнути процес якнайдовше.

 

- Привіт, Ігоре, я студентка, хочу написати статтю на конкурс «Детектор медіа» про суспільне. Підкажіть кілька ідей - про що писати? Які питання справді потребують висвітлення? Що актуально? Що людям треба розказати про суспільне? Що зацінить журі? :)

- Хм. Почитайте рекомендацію і просто проаналізуйте, яких саме тем не вистачає в публічному дискурсі. Або яких передач бракує - освітніх, історичних, наукових. І напишіть свою візію, що мало би бути, як мало би бути. Десь так :)

 

- Може не в тему, але чи пішли б ви на презентацію книжки Майдан Соні Кошкіної? Просто цікаво :)

- Навряд. З тих фото, що бачив, занадто пафосно, та й сидіти в одному приміщенні з деякими особами комфорту явно не додало б.

 

- Як ви вважаєте, коли можуть ухвалити ці поправки до закону?

- Сподіваємося, в березні. Насправді правки треба були ще вчора, тому тягнути час - це розкіш.

 

- На вашу думку, чи достатньо ефективно працює в плані створення СМ Держкомтелерадіо?

- Вони залучені в процес більше технічно, тому оцінювати поки не берусь.

 

 

- Чи є у вас вдома телевізор? Які канали дивитеся? Які програми?

- Я використовую IPTV. Останнім часом проглядаю побіжно, часу немає на це.

 

- Новини якого каналу ви порекомендуєте?

- Варто дивитися різні новини, а the truth is out there.

 

- То які саме перешкоди заважають запустити суспільне, що їх треба усунути, прийнявши законопроект?

- Юридичний статус «державна установа», проблеми з майном, брак коштів.

 

- Шановний Ігоре! Як ви вважаєте, які можливості відкриє суспільне мовлення в Україні? Дякую.

- Основне, на що я сподіваюся, - це підняття якості аналітики, новин, іншого продукту, який змусить весь ринок підтягуватися. Ті ж дебати показали, що суспільство хоче не лише СРСР, а інтелектуального, якісного продукту, особливо в такі важливі періоди, як вибори.

 

- Зізнавайтеся, це ви написали Комітету свободи слова цей проект?

- Над проектом працювали кілька людей, я в тому числі.

 

- А де б ви могли працювати? В сенсі, де ви б себе бачили, якби не робота в ІМП?

- Провокативне питання :) Там, де можна змінювати країну на краще. Адже, маючи вже значний трудовий хвіст, можу сказати, що зараз вкрай важливо змінювати системні речі, без них ми не зможемо розвиватися.

 

- Яких вам програм бракує на ТБ і РК?

- Ммм... бракує драйвових програм про Україну - історію, культуру. Я мрію побачити щось на зразок Who do you think you are, або Victorian village, або «Як це працює». Ми так утікали від совка, що втекли від самих себе.

 

- Поясніть, чому відхилено поправки Томенка? За яку ви організаційно-правову форму НСТУ? Чим, на вашу думку, має відрізнятися контент державного й суспільного мовлення?

- Одразу на три запитання. 1) По Томенку вже відповів вище. Хіба додам, що поправки без механіки - це не поправки. 2) Це складне запитання - в ідеалі має бути public property, але виходили з того, що маємо, а тому зробили ПАТ зі 100% у власності держави та особливим порядком управління. 3) Тим, хто кого боїться: канал політиків чи політик каналу.

 

- Ви вважаєте, що поява суспільного мовлення вирішить проблему якості й інтелектуальності продукту? Так, це винесе на перший план справді важливі проблеми суспільства, але чи буде цей інформаційний продукт якісним - залишається питанням.

- Знаєте, є право, а є реалізація права. В нас написано в Конституції де-юре, що в нас демократична держава, а де-факто вона стане демократичною, коли кожен почне відповідати за свої вчинки. Від швидкості на дорозі до голосування на виборах. У суспільному перший крок - зробити базу і встановити принципи, а потім буде тривалий час, щоб їх реалізувати. Це й навчання, й «вирощування» журналістів, це й підзвітність, і відповідальність, це й публічне обговорення якості програм. Так, будуть граблі й сапки, й відбитки іншого садово-городнього інструменту, але не треба боятися помилок, треба боятися того, що вони нічого не навчать.

 

 

- За кордоном провідні видання вже зрозуміли, що громадянська журналістика може бути дуже корисною в плані освіченості, володіння інформацією та взагалі практикою, почали співпрацювати з суспільствомname="18.02.2015:17.46.46">, тож чи не краще об'єднати зусилля професіоналів та суспільства? І взагалі, досвід західних колег може стати в нагоді для нас.

- Знаєте, волонтерський рух довів, що державно-приватне партнерство є дуже ефективним. Я певен, що суспільний мовник на повну використає ресурс громадського сектору. Але є одне «але». Є стандарти суспільного мовника і їх треба дотримуватися. Але я певен, що співпраця буде, і буде ефективною.

 

- А від себе щось? Ваш погляд. Чи стандарт цілком влаштовує? Набагато ж цікавіше вдосконалити й відкрити власні нові стандарти, хоча це й потребує часу та нервів.

- Стандарти єдині. Держави-учасниці дійшли згоди про те, що мовники громадського сектора мовлення в межах загальних рамок, визначених для них, і без шкоди для існування більш спеціалізованих програм мовлення мають виконувати, головним чином, такі завдання:

- стати за допомогою своїх програм точкою відліку для всіх членів суспільства й фактором соціального єднання та інтеграції всіх людей, груп і громад. Зокрема, вони мають відкидати будь-яку дискримінацію за ознакою культури, статі, релігії чи раси та будь-яку форму соціальної сегрегації;

- стати форумом для громадських обговорень, у рамках яких можна було б висловлювати якомога ширший спектр поглядів і думок;

- неупереджено й незалежно подавати новини, інформацію та коментарі;

- створювати різноманітні плюралістичні й новаторські програми, які відповідають високим стандартам моралі та якості;

- не жертвувати якістю на користь ринкових сил;

- відображати різноманітні філософські ідеї та релігійні вірування в суспільстві з метою зміцнення взаєморозуміння й терпимості, а також сприяти підтриманню зв'язків між громадами в багатоетнічних і мультикультурних суспільствах;

- робити дієвий внесок за допомогою своїх програм у справу збільшення поваги й поширення різноманітної національної та європейської культурної спадщини;

- забезпечити, щоб пропоновані програми містили суттєву частку продукції власного виробництва, зокрема художніх фільмів, драматичних та інших творчих робіт; враховувати потребу залучати незалежних продюсерів і співпрацювати з сектором кіно;

- збільшувати вибір, доступний для глядачів і слухачів, пропонуючи їм також програми, які зазвичай не транслюються мовниками комерційного сектора мовлення.

 

- Дякую за запитання! Сподіваюся, за рік вже говоритимемо не про те, чи буде суспільне мовлення, а про ідеї, як його зробити ще кращим.

 

Біографічна довідка:

 

Ігор Розкладай - юрист Інституту медіа права, магістр права (Національний університет «Києво-Могилянська академія»). Член Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів 2007 року. Член Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. Автор публікацій із проблематики інформаційного та медіаправа, зокрема проблеми становлення цифрового мовлення, захисту персональних даних, органів, що опікуються інформаційною сферою.

 

Хобі: генеалогія, орнітологія, історія, посткросинг.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7552
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Татьяна
3364 дн. тому
Добра традиція нашої країни: телевізор не дивлюся, але я спец по телебаченню.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду