Настя Станко і Костянтин Реуцький про напад на блокпосту: «Йдуть спроби зам’яти цей інцидент»

Настя Станко і Костянтин Реуцький про напад на блокпосту: «Йдуть спроби зам’яти цей інцидент»

5 Лютого 2015
4174

Настя Станко і Костянтин Реуцький про напад на блокпосту: «Йдуть спроби зам’яти цей інцидент»

4174
Журналісти «Громадського ТБ», на яких нещодавно напали правоохоронці на блокпосту під Харковом, розповіли, що незабаром даватимуть свідчення прокуратурі, міліція всіма шляхами намагається відбілити себе, а екс-«беркутівців» нібито відправили в АТО
Настя Станко і Костянтин Реуцький про напад на блокпосту: «Йдуть спроби зам’яти цей інцидент»
Настя Станко і Костянтин Реуцький про напад на блокпосту: «Йдуть спроби зам’яти цей інцидент»

29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

Правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. Екс-беркутівці побили його, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

Зі слів пані Станко, нападниками були прапорщики міліції на прізвища Ріяко, Костюк і Гончаренко, які заявили, що їм за це нічого не буде, «бо не було ж і за Майдан нічого». Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад.

 

Наступного дня, 30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

У міліції стверджували, що представники «Громадського ТБ» вчинили конфлікт із правоохоронцями, а Костянтин Реуцький сам упав на землю. «Чоловік розцінив дії правоохоронців, як напад на нього та впав на землю, на що працівники міліції зробили спробу підняти його та надати необхідну допомогу», - йшлося в повідомленні міліції. В МВС заявили, що їх працівники терміново викликали на місце події медиків та експертів-криміналістів, які не виявили у заявників ніяких травм. За повідомлення МВС цю справу тримає на контролі начальник Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майор Анатолій Дмитрієв.

 

Наступного дня Незалежна медіа-профспілка України вимагала розслідувати інцидент, а під Міністерством внутрішніх справ відбулася громадська акція з вимогою розслідувати побиття Костянтина Реуцького.

 

Згодом радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко дав із цього приводу інтерв'ю, в якому заявив, що конфлікт стався з вини журналістів, пана Реуцького ніхто не бив, від медичного огляду він відмовився. Костянтин Реуцький спростував цю інформацію.

 

У коментарі «Детектор медіа» журналісти розповіли, як просувається розслідування справи. Згідно з останньою інформацією, наступного тижня вони даватимуть свідчення харківській прокуратурі, правоохоронців уже опитали і є інформація, що всіх екс-беркутівців Харкова відправляють у зону АТО.

 

Анастасія Станко, журналістка «Громадського ТБ»:

 

- Мені зателефонували слідчі з харківської прокуратури та запросили нас дати свідчення. Ми плануємо поїхати до Харкова десь із понеділка. Я даватиму свідчення як свідок, Костя - як потерпілий, Павла, я думаю, вони теж запросять, а якщо ні - ми самі візьмемо його з собою як свідка, він багато що бачив.

 

Зараз прокуратура розбирається...З коментарів Геращенка і того, що ані міністр внутрішніх справ та його інші радники, ані вищі чиновники ніяк не відреагували на цю справу, можна зробити висновок, що вони гнутимуть лінію того, що ми не праві. З коментаря міліції Харківської області випливає, що Костя сам упав, а вони намагалися допомогти йому піднятися... Є також внутрішнє розслідування, яке здійснює створена слідча комісія - до неї увійшли представники громадськості, харківські правозахисники. Зокрема Харківська правозахисна група, яку очолює Євген Захаров. Ця комісія також попросила нас дати свідчення. Не знаю, наскільки висновок цієї комісії буде важливим, юридичної ваги вона не має...Оскільки Харківська правозахисна група не підтримала звернення правозахисників щодо нападу на нас, ми маємо застереження щодо роботи цієї комісії.

 

Вчора в ефірі «Громадського», який я вела, був Євген Захаров. В ефірі ми говорили про реформу МВС, а після я запитала його про беркутівців. За його словами, усіх екс-беркутівців Харкова відправили в АТО, попередньо ті, хто напали на нас, дали свідчення. Ми знайшли підтвердження відправлення екс-«Беркуту» в зону АТО в деяких пабліках у соціальних мережах.

 

Ми не тримаємо зла на конкретних людей, нам неприємно, що досі все схоже на часи екс-міністра Захарченка, коли по всій вертикалі йшло відбілювання правоохоронців і звинувачення журналістів. Перед нами ніхто не вибачився. Ми вважаємо, що звільнення цих людей буде мало, вони мають понести кримінальну відповідальність.

 

Ще хочу повідомили, що Костя взяв собі адвоката Євгенію Закревську, яка має досвід роботи у справах беркутівців ще з Майдану. Ми вимагатимемо справедливого розслідування.

 

Костянтин Реуцький , правозахисник і журналіст:

 

- Зараз я почуваюся уже краще. Струс був не сильний, але він є. Його зафіксував нейрохірург однієї з київських лікарень - це закрита черепно-мозкова травма.

 

Йдуть спроби зам'яти цей інцидент, але в нас є докази скоєного злочину.

 

Публічна заява щодо цієї ситуації була від Антона Геращенка і вже колишнього керівника Харківської ОДА Ігоря Балути (був на цій посаді до 3 лютого 2015 року. - ТК). Вони сказали приблизно одне й те ж саме. Геращенко у своєму Facebook першим заявив, що ми брешемо, і зробив це буквально за годину-півтори після інциденту. Тобто він, як я розумію, не мав іншої інформації, крім тієї, яку йому повідомили міліціонери. Балута виїжджав на місце злочину і пропонував нам гроші в якості компенсації матеріальних і моральних збитків. Він зробив офіційну заяву наступного дня. Сказав, що ми спровокували конфлікт і побиття не було.

 

Наскільки нам відомо від слідчої комісії при прокуратурі, зараз уже вилучено відеозаписи з камер спостереження блокпосту. Камер було три, але вилучено запис тільки з однієї чомусь. Я думаю, інші записи були невигідні прокуратурі та міліції, тож їх могли знищити. Але це тільки моє припущення.

 

Я чув, що на вилученому відео видно тільки початок інциденту, де мене ще справді не били, а тільки робили прийоми, замахувалися, таскали за волосся. Схоже, на основі цього Балута говорить, що побиття не було і нічого поганого не сталося. Шкода, що серед доказів ми не маємо карти пам'яті з мого фотоапарата. Я почав записувати процедуру огляду речей в авто, оскільки міліціонери від початку були налаштовані упереджено. Я попередив, що буду знімати, дістав камеру. Це й стало каталізатором конфлікту та їх нападу. Початок я записував на відео, а потім, коли мене вже активно били, поклав її в кишеню. Тож відеозапис нападу не вийшов, але принаймні аудіозапис інциденту мав зберегтися.

 

Я діятиму за законом - вимагатиму розслідування в рамках кримінального провадження і передачі до суду. Я не бачу сенсу в словесних дискусіях з Геращенко чи ще кимось. Треба просто довести справу до кінця і не дати зацікавленим особам викривити факти.

 

Фото - Facebook Павла Пеньонжека 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду