Комітет свободи слова не підтримав альтернативний законопроект Капліна щодо медіавласності

Комітет свободи слова не підтримав альтернативний законопроект Капліна щодо медіавласності

4 Лютого 2015
3244

Комітет свободи слова не підтримав альтернативний законопроект Капліна щодо медіавласності

3244
Комітет свободи слова не підтримав альтернативний законопроект Капліна щодо медіавласності
Комітет свободи слова не підтримав альтернативний законопроект Капліна щодо медіавласності

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики повторно підтримав законопроект № 1768 щодо заборони російської власності в українських телерадіокомпаніях та відхилив альтернативний законопроект № 1768-1 народного депутата Сергія Капліна. За результатами розгляду обох законопроектів 4 лютого комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу законопроект № 1768 народних депутатів Сергія Висоцького, Андрія Левуса та Миколи Величковича.

 

Нагадаємо, Сергій Каплін у своєму альтернативному законопроекті № 1768-1 пропонує заборонити російським компаніям або фізособам володіти контрольними пакетами акцій українських телерадіокомпаній, тоді як автори законопроекту № 1768 пропонують заборонити російським компаніям або фізособам виступати кінцевими бенефіціарами українських телерадіокомпаній і прямо або опосередковано володіти ними.

 

Виступаючи на засіданні комітету, Сергій Каплін заявив, що він керується виключно інетерсами держави і національної безпеки, але розмовляв з менеджментом багатьох телеканалів та експертами, чию думку врахував. «Є певні загрози монополізації цього питання в руках певних політичних сил», - зауважив він.

 

Співавтор законопроекту № 1768, заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сергій Висоцький запропонував колегам відхилити проект пана Капліна, оскільки його пропозиції можна врахувати при підготовці основного законопроекту до другого читання: «Я не бачу нічого такого в його проекті, що не можна обговорити в рамках другого читання проекту 1768».

 

Пан Висоцький наголосив, що суть його законопроекту - це своєрідні санкції до країни-агресора: «Вся громадська дискусія щодо нашого законопроекту, яка була надто емоційною, можливо, замовною на деяких каналах, обернулася на те, що нас почали називати цензорами. Хоча філософія нашого законопроекту - це введення парламентських санкцій до країни-агресора. Ми бачимо за інформаційною політикою телеканалів, за складом їхніх акціонерів з офшорів, що наш медіаринок завантажений п'ятою колоною. У Росії немає незалежного бізнесу і якщо якийсь російський олігарх фінансує український канал - значить його фінансує Кремль».

 

Перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова закликала колег не забувати про регламент Верховної Ради: «Ми намагалися винести в зал законопроект № 1768, хоча ще не збіг термін прийому альтернативних законопроектів». На це голова комітету Вікторія Сюмар зауважила, що альтернативний законопроект було зареєстровано з порушенням регламенту - вже після завершення строку реєстрації альтернативних проектів.

 

«Я також прошу колег відмовитися від тез про замовні дискусії на деяких телеканалах, щоб не спровокувати дискусію про замовні законопроекти», - додала Ольга Червакова.

 

На думку Вікторії Сюмар, «альтернативний законопроект спрямований на те, щоб вивести один з телеканалів з-під дії цього закону. Власники цього телеканалу оголосили, що викупили за одну ніч акції в російської компанії. Можливо, їх до цього спонукав законопроект наших колег».

 

За словами пані Сюмар, «Народний фронт» провів переговори з «Блоком Петра Порошенка» і досяг домовленості, що в законопроекті № 1768 необхідно передбачити строки на виведення росіян зі складу власників мовників і прописати процедуру, що має відбуватися з акціями, якщо росіяни не вийдуть зі складу власників. Зокрема, одна з пропозицій - передати їхні акції державі під громадський контроль.

 

Пані Червакова підтвердила, що фракція БПП це підтримує: «Необхідно нашим юристам прописати строк, який вони вважають доречним, - три чи шість місяців. Якщо росіяни не захочуть продати свою частку, то прописати, що ця частка переходить під управління громадської ради». На думку пані Червакової, доцільно більш детально продумати, хто буде цією громадською радою і як саме вона буде займатися управлінням цими акціями.

 

Сергій Висоцький запропонував колегам підтримати його законопроект у першому читанні без правок, а строки й процедуру деталізувати в поправках до другого читання.

 

Думки медіаюристів, яких заслухали члени комітету, були різними.

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко вважає недоцільним передавати частку в управління чи викуповувати державою. «Має бути час для телеканалу, щоб частка була викуплена. Якщо цього не зроблено - анулювання ліцензії. Або спершу штраф, а потім анулювання ліцензії», - запропонував він.

 

Президент Асоціації медіа-юристів, юрист Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська взагалі не підтримує законопроект № 1768: «Ми не можемо зобов'язати примусовий викуп, адже це приватна власність. Якщо говорити про санкції, то де ви бачили, щоб Європейський Союз наклав санкції і при цьому забрав якусь власність? Таке може відбуватися тільки на підставі рішення суду. А санкції передбачають, що в тебе є якісь обмеження на користування, але права власності тебе не позбавляють».

 

Керівник центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова вважає законопроект гарним за ідеєю, але неефективним.

 

Зрештою, члени комітету перейшли до голосування за законопроекти. На підтримку проекту № 1768-1 не проголосував жоден із присутніх, тому рішення не прийнято. На підтримку в першому читанні законопроекту № 1768 у тому вигляді, які він написаний, без додавання уточнень, свої голоси віддали п'ятеро присутніх членів комітету. Ольга Червакова проголосувала проти, Вікторія Сюмар утрималася, оскільки вважала доречним врахувати в рішенні комітету пропозиції про перехідний період для мовників. Відтак, більшістю голосів члени комітету ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу в першому читанні законопроект № 1768.

 

Нагадаємо, 15 січня народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович зареєстрували законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)». Вони пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій не лише іноземними особами, а й юридичними особам України, засновниками (учасниками), власниками істотної участі або кінцевими власниками яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства. Також заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій на різних рівнях власності (аж до кінцевого рівня) іноземних фізичних і юридичних осіб - резидентів держави-окупанта або держави-агресора. Крім того заборонити створення і діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

31 січня народний депутат Сергій Каплін («Блок Петра Порошенка») зареєстрував альтернативний законопроект № 1768-1. Він пропонує заборонити створення та діяльність мовників, якщо 50 і більше відсотків телерадіоорганізації належить безпосередньо або опосередковано (через пов'язаних осіб) фізичним і юридичним особам, які є резидентами держави-окупанта або держави-агресора. Законодавча пропозиція пана Капліна збігається з позицією телеканалу «Інтер», на думку якого, права власності іноземців у телерадіоорганізаціях можуть бути обмежені лише щодо володіння контрольними пакетами, що означає реальний вплив на управлінську та редакційну політику.

 

27 січня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні підтримав проект № 1768 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. Цього дня проект мали розглянути в сесійній залі, але його не було включено до порядку денного через процедурні моменти. Народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко заявив, що цьому завадило лобі телеканалу «Інтер» у коаліції.

 

Того ж дня радник Президента України, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко в ефірі програми «Подробности» на телеканалі «Інтер» вступився за «Інтер» і виступив із критикою законодавчих ініціатив «Народного фронту», зокрема щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій, які він назвав замовленням.

 

Проти законопроекту № 1768 неодноразово виступав телеканал «Інтер», 29% акцій якого належать російському «Первому каналу», також проти висловилася «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова. Зранку 3 лютого телеканал «Інтер» повідомив, що компанії GDF Media Limited і Inter Media Group Limited, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет), викупили 29% акцій ПрАТ «Телеканал "Інтер"», які належали російському ВАТ «Первый канал», за $100 млн.

 

3 лютого парламент мав розглянути законопроекти № 1768 і альтернативний проект № 1768-1, але коаліція перенесла їх розгляд на 5 лютого.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду