«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV

«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV

5 Грудня 2014
4453

«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV

4453
«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV
«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV

ТОВ «Медіа Група Україна» (МГУ) виграло судовий процес за позовом ТОВ «Диван.ТВ» (ОТТ-сервісу Divan.TV), яке мало намір примусити МГУ безкоштовно передати йому телевізійний контент каналів, що входять до складу медіахолдингу МГУ. Відповідне рішення 1 грудня ухвалив Господарський суд міста Києва, повідомляє прес-служба МГУ.

 

У травні 2014 року ТОВ «Диван.ТВ» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою з вимогою зобов'язати МГУ «припинити дії, що порушують права» «Диван.ТВ». Підставою до позову стала відмова з боку ТРК «Україна» (входить до складу МГУ) укласти ліцензійні договори з «Диван.ТВ» на право ретрансляції телеканалів «Україна», «Футбол 1», «Футбол 2» і Перший автомобільний.

 

В МГУ звернули увагу суду на те, що відповідно до закону «Про телебачення і радіомовлення» надання програмної послуги є ліцензованим видом діяльності. ТОВ «Диван.ТВ» не має відповідної ліцензії провайдера, а отже, не може посилатися на поширення на нього положень про універсальну програмну послугу (УПП).

 

«Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїм листом також підтвердила, що «Диван.ТВ» не є провайдером і не може ретранслювати канали в порядку, встановленому для УПП. Відповідно, твердження «Диван.ТВ» про те, що Національна рада визнала «Диван.ТВ» провайдером програмної послуги, не відповідає дійсності», - повідомили в МГУ.

 

У прес-службі «Диван.ТВ» «Детектор медіа» повідомили, що офіційного рішення суду поки що немає (у реєстрі судових рішень воно наразі відсутнє), і воно буде готове, як очікується, наступного тижня. «У разі відмови за позовом, будемо подавати апеляцію, оскільки впевнені у своїй рації та вважаємо, що МГУ повинна почати діяти в межах правового поля», - повідомили в «Диван.ТВ».

 

В МГУ вважають, що «Диван.ТВ» використовувало судовий розгляд «швидше у своїх PR-цілях, ніж для досягнення певного корисного результату».

 

«Цікаво, що раніше «Диван.ТВ» програв кілька судових справ, ініційованих з аналогічних підстав, проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України, а також низки загальнонаціональних українських телеканалів, що входять до різних медіагруп», - повідомили в МГУ.

 

«Порушення авторських прав з боку «Диван.ТВ» мають систематичний характер. Тільки у 2013 році щодо «Диван.ТВ» було прийнято більше 10 рішень і постанов Господарського суду м. Києва, Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України про заборону ретрансляції низки телеканалів, - нагадують в МГУ. - Ці судові рішення з боку «Диван.ТВ» ігноруються, а незаконна ретрансляція триває. В даний час на розгляді в різних судових інстанціях знаходяться ще декілька позовів проти «Диван.ТВ». Продовжуючи порушувати права на об'єкти інтелектуальної власності, ОТТ-сервіс «Диван.ТВ» по суті продає користувачам контент, на який він не має відповідних прав, тим самим залучаючи тисячі людей до протизаконної діяльності».

 

«Медіа Група Україна» вбачає в ситуації, що склалася, ознаки повного невтручання держави в критично важливі для індустрії процеси.

 

Нагадаємо, що «Диван.ТВ» звинуватив МГУ в ініціюванні «чорної» PR-кампанії проти «Диван.ТВ» зі звинуваченнями в піратстві, у використанні подвійних стандартів, оскільки МГУ, відмовляючи «Диван.ТВ», уклала договір із супутниковим оператором Xtra TV, у якого теж немає ліцензії провайдера програмної послуги, а також у запуску власного конкурентного проекту - Oll.tv.

 

Нещодавно Divan.TV домовився про співпрацю з телегрупою StarLightMedia (СТБ, Новий канал, ICTV, M1, M2, QTV). Сторони підписали угоду, за якою StarLightMedia дає оператору неексклюзивні права на трансляцію своїх каналів за допомогою IP-протоколу, а Divan.TV буде виплачувати винагороду мовникам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду