Divan.tv подав до суду на медіахолдинг «Медіа Група Україна»

Divan.tv подав до суду на медіахолдинг «Медіа Група Україна»

15 Травня 2014
6509
15 Травня 2014
20:02

Divan.tv подав до суду на медіахолдинг «Медіа Група Україна»

6509
Звинувачує в порушенні прав на трансляцію каналів. МГУ відповідатиме на позов у юридичній площині
Divan.tv подав до суду на медіахолдинг «Медіа Група Україна»
Divan.tv подав до суду на медіахолдинг «Медіа Група Україна»

Компанія «Диван.ТВ» (сервіс OTT-телебачення Divan.tv) звернулася до суду з позовом проти ТОВ «Медіа Група Україна» (МГУ) через порушення права «Диван.ТВ» на трансляцію телеканалів «Україна», «Футбол 1» і «Футбол 2», «Перший автомобільний». Про це йдеться в повідомленні компанії.

 

Розгляд позову «Диван.ТВ» до МГУ в Господарському суді міста Києва призначено на 9 червня.

 

ТОВ «Медіа Група Україна» є одним із засновників ТОВ «Діджитал Скрінз», яке у 2012 році, після року переговорів з «Диван.ТВ», вирішило випустити власний конкурентний проект - Oll.tv, заявляють у «Диван.ТВ». «І це після того, як ТОВ "Медіа Група Україна" були продемонстровані умови роботи "Диван.ТВ" з інтернет -провайдерами, дистриб'юторами, виробниками обладнання. Однозначно, менеджмент МГУ вирішив свідомо піти на конфлікт, створивши конкурента для "Диван.ТВ"», - йдеться в повідомленні.

 

«Диван.ТВ» також заявляє, що «Медіа Група Україна» ініціювала восени 2012 року «чорну» PR-кампанію, публічно звинувативши сервіс у піратстві, хоча, як стверджує «Диван.ТВ», він не транслював канали МГУ і сам був ініціатором укладення договорів з групою спочатку.

 

«Диван.ТВ» наголошує, що не включав телеканал «Україна» до моменту укладення договору. «При цьому даний телеканал, згідно зі ст.1, ст.39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» включено до переліку програм універсальної програмної послуги (УПП), і можливість його перегляду повинна бути забезпечена абонентам в обов'язковому порядку, - аргументує юрист компанії Єлизавета Дидоренко. - Крім цього, з власної ініціативи «Диван.ТВ» розробила проект договору про трансляцію телеканалу «Україна», який і був направлений на підпис. У відповідь компанія отримала відмову від пропозиції укласти договір, аргументуючи це тим, що у ТОВ «Диван.ТВ» не має ліцензії провайдера програмної послуги. Але згідно з листом від Нацради з телерадіомовлення, отримання такої ліцензії не передбачено чинним законодавством України і трансляція телеканалу «Україна», що входить в УПП, є обов'язковою».

 

Після відмови МГУ в укладенні договору з «Диван.ТВ» компанія звернулася із запитом до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з метою роз'яснення порядку ліцензування ОТТ. «Диван.ТВ» отримав відповідь, що «суб'єкти, що здійснюють діяльність з надання телевізійних послуг з використанням технології ОТТ, визнані провайдерами програмної послуги, а чинне українське законодавство є застарілим, не враховує особливості сучасних технологій і не передбачає ліцензування телевізійних послуг з використанням технології ОТТ».

 

У «Диван.ТВ» звинувачують менеджмент МГУ у використанні подвійних стандартів, оскільки МГУ, відмовляючи «Диван.ТВ» в трансляції каналів «Футбол 1» і «Футбол 2», уклала договір із супутниковим оператором Xtra TV, у якого немає необхідної ліцензії і який не планує її отримувати. «Відповідно, відсутність ліцензії не є перепоною для МГУ в укладанні договорів з іншими компаніями , але тільки не в питанні співпраці з «Диван.ТВ», що є порушенням антимонопольного законодавства», - вважають у «Диван.ТВ».

 

Також нещодавно ТОВ «ТРК "Україна"», що входить до складу «Медіа Група Україна», стало «ексклюзивним представником з питань дистрибуції» Першого автомобільного каналу, з яким до цього протягом двох років співпрацював «Диван.ТВ». «Всі спроби домовитися, щоб «Диван.ТВ» і далі показував Перший автомобільний, закінчувалися відмовами і, знову-таки, обґрунтуваннями, що у «Диван.ТВ» немає ліцензії», - каже пані Дидоренко. Нині «Диван.ТВ» показує Перший автомобільний в усіх країнах світу, крім України, згідно з угодою з ТОВ «Світ ТБ» (первинним правовласником Першого автомобільного каналу).

 

«Диван.ТВ» вважає, що ТОВ «Медіа Група Україна» чинить дії, спрямовані на порушення безумовної правової рівності учасників телевізійного ринку, які порушують права ТОВ «Диван.ТВ», а тому компанія звернулася до суду.

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби холдингу «Медіа Група Україна» з проханням прокоментувати позов та аргументацію «Диван.ТВ». У холдингу коротко повідомили, що відповідь «Медіа Група Україна» на позов «Диван.ТВ» буде лежати в юридичній площині.

 

Нагадаємо, що у 2013 році телеканали медіагрупи StartLightMedia - СТБ і Новий канал - подали позови до Господарського суду Києва з вимогою зобов'язати Divan.tv припинити трансляцію їхніх програм, також з позовом звернувся канал «2+2». У квітні суд у першій інстанції виграв Новий канал, у травні - СТБ. У Divan.tv оскаржили ці рішення. У жовтні справу в апеляції виграв «2+2», Divan.tv подав касаційну скаргу.

 

Divan.tv надає послуги інтерактивного телебачення за технологією OTT (Over the Top) з використанням IP-протоколу. Телевізійний сигнал абоненти приймають з допомогою спеціальних телетюнерів. Окрім того, частина телеканалів доступна і на сайті Divan.tv, переглянути їх можна з допомогою спеціального браузера.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду