detector.media
05.12.2014 18:15
«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV
«Медіа Група Україна» заявила про виграш судового процесу в Divan.TV

ТОВ «Медіа Група Україна» (МГУ) виграло судовий процес за позовом ТОВ «Диван.ТВ» (ОТТ-сервісу Divan.TV), яке мало намір примусити МГУ безкоштовно передати йому телевізійний контент каналів, що входять до складу медіахолдингу МГУ. Відповідне рішення 1 грудня ухвалив Господарський суд міста Києва, повідомляє прес-служба МГУ.

 

У травні 2014 року ТОВ «Диван.ТВ» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою з вимогою зобов'язати МГУ «припинити дії, що порушують права» «Диван.ТВ». Підставою до позову стала відмова з боку ТРК «Україна» (входить до складу МГУ) укласти ліцензійні договори з «Диван.ТВ» на право ретрансляції телеканалів «Україна», «Футбол 1», «Футбол 2» і Перший автомобільний.

 

В МГУ звернули увагу суду на те, що відповідно до закону «Про телебачення і радіомовлення» надання програмної послуги є ліцензованим видом діяльності. ТОВ «Диван.ТВ» не має відповідної ліцензії провайдера, а отже, не може посилатися на поширення на нього положень про універсальну програмну послугу (УПП).

 

«Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїм листом також підтвердила, що «Диван.ТВ» не є провайдером і не може ретранслювати канали в порядку, встановленому для УПП. Відповідно, твердження «Диван.ТВ» про те, що Національна рада визнала «Диван.ТВ» провайдером програмної послуги, не відповідає дійсності», - повідомили в МГУ.

 

У прес-службі «Диван.ТВ» «Детектор медіа» повідомили, що офіційного рішення суду поки що немає (у реєстрі судових рішень воно наразі відсутнє), і воно буде готове, як очікується, наступного тижня. «У разі відмови за позовом, будемо подавати апеляцію, оскільки впевнені у своїй рації та вважаємо, що МГУ повинна почати діяти в межах правового поля», - повідомили в «Диван.ТВ».

 

В МГУ вважають, що «Диван.ТВ» використовувало судовий розгляд «швидше у своїх PR-цілях, ніж для досягнення певного корисного результату».

 

«Цікаво, що раніше «Диван.ТВ» програв кілька судових справ, ініційованих з аналогічних підстав, проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України, а також низки загальнонаціональних українських телеканалів, що входять до різних медіагруп», - повідомили в МГУ.

 

«Порушення авторських прав з боку «Диван.ТВ» мають систематичний характер. Тільки у 2013 році щодо «Диван.ТВ» було прийнято більше 10 рішень і постанов Господарського суду м. Києва, Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України про заборону ретрансляції низки телеканалів, - нагадують в МГУ. - Ці судові рішення з боку «Диван.ТВ» ігноруються, а незаконна ретрансляція триває. В даний час на розгляді в різних судових інстанціях знаходяться ще декілька позовів проти «Диван.ТВ». Продовжуючи порушувати права на об'єкти інтелектуальної власності, ОТТ-сервіс «Диван.ТВ» по суті продає користувачам контент, на який він не має відповідних прав, тим самим залучаючи тисячі людей до протизаконної діяльності».

 

«Медіа Група Україна» вбачає в ситуації, що склалася, ознаки повного невтручання держави в критично важливі для індустрії процеси.

 

Нагадаємо, що «Диван.ТВ» звинуватив МГУ в ініціюванні «чорної» PR-кампанії проти «Диван.ТВ» зі звинуваченнями в піратстві, у використанні подвійних стандартів, оскільки МГУ, відмовляючи «Диван.ТВ», уклала договір із супутниковим оператором Xtra TV, у якого теж немає ліцензії провайдера програмної послуги, а також у запуску власного конкурентного проекту - Oll.tv.

 

Нещодавно Divan.TV домовився про співпрацю з телегрупою StarLightMedia (СТБ, Новий канал, ICTV, M1, M2, QTV). Сторони підписали угоду, за якою StarLightMedia дає оператору неексклюзивні права на трансляцію своїх каналів за допомогою IP-протоколу, а Divan.TV буде виплачувати винагороду мовникам.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY