Коли неправда стає правдою, і навпаки… (Чи цитувати ворожих брехунів?)

Коли неправда стає правдою, і навпаки… (Чи цитувати ворожих брехунів?)

23 Лютого 2023
2624
23 Лютого 2023
09:50

Коли неправда стає правдою, і навпаки… (Чи цитувати ворожих брехунів?)

2624
Представлення правди може бути рупором неправди. Наведу показовий приклад річної давнини, який може повторитися нині.
Коли неправда стає правдою, і навпаки… (Чи цитувати ворожих брехунів?)
Коли неправда стає правдою, і навпаки… (Чи цитувати ворожих брехунів?)

Поважні медіа впродовж трьох тижнів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну писали про відведення військ РФ від українських кордонів, беручи як джерела: міноборони РФ, російські державні агенції «ТАСС» та «РИА Новости», а то й просто посилалися на Дмитра Пєскова як речника президента сусідньої країни. Наприклад: «Росія відводить частину військ від українських кордонів – міноборони РФ» (15 лютого 2022, «ВВС Україна»), «Відведення військ РФ: Путін сигналізує світові про готовність до переговорів» (01.02.2022, «Укрінформ») та інші.

У цих заголовках і текстах загалом – повідомлена правда чи ні? Те, що саме так публічно сказали високопосадовці Росії, – це правда (є відповідні матеріали, які підтверджують факт). А суть інформації, яку українські медіа поширили, – неправда (бо відведення російських військ від наших кордонів по факту не було).

Навіщо ж таку інформацію взагалі подавати? Бо представники кремлівської влади вчергове щось заявили про нас? Хіба це новина? І хіба вони є достовірними джерелами інформації? Це ж ті джерела інформації, які, як мінімум, впродовж останніх дев’яти років систематично ведуть гібридну війну проти України, тобто проти нас із вами, а ми при цьому – поширюємо їхню риторику.

Звісно, в більшості цих матеріалів зазначено, що українська чи розвідка НАТО не фіксує наразі відводу військ – але в основу тексту, зокрема в заголовок як новину, винесено саме що Росія розпочала відведення військ від українських кордонів. І вже на другому плані – про те, що це сказав Пєсков чи Конашенков… Виходить, новина виникає з чергового інформаційного вкиду ворогів. Звідси взагалі питання: чи є сконструйовані Кремлем тези – новиною?

Наші медіа подали цю «новину», щоб … що? Яка з неї користь? А шкоди – вдосталь: і розслаблення громадян України, і їх дезорієнтація… Чи не саме це вигідно було Росії в лютому 2022 року? Ви можете апелювати: так то ж були цитати! Так, може, будемо побільше заповнювати наш інформаційний простір цитатами Путіна і його прибічників? Його висловлюваннями щодо українців і росіян як «єдиного народу», щодо розв’язування війни «підступним Заходом», щодо «високодуховної Росії», яка «за мир у всьому світі» тощо? І це буде правдою – чи неправдою? Як важлива складова в гібридній війні для ворога – це неважливо, бо бажані посили запущено в дію.

Зараз, через рік після початку повномасштабного вторгнення Росії і після дев’яти років воєнних дій проти громадян України, наші медіа знову будуть цитувати озвучені «плани» ворогів та опиратися на сумнівні джерела інформації?

Василь Левицький, журналіст

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду