Тридцять років ратифікації Біловезької угоди. Розповідає Леонід Кравчук

Тридцять років ратифікації Біловезької угоди. Розповідає Леонід Кравчук

10 Грудня 2021
6884
10 Грудня 2021
09:40

Тридцять років ратифікації Біловезької угоди. Розповідає Леонід Кравчук

Віталій Довгич
Журналіст, викладач катедри міжнародних відносин і журналістики університету КРОК
6884
Слова «Радянський Союз перестає існувати» викликали у присутніх шок.
Тридцять років ратифікації Біловезької угоди. Розповідає Леонід Кравчук
Тридцять років ратифікації Біловезької угоди. Розповідає Леонід Кравчук

10 грудня 1991 року Верховна Рада України ратифікувала Біловезьку угоду про створення Співдружності незалежних держав. У цей самий день це зробив і білоруський парламент. Так була поставлена крапка в історії Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Я мав нагоду розпитати про це Леоніда Кравчука дванадцять років тому — у 2009-му. Ось ця розмова, яка дотепер ніде не публікувалась.

— Леоніде Макаровичу, одразу після вашого повернення з Біловежжя ваш сват Анатолій Москаленко, декан журфаку Київського державного університету, довірливо пояснив мені таку деталь. Нібито ви від руки написали проект розлучення республік-сестер (навіть українська делегація не знала цього документа) і витягли його з кишені та й сказали Шушкевичу і Єльцину: мовляв, ось так Україна бачить ситуацію після референдуму 1 грудня… Ви підтвердите чи заперечите цю інформацію?

— Я прийняв конкретне рішення після запрошення Станіслава Шушкевича приїхати до Біловежжя. Це – зненацька, але психологічно я був готовий до нього. Адже зустрічався до того з Горбачовим, Єльциним, Бурбулісом. Вели ми розмови про майбутнє СРСР.

Та то була тільки підготовка до рішучого кроку. Шушкевич сказав: «Леоніде Макаровичу, якщо можете, прилетіть: тут Єльцин має бути — це дуже важливо». А Єльцин летів же не так, як я (просто на зустріч), — він здійснював офіційний візит. І з ним була велика маса людей, близько сотні. «Й от пропоную, – каже мені Шушкевич, – скористатися тим, що Борис Миколайович буде тут. Я з ним домовився, що приєднаєтеся до нас у Біловежжі».

Я знав: буде серйозна розмова. Що треба мати на увазі? До цього була зустріч у Георгіївській залі Кремля під проводом Горбачова про підписання нового союзного договору. Так вона називалася. Транслювалась по всьому світу. «Інтербачення» показувало. Знаючи, що там буде складна ситуація, я в Москву не поїхав. Поїхали Іван Плющ і Костянтин Масик.

Ви тоді «захворіли»…

— Ні, я сказав Горбачову, що займаюся підготовкою до президентських виборів. Подзвонив йому: «Михайле Сергійовичу, ну, розумієте: в мене вибори, зустрічі. А мою позицію викладуть Плющ і Масик». Їм же обом сказав, щоб вони ніяких документів не підписували.

А на тій зустрічі лідер кожної республіки тодішнього Радянського Союзу виходив до мікрофона й на всенький світ заявляв, що він – за підписання нового союзного договору. Одна-єдина Україна не сказала цього.

Тому Єльцин у Біловежжі не випадково почав розмову з того, чи не передумав я, чи підпишу новий союзний договір… Адже в Москві я нічого не сказав, бо мене, повторюю, там не було. І коли твердо відповів: «Ні!», – Єльцин офіційно заявив: «Тоді Радянського Союзу не буде!» Отак прямо: «В таком случае Советского Союза не будет!»

Я й кажу: «Значить, треба оформити правовий документ». А з російської сторони були спроби зробити заяву… Ну, таку пустопорожню заяву, політичну загальщину. Я продовжив: «Є пропозиція підготувати документ про створення нової структури».

Зрештою, почали думати, як її назвати. Ну, назвали Співдружністю Незалежних Держав, СНД.

Засідаємо далі. Ми, перші особи, члени делегацій… І тут я дістаю, як казав Маяковський, «із штанін дублікатом бєсценного груза» той сами папірець. Він у мене вдома зберігається. Та й кажу: «Є така ось пропозиція».

Кладу на стіл аркуш. На ньому заздалегідь виклав головне. Це не був системний документ. Але я написав головне!

Що саме?

Що СРСР припиняє своє існування. Далі: беру ручку, кладу перед собою чистий папір і кажу: «Ви заперечуватимете, якщо я першим почну формулювати текст угоди?» Я й виписав пункт перший угоди між республіками — засновницями СРСР: «Радянський Союз як геополітична система, як суб’єкт міжнародного права перестає існувати». Це вже потім передавали варіанти в редакційну групу, створену на ходу… А спочатку ось ці викладені мною на папері слова «перестає існувати» викликали шок. Шок! Шок!!! У всіх волосся р-р-раз – і настовбурчилось.

Реально? Шок?

– Дійсно! Ми зараз говоримо про той епізод спокійно. А тоді?! Уявіть собі: існує Радянський Союз, існує Президент СРСР, існує п’ятимільйонна ядерно озброєна армія, існує КГБ… І раптом – ця фраза «Радянський Союз як геополітична система, як суб’єкт міжнародного права перестає існувати». Всі отетеріли!

Поки ми не виписали першого пункту, руху не було. Ну, в тих моїх домашніх начерках, як модно тепер казати, — постановочні питання. П’ять, — як я їх бачив. Із них чотири перейшли в підписаний документ. Головні. А лунали  ж наполягання на тому, щоб були єдині Збройні сили, щоб була єдина прикордонна служба, щоб не було внутрішніх кордонів, а тільки кордон довкола вже колишнього Радянського Союзу…

Я був радикальним.  Бо за мною стояв народ, який на Всеукраїнському референдумі абсолютною більшістю підтвердив Акт про державну незалежність України. Й отож в основу Біловезької угоди було покладено переважну частину моїх пропозицій.

Мій декан  казав, що Єльцин поцікавився результатами референдуму…

— Так. Особливо — підсумками голосування в Криму і Севастополі як місті союзного підпорядкування. Я показав йому цифри: більшість – за незалежність України. В усіх регіонах – без винятку. Єльцин і повторився: «Да уж, в таком случае, понимаешь, Советского Союза не будет!»

Урешті-решт, ми підписали Біловезький договір. Це був цілком тверезий процес. А пиятика в Біловежжі – вигадка  кремлівської пропаганди!

Таким чином, Радянський Союз розпався мирним шляхом. Без крові. Без самозгубних воєн. 

Це була мирна революція в центрі Європи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду