Листи незалежній Україні. Репортаж із референдуму 1 грудня 1991 року

Листи незалежній Україні. Репортаж із референдуму 1 грудня 1991 року

1 Грудня 2021
2523
1 Грудня 2021
09:00

Листи незалежній Україні. Репортаж із референдуму 1 грудня 1991 року

Віталій Довгич
Журналіст, викладач катедри міжнародних відносин і журналістики університету КРОК
2523
Опівночі ми з сином збирали на Майдані унікальні документи Революції незалежності. Ось деякі з текстів.
Листи незалежній Україні. Репортаж із референдуму 1 грудня 1991 року
Листи незалежній Україні. Репортаж із референдуму 1 грудня 1991 року

Ювілейні спогади… Мимоволі згадую, як 30 листопада 1991 року, по 23-й, сказав своєму тринадцятилітньому синові:

— Тарасичку! Треба поїхати на Майдан! — саме так уже тоді називалася центральна площа Києва. — Допоможеш мені зібрати все, що залишиться: плакати, листівки, малюнки…

А не можна було це зробити раніше? — невдоволено відривається від гігантського калькулятора — доба «персоналок» в Україні ще не настала…

В тому-то й заковика, що не можна було, — пояснюю законодавчий нюанс. І навпаки, будь-яка агітація в день референдуму заборонена. Збирайся!

О пів на дванадцятц ми вже в метро: з Оболоні до Майдану потяг іде 8 хвилин. Хронометраж я розрахував чітко. Випливаємо з підземки. Майдан порожній. На наше архівістське щастя, ні двірників, ні істориків — практично ані душі.

Рівно опівночі приступаємо до чесного злодійства… Раптом, як із-під землі, — міліціонери. Спроквола наближаються до нас і ставлять дитяче запитання, яке ще вчора загнало б мене в глухий кут, а вже сьогодні анічогісінько не важить:

— Що це ви робите?

Показую на годинник:

— Усе законно. Хочемо дещо зберегти для історії. А для прибиральників це — сміття.

На тому й розходимося. Син заходжується збирати-зривати-згрібати постери, відозви, летючки — безцензурні рукописні медіа. А я починаю демонтаж паперової кринички, в якій влаштовано щось на зразок корби. З неї звисає стрічка факс-рулончика. На ній протягом дня перехожі залишали свої побажання незалежній Україні. Хто — на недалеке майбутнє, а хто — й на століття.

—  Це безцінний документ, — кажу Тарасикові. — Прийде час — передамо ці артефакти народної публіцистики в Історичний музей. Але тільки тоді, коли незалежна Україна виживе, бо в наших державних архівах, фондах, експозиціях вічно щось та стається: то пожежі, то потопи…

Так ми стаємо власниками рідкісних документів Революції Незалежності. Зокрема — послання доби відновлення тисячолітньої Української держави.

Ось частина листів у сучасність і вічність. Подаю їх мовами оригіналів, зберігаючи особливості граматики та стилістики.

 

Люди бывают двух типов: а) хорошие; б) те, с которыми живешь в одной квартире.

Костяной Сергей, психолог

 

Коммунизм есть советская власть плюс геноцид народа по имени гомо советикус.

[Без підпису]

 

Київа вже нема на світі!

[Без підпису]

 

Слава не КПРС, а тим, хто вийшов з неї!

[Без підпису]

 

Нарід України, борітеся за волю, інакше наші діти, внуки проклянуть нас за боягузтво.

[Без підпису]

 

Готов быть обвинителем на суде по обвинению Горбачева перед украинским народом.

[Без підпису]

 

За рыки кров, за море сліз матерів, дітей наших, за сотні невинно розстріляних, за сплюндроване життя 5 поколінь – КПСС до суду народного!

Проценко

 

Люди! Нас всех Империя держит в клетке 74 года. Не открывет ее, чтобы мы кормили имперских бояр и князей. Нужно добиваться в первую очередь открытия гранци, как во всем цивилизованном мире! Тогда у нас появится и пища, и одежда в достаточном количестве. Для этого нужно добиться каждому народу независимости своей республики.

Свободу Украине!

[Без підпису]

 

P. S. Я досі не передав Історичному музею агітаційні документи Всеукраїнського референдуму Незалежності. Як і студентські рукописи Революції на граніті, як і жовтогарячу самодіяльну пресу Помаранчевої революції, як і артефакти Євромайдану. Чому? Остерігаюся «п’ятої колони». Та й думаю: може, запропонувати знайомому мені з 96-го відділові україністики бібліотеки «Байнеке» Єльського університету — там ці документи не пропадуть…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2523
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду