Про роль пива в медіа

3 Липня 2021
4232
3 Липня 2021
09:43

Про роль пива в медіа

4232
Про роль пива в медіа

Здається, я нарешті зрозумів, чому недоброзичливці та інші нехороші люди називають журналістику «другою найдавнішою професією». Колись, коли за давніх-прадавніх часів найпершій в історії дамочці спало на думку зайнятися першою найдавнішою професією, знайшовся хтось, хто це підгледів — і розповів усім в усіх подробицях, ретельно згадуючи всі факти й суворо відокремлюючи факти від оціночних суджень. Оце й був найперший в історії журналіст.

Принаймні, й дотепер чимало журналістів вважають, що тру-журналістика — оце саме воно і є.

Шквал публікацій у найрізноманітніших виданнях: Давид Арахамія виграв на парі 300 доларів і витратив їх усі на пиво. Й так одразу захотілося побачити Арахамію після пива на 300 доларів, і така образа була: головного нам не показали! Аж потім побачив скупе, ретельно заховане посеред тексту речення: він витратив ці 300 доларів на пиво для всіх у пабі. Ох, таку картинку, що її малювала фантазія, обламали! Ото недаремно світську хроніку читають по діагоналі, й ніколи ретельно.

Але гаразд, на те й таблоїди, щоби подібні новини продукувати. От тільки це були зовсім не таблоїди, а цілком респектабельні видання. Авторитетні.

О в чому вона полягала, дана інформація? Що було в ній значущого, що було в ній новинного?

Арахамія мав якісь ліві доходи? Нібито ж, ні. Названа сума вочевидь перевищує рівень його доходів? Теж ні. Він пив пиво у сесійній залі під час пленарного засідання Верховної Ради? Та ні ж! То, може, він прийшов до веселого стану й у такому стані підписував документи? Теж ні!

То в чому вона була — новина? От у чому?

Арахамія розповів про цей випадок депутатам біля будинку Верховної Ради. Ну, то чи мало хто про що розповідає біля різних будинків? Усе це давати у ЗМІ?

Глава фракції “Слуги народу” продемонстрував відкритість? Аж ніяк. Так, як це подано у ЗМІ, це дуже нагадує барський жест, частування холопів із барського столу. Або купецький широкий жест — такі за брежнєвських часів полюбляли “трудівники радянської торгівлі”. Зрозуміло, що ситуація могла бути будь-якою, й за тієї ситуації це могло так не виглядати. Але зі ЗМІ це виглядає сам так.

А простежується тенденція:представники “Слуги народу” полюбляють подібні оповідки про себе. Вважаючи, мабуть, що тим самим демонструють свою відкритість. І що вони “такі ж, як усі”. Називається це “піар безбожний”.

Тільки відкритість політика полягає зовсім не в тому, зовсім не в панібратських жестах. Оно, Путін щороку поширює свої фотознімки у стриптичному вигляді (а може, славетна кімната з жердиною у палаці під Геленджиком — для його занять улюбленою справою?). От тільки  відкритим він від цього не стає.

Відкритість політикв — це відкритість ухвалення ними політичних рішень, а також передбачуваність і логічність тих рішень. А те, що демонструють “слуги народу” - це ерзацвідкритість, блефвідкритість, замінник і камуфляж. Суто постсовкова, до речі.

А ще є рівень. Офіційним особам, узагалі-то, не личить ділитися такими подвигами серед незнайомих людей. Та й людям, що мають культуру поведінки. У своєму колі — так, але не далі. Так, у вчинку Арахамії немає геть нічого поганого — просто такі речі не для широкої публіки. Й вихована людина, а тим паче офіційна особа, цю межу відчуває. Англійці схарактеризували б подібну поведінку дуже просто: “Вони — не джентльмени”.

Зрозуміло: “слуги народу” що є сил підтримують репутацію “своїх у дошку” й орієнтуються на “глибинний народ”, тобто на людей невисокого освітньо-культурного рівня.

А що журналісти? А їм би личило посміхнутися й тут само цю історію забути. Ну, або розповідати вдома. Бо ніякої суспільно значущої інформації у пиві на 300 доларів немає. Ніякої.

Якби політики не були впевненими, що всі їхні побрехеньки тут само набудуть найширшого розголосу у ЗМІ, вони би припинили в такий спосіб піаритися. Й український медіапростір — а може, й українська політика — не нагадували би пострадянський світ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4232
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду