Велика п’ятниця: компліменти, обережність і трохи «Дождя»

Велика п’ятниця: компліменти, обережність і трохи «Дождя»

14 Червня 2021
4135
14 Червня 2021
10:07

Велика п’ятниця: компліменти, обережність і трохи «Дождя»

4135
Велика п’ятниця: компліменти, обережність і трохи «Дождя»
Велика п’ятниця: компліменти, обережність і трохи «Дождя»

Телеканал «Україна-24», що позиціонує себе як інформаційно-аналітичний телеканал та входить до медіа групи Ріната Ахметова, запустив новий формат «Велика п’ятниця». Пряме мовлення триває понад п’ять годин і поєднує в собі розмови з гостями та підсумковий випуск новин.

11 червня 2021 року вийшов перший випуск «Великої п’ятниці». П’ятигодинний прямий етер містив годинний випуск новин. Інші чотири години були присвячені різного роду розмовам із гостями як онлайн, так і в студії. Ведучими формату були Євгеній Кисельов, Василь Голованов та Віолетта Логунова. Серед гостей першого випуску були Андрій Іларіонов, подружжя Гордон-Бацман (див. детальніше тут), голова «Укроборонпрому» Юрій Гусєв, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, а також російський опозиціонер Дмитро Гудков, колишній голова РНБО Олександр Данилюк та політичний оглядач Іван Яковина.

Інтерв’ю з Гордоном та Бацман

Василь Голованов у розмові з подружжям продемонстрував неабиякі здібності переймати компліментарну манеру ведення інтерв’ю в самого Дмитра Гордона й понад годину у студії панувала повна ідилія з обмінами компліментами серед присутніх у студії, а також не раз лунали компліменти на адресу президента та критика в бік Порошенка. Гордон не виходив за межі своєї звичної риторики і загалом уся розмова швидше нагадувала іміджевий формат.

Інтерв’ю з Кулебою

Формат, першим гостем якого став Дмитро Кулеба, презентувався як meet the press — тобто крім ведучих (яких було троє: Кисельов, Голованов і Логунова), ще можливість поставити питання надавалась іншим журналістам. Зокрема, питання ставили Мирослава Гонгадзе та Микола Вересень. За понад годину інтерв’ю помірно гостре питання було єдине — його озвучила пані Гонгадзе, решта були швидше філософськи розслабленими й пана міністра вони із зони комфорту ніяк не виводили.

Питання від запрошених гостей озвучуються радше у форматі пресконференції, коли можливості поставити уточнювальні запитання й таким чином вивести спікера на відвертішу розмову, дуже обмежені. Ведучі у студії гострих розмов уникали. Це загальне враження від усього марафону — оминання гострих кутів.

Фокус на Росію

Мовна квота у 75 %, імовірно, була дотримана, якщо рахувати так, що гості не обов’язково мають говорити українською (наприклад, у ці 75 % за такими підрахунками буде входити година розмови з подружжям Гордон-Бацман, де українською звучали тільки питання Василя Голованова), проте за системою підрахунку саме звучання мови українська була в меншості — навіть Олександр Данилюк та Іван Яковина теж говорили російською.

Загальне враження від формату в тому, що, окрім випуску новин та частково розмови з Кулебою, весь формат не полишає зону впливу Росії. Тобто ведуться розмови про Путіна, зовнішню політику Росії, зовнішню політику США щодо Росії, внутрішні справи Росії. У студії звучать російські ведучі (Кисельов має роль флагмана) і російські ж експерти (Іларіонов, Гудков). Звісно, немає сумнівів, що ці новини дотично стосуються й України, але невідомо, на якій хвилині (чи годині) шоу у глядача була б нагода зрозуміти, що продукт — український. Кисельов навіть завершує етер екскурсом у російську політику дев’яностих, яка до України має вже зовсім віддалений стосунок. Не відпускає відчуття невеличкої філії «Дождя» на «Україні-24».

В 2014 році пропозиції робити з українського медіапростору хороший російський, даючи голос російській опозиції, лунали неодноразово. Відкриття «Дождя» чи «Еха» наразі уявити складно, але таку невеличку філію все ще можна зробити на відкритих до цього каналах.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4135
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду