Фейк – «а пох, зато как написано»

13 Травня 2021
5141
13 Травня 2021
14:03

Фейк – «а пох, зато как написано»

Ярина Ключковська
фахівчиня з комунікацій, медіатренер
5141
Фейк – «а пох, зато как написано»

Сьогодні в ФБ розгортається вельми показова ситуація.

Лідери думок, серед яких – розумні, класні, як мінімум, притомні люди поширюють текст виступу Беньяміна Нетаніяху у Кнессеті. Виступ - красномовне оголошення повної війни Хамасу.

Яскравий, агресивний текст. Волога мрія прихильників яструбиної політики. Повний унісон із прихильниками Ізраїлю.

Одна проблема. Не виступав Нетаніяху з таким спічем. Не погрожував зачистити територію. Не виголошував ультиматуму на 24 години.

Судячи з інформації snopes.com, варіації цього «виступу» циркулюють з 2014 року. Автор - не прем‘єр Ізраїлю і не його спічрайтер, а просто собі блогер - опублікував його у персональному блозі та завершив фразою: «А тоді я прокинувся, і зрозумів, що це мені приснилося».

Вже за пару днів копіпаст його твору без останньої фрази гуляв Інтернет-просторами.

І догуляв аж дотепер, коли ескалація збройного конфлікту дала йому новий імпульс до поширення.

На українських просторах гугл-переклад з англійського оригіналу на російську почали поширювати дуже авторитетні люди. Я побачила його - з майже 1000 лайків і майже 900 поширень - в лідерки думок, політикині, експертки. Вона вже видалила пост - можу припустити, що у відповідь на коментарі, що текст - фейковий. Більшості ж коментаторів та поширювачів текст «зайшов» настільки, що перевіряти його правдивість вони не потрудились.

Проте в інших популярних ФБ-екаунтах притомних людей цей фантазійний виступ можна побачити й досі, вкупі з захопленими коментарями.

Чому так? Та тому, що коли нам трапляється інформація, яка викликає в нас сильну емоцію, наш мозок просто неспроможний її оцінити критично. Ресурси монополізує лімбічна система, а енергозатратна «мисляча система», тобто передні лобні долі кори головного мозку, навіть не встигла включитись у процес. Мовою Канемана, працює евристика доступності, евристика афекту, накладається упередження підтвердження, і спрацьовує система 1. Рішення прийнято.

Ті, кому дуже хотілося, щоб це було правда, й вирішили, що це правда.

Ні високий інтелект, ні кар‘єрний успіх не є запобіжниками. Жертвою власних упереджень - і фейків - може стати кожен.

І відомий бізнесмен готовий хвалити текст, навіть якщо він неправдивий. «Пох, зато как написано».

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду