detector.media
Ярина Ключковська
13.05.2021 14:03
Фейк – «а пох, зато как написано»

Сьогодні в ФБ розгортається вельми показова ситуація.

Лідери думок, серед яких – розумні, класні, як мінімум, притомні люди поширюють текст виступу Беньяміна Нетаніяху у Кнессеті. Виступ - красномовне оголошення повної війни Хамасу.

Яскравий, агресивний текст. Волога мрія прихильників яструбиної політики. Повний унісон із прихильниками Ізраїлю.

Одна проблема. Не виступав Нетаніяху з таким спічем. Не погрожував зачистити територію. Не виголошував ультиматуму на 24 години.

Судячи з інформації snopes.com, варіації цього «виступу» циркулюють з 2014 року. Автор - не прем‘єр Ізраїлю і не його спічрайтер, а просто собі блогер - опублікував його у персональному блозі та завершив фразою: «А тоді я прокинувся, і зрозумів, що це мені приснилося».

Вже за пару днів копіпаст його твору без останньої фрази гуляв Інтернет-просторами.

І догуляв аж дотепер, коли ескалація збройного конфлікту дала йому новий імпульс до поширення.

На українських просторах гугл-переклад з англійського оригіналу на російську почали поширювати дуже авторитетні люди. Я побачила його - з майже 1000 лайків і майже 900 поширень - в лідерки думок, політикині, експертки. Вона вже видалила пост - можу припустити, що у відповідь на коментарі, що текст - фейковий. Більшості ж коментаторів та поширювачів текст «зайшов» настільки, що перевіряти його правдивість вони не потрудились.

Проте в інших популярних ФБ-екаунтах притомних людей цей фантазійний виступ можна побачити й досі, вкупі з захопленими коментарями.

Чому так? Та тому, що коли нам трапляється інформація, яка викликає в нас сильну емоцію, наш мозок просто неспроможний її оцінити критично. Ресурси монополізує лімбічна система, а енергозатратна «мисляча система», тобто передні лобні долі кори головного мозку, навіть не встигла включитись у процес. Мовою Канемана, працює евристика доступності, евристика афекту, накладається упередження підтвердження, і спрацьовує система 1. Рішення прийнято.

Ті, кому дуже хотілося, щоб це було правда, й вирішили, що це правда.

Ні високий інтелект, ні кар‘єрний успіх не є запобіжниками. Жертвою власних упереджень - і фейків - може стати кожен.

І відомий бізнесмен готовий хвалити текст, навіть якщо він неправдивий. «Пох, зато как написано».

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY