«Крим це Україна» – аби ж таке писали років на 20 раніше

«Крим це Україна» – аби ж таке писали років на 20 раніше

1 Березня 2021
4570
1 Березня 2021
10:35

«Крим це Україна» – аби ж таке писали років на 20 раніше

Ірина Герасимова
шефредакторка 5 каналу
4570
«Крим це Україна» – аби ж таке писали років на 20 раніше
«Крим це Україна» – аби ж таке писали років на 20 раніше

Тоді не було заголовків «Крим це Україна». То був 2014 рік. Прийшла на роботу на звичайний робочий день. Ну наскільки тоді у 2014-му міг бути звичайним день для журналіста. Напланувала собі французький вечір з грецьким салатом і келихами на трьох. Мої ноги вже бігли до ліфту, а мозок слухав пропозицію від редактора полетіти з нашими Збройними Силами «кудись» на одну добу. А куди – каналу не повідомили, бо часи якісь хєрові були тоді для довіри і телефонних одкровень про час і місце. «Кудись зі Збройними Силами» – це за будь-яких умов більша інтрига, ніж похмілля після домашньої вечірки. На злітній смузі нас (знімальні групи 4-х телеканалів) чекав АН-30, а за його штурвалом пілот Костя. На якомусь етапі стало зрозуміло - летимо в Крим. Але летимо не прямо, а геть криво, якщо говорити про географію. Какофонію журналістських питань до супроводжуючих військових вдало глушив гул літака. Бо на борту замість молодої стюардеси з ногами і пундиками, дві дерев‘яні лавки одна навпроти одної. А ще якийсь моцний дебелий ящик, прив’язаний коров‘ячою мотузкою, щоб в польоті не почавити ноги тим, кого ті ноги годують. Тому всі питання «а шо його робити», які ми першу годину викрикували в багажнику літака - швидше долітали до «того, що в хмарах сидить», ніж до «капітанапершогорангу», який супроводжував нас. Приземлилися ми не в Криму. А на військовому летовищі материкової України. Військові нервували, відходили подалі від язикатих журналістів на свої переговори. Хоча я сумлінно виконала наказ «вимкнути нах мобілу і нікому не дзвонити». Відправила лише два повідомлення: мамі і редакції. При чому, повідомлення ні про що, типу «тут був кіся і ося». Ми так довго чекали вильоту на півострів, що вже Сакська бригада ВМС прилетіла з Криму. Вона вирішила не чекати наказу з Києва, втекла з-під носу зелених чоловічків на материк і примостилася на нашій злітці. Зрештою, після 12 чи то 24 годин очікування на виліт, ми таки побачили з ілюмінатора заблоковані в бухті українські кораблі. Далі були свідки секти рускаго міра в Севастополі, які нам з оператором (бо вражескій 5 канал) рахували ребра, поки капітан першого рангу намагався потрапити всередину заблокованої в/ч до українських військових. Далі раптово викрали і так само раптово повернули наш екіпаж. Після ми на гелікоптері ще залетіли на пару хв до заблокованих морпіхів у Феодосії. Отой ящик, прив’язаний мотузкою виявився генератором для морпіхів, бо брацкій народ їм електрику перекривав. А потім під недолуго поєднані матюки мєснава насєлєнія і під конвоєм двох Мі-24, маркованих червоними зірками, ми забиралися геть з кримського неба.

До того дня в Криму я бувала регулярно, щороку і по кілька разів на рік. Але за тих пару годин я побачила стільки і такого Криму, як ніколи до. Побачила і не зрозуміла. Колись пряні гори в синій воді перетворилися на груду мертвої породи, яку підсунули, щоб корабель зашпортався за неї і потонув. Таким я бачила Крим востаннє.

За пару місяців (7 червня 2014) наш АН-30 зіб‘ють мавпи під Слов‘янськом. Літак розіб’ється з пілотом Костьою (Героєм України Костянтином Могилко) і частиною екіпажу.

Сакська бригада ВМС виявиться єдиною бригадою, яка не зрадить Україні і не залишить окупантам жодного крила, все забере на материк.

А вже потім напишуть – «Крим це Україна». Аби ж таке ми писали років на 20 раніше…

Джерело: Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4570
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду