Ювілей ювілеїв. Медійному фахові — 4250 років

28 Грудня 2020
3292
28 Грудня 2020
11:56

Ювілей ювілеїв. Медійному фахові — 4250 років

Віталій Довгич
Журналіст, викладач катедри міжнародних відносин і журналістики університету КРОК
3292
Чому наша професія ще давніша, ніж багатьом видається.
Ювілей ювілеїв. Медійному фахові — 4250 років

У 2020 році ми відзначили багато ювілеїв. А один — ключовий для історії медіа і всього людства — забули… Йдеться про найпершу писемну протомедійну памятку, збережену до наших днів. Вона була вчинена в 2030 році до нашої ери в Китаї. На шматі бамбукового стовбура – згори вниз: тому досі там пишуть саме так, вертикально.

Насампочатку процитую журналіста Джека Лондона, який ще не став письменником:

«Як висловився один американський нарисовець, тепер божевільна доба, доба,  що «першою осягнула тривалість хвилини, а мить зробила нечувано місткою…»

Згідно із загальним законом розвитку, все мислення та його методи мають бути концентровані. Мова усна й писемна так само підлягають цьому законові.

Людство в наших творах хоче бачити, передусім, скороминуще, ввібране в неминущу форму. Через це воно повсюдно вимагає: якомога більший обсяг у якомога меншому просторі. Людству ні до чого марнотратні романи й оповідання. Їх навіть і до рук не братиметься.

Людству треба знати суть справи, і то невідкладно, зараз же».

 Цей есей «Риси творчого поступу людства» опублікував часопис «Букмен» у 1900 році. А видається, ніби у 2000-му чи 2020-му… Згодом журналістські розмисли Джека Лондона знайшли підтвердження в теорії ноосфери першого президента Української академії наук Володимира Вернадського. Він поставив писемність і друк у контекст геологічної історії людства.

У другій половині двадцятого століття один із найвидатніших у світі культурологів Вячеслав Іванов зазначав: «Первісне мистецтво, як це особливо переконливо показав сучасний французький археолог Леруа-Гуран, було дуже специфічним видом знакової системи, що найближче стояла до рисункового (піктографічного) письма».

Найяскравіше цей процес проявився в IV-III тисячоліттях до нашої ери на теренах нинішньої Китайської народної республіки. Ієрогліфічне письмо де-факто є видом як мистецтва, так і літератури в найширшому розумінні слова. Зокрема протомедіа.

Сучасник Джека Лондона, славетний європейський китаїст Джеймс Легдж, відкрив світові першу писемну хроніку: «Китай за багато століть до Р. Х. уже переважав феодальну Європу, як за розвитком своєї писемності, так і за своєю цивілізацією. Не лише при королівському дворі, а й при дворі будь-якого феодального володаря були свої історіографи, свої музиканти».

Додам, що давньогрецький термін «історія» означає «оповідь», «розповідь» про побачене й почуте. З незапам’ятних часів бібліотеки шанувалися й охоронялися нарівні з храмами. Й от же що сталося! Джеймс Легдж відшукав раритет раритетів і наголосив: «Китайці ведуть правильні літописи, й історичні записи починаються з давніх-давен. Найдревніший із них засвідчує  вступ Яу на престол у 2230 році до Р. Х.».

Учений просвіщав європоцентристів, які традиційно ігнорували або й зневажали як минуле, так і сучасність «жовтого» Сходу: «Завдяки жадобі навчання Китай може похвалитися порівняно з іншими націями надзвичайно масштабною літературою з питань історії, філології, філософії, політики, природознавства, мистецтв тощо».

A propos, Михайло Драгоманов солідаризувався зі славетним китаєзнавцем. І в Женеві (там рідний дядько Лесі Українки у 1876 році заснував Вільну українську друкарню, а згодом часопис «Громада», газету «Вольное слово»), і в Софії, де очолив катедру всесвітньої історії.

Найяскравішою зіркою Піднебесної став хронограф Конфуцій.  Він на сьомому десятку років узагальнив предвікопомні й свої літописання і самовиразився у глобальному філософському трактаті «Весна і Осінь». Досі актуальному.

Західні дослідники Конфуція, Лаоцзи, прадавніх мистецтв, писемності, мас-медіа  беззастережно вживають термін «книга» щодо ієрогліфічних пам’яток, закарбованих на  бамбукових стовбурах та дощечках, на шовку, на папері, винайденому легендарним Цзелунем у 105 році до нашої ери. Я ж побоююся вживати лексему «газета» стосовно древнющих писаних новин, які завдяки ретельності писарських гуртів оперативно розліталися по Китаю і всьому Сходу. Називалися вони «тіпао», тобто «дописи». Ось приклад. Легдж зафіксував нам неймовірний факт 478 року до нашої ери коли була засвідчена смерть Конфуція: «Новина про відхід мудреця поширилася по всій державі зі швидкістю блискавки».

Яким чином? На той час у Китаї був розвинений міжрегіональний і міжнародний зв’язок – завдяки послідовному, системному будівництву  шляхів сполучень із твердим покриттям та мереж поштових станцій. Вершники-гінці  доставляли протогазети в найвіддаленіші князівства імперії впродовж півдоби-доби. Далі, звичайно,  довше – Великим шовковим шляхом аж до Атен і Риму.

Значно пізніше цим досвідом скористався Юлій Цезар: цінність євразійського тракту – не лише в дивовижних товарах, а й у писемній та усній інформації з таємничої країни мудрагелів, художників, хронографів. Цитую  монографію Мітчела Стивенса А Нistory Of News: From The Drum To The Satellite (1988): «Новини з “Акта діурна” поширювалися мощеними дорогами, збудованими солдатами і полоненими Риму повсюдно в Європі та на Близькому Сході. Ця мережа становила близько 49000 миль – для порівняння: нині в США система міжштатівських автобанів не перевищує 47.000 миль (станом на 1987 рік)».

Що таке «Акта діурна»? Масовий міський денник. Був іще й елітарний офіціоз «Акта сенатус». Цю рукотворну протопресу заснував Юлій Цезар у 59 році до нашої ери.  Існувала вона, формуючи громадську думку в усій Європі (включаючи наші Крим і Північне Причорномор’я, Бритію, Скандинавію), Палестині, Північній Африці, майже до краху Римської імперії (476).

Порівняймо новини масової «Акта» із сучасними. Ось пересічний випуск часів Цезаря:

«Сьогодні консул Савиній приступив до виконання службових обовязків.

Сьогодні вранці страчений розбійник Деміофан, якого піймали напередодні.

Учора над містом вибухнула сильна  гроза. Поруч із Велією блискавка спалила дуба.

У винному погребі сталася бійка. Господар зазнав небезпечних поранень.

Міняйло Анзидій утік, захопивши із собою велику суму грошей. Його затримали. Всі кошти знайдені».

Згодом, у другій половині І тисячоліття, коли запанувала церковна цензура,  «цезарівські» медіа перевтілилися в монастирські літописи – французькі, німецькі, польські, українські – та балади кшталту ісландських саг.

Рукописна періодика відродилася в першій половині ІІ тисячоліття завдяки розвитку ремесел, мануфактур, суднобудування, мореплавання і, само собою, торгівлі. Міста-держави, передусім Венеція і Генуя, поширювали новини звідусіль по всенькій Європі – від Амстердама і Гамбурга до Кракова і Львова. Припускаю: мабуть, і до Києва та Чернігова…

Упродовж ХV-XVI століття у Венеції, де щоденні випуски рукописних вісників продавалися за дрібні монети «газетти», утворився прошарок перших журналістів. За духом тодішнього життя, він зорганізувався в самостійний цех Scrittori d’avvisi. Подібні газети існували і в інших містах…

Як перекласти італійську назву тогочасного медіаголдингу, де трудилися сотні й навіть тисячі (!) авторів, переписувачів, поштарів? Можливо, так, буквалістськи: «Новинні письменники». Зрештою, newswriter — літературна норма англійської мови. Коротше, цех «Новинарі». Між іншим, у сучасних словацькій, чеській, сербській, хорватській мовах новинар – це журналіст.

Наступний етап розвитку медійного виробництва і всієї цивілізації — винайдення друку. Європоцентристи приписують пріоритет Йогану Гутенбергу (1450). У монографії «Голгофа Івана Огієнка» Микола Тимошик переконав нас: другою в Європі стала друкарня, подарована львівському монастиреві святого Онуфрія Степаном Дропаном (1460). Пишаймося! Та водночас не забуваймо про Схід велетенської ЄврАзії.

Китайці ще в IV столітті започаткували друк. Щоправда, дереворитний, тобто ксилографічний. Спочатку вони пробували ліпити ієрогліфи з глини, обпікати їх і  тиснути тексти на папері. Врешті-решт, відмовилися: треба від 1200 до 2000 ієрогліфів для читання офіціозного повідомлення, не кажучи про філософську «Весну і Осінь», поеми, міти і легенди…

Отже, додумавшись вирізьблювати ієрогліфи на плашках (іноді не розумієш людство – це ж можна було творити й у ІІІ-ІІ тисячоліттях до нашої ери!), китайці заснували «Пекінський вісник». І виходила ця газета (так, газета) понад 1500 весен і осеней, літ і зим. Аж до Сіньхайської революції 1911-1912 років, у результаті якої була повалена кількатисячолітня монархія і проголошена республіка. Звичайно, найстаріша в світі друкована газета опинилася під забороною.

Традиційно історики, політологи, журналісти відносять до Сходу і Малу Азію та Єгипет. Американський учений Самійло  Крамар (народився в Жашкові) назвав свою підсумкову книгу «Історія починається в Шумері». Він мав на увазі  винайдення клинопису мешканцями межиріччя Тигру і Євфрату та фіксацію писарськими гуртами урядових актів, комерційних угод, мітів і легенд, зокрема геніальної «Поеми про Гільгамеша». Протопреси в Шумері не було. Як і в культурах Кам’яної Могили (Північне Приазов’я), у цивілізаціях Трипілля — Кукутені (Подніпров’я, Придністров’я), Мікени — Еллада (Північне Середземномор’я). Що ж до Давнього Єгипту, то питання залишається відкритим. Загальновизнано мало медіафактів. Ось один із них: у Луврі зберігається опозиційна папірусна протогазета 1750 року до нашої ери. А в Давньому Китаї протоЗМІ все-таки  існували безперервно, системно, впродовж тисячоліть. Отже, з 4250-річним ювілеєм нашого фаху, шановні традиційні медійники та мультимедійники!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду