Погрози від анонімних телеграм-каналів повинні фіксуватись і нетолерантно хейтитись

18 Липня 2020
1330
18 Липня 2020
09:25

Погрози від анонімних телеграм-каналів повинні фіксуватись і нетолерантно хейтитись

Олександр Сушко
Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»
1330
Погрози від анонімних телеграм-каналів повинні фіксуватись і нетолерантно хейтитись

Тему нової забавки з промивання мізків політичним елітам, відомої як «анонімні телеграм-канали» тільки почали виводити на чисту воду (дослідження Texty.org ІМІ та Liga.net є, сподіваюсь, не останнім), а тут вже одразу і новий поштовх темі погроз журналістам. Класичний уже прийом «Ми знаємо твою адресу» адресують журналістці Любові Величко - одній зі співавторок дослідження. 

Цікаво, що ці анонімні канали-джерела «правдоподібних фейків» одразу ж обростають дуже агресивним (часто теж анонімним) фан-клубом, який миттєво спрямовується на будь-яке джерело критики. Це частина їхньої стратегії - психологічна «перевірка на міцність» опонента, який, за задумом, має або знітитись і замовкнути, або перейти на аналогічний стиль спілкування і швидко виснажитися (бо тролів завжди більше).

Метою створення «анонімних т-каналів» є фреймінг і інформаційний інженірінг - інакше кажучи, творення і підтримка паралельної фейкової реальності та її згодовування слабо підкованим в інформаційних війнах політикам, та й звичайним громадянам.

Факти свідчать, що інструмент може досягати своєї мети - деякі рішення високих посадових осіб, втч кадрові, були ухвалені під явним впливом фейкових або тенденційних наративів т-каналів. Звісно, якась кількість фактів у стрічці таких каналів може бути правдивою, але навіть вони жорстко вплетаються у визначений інформаційно-ідеологічний «фрейм»: антизахідний, антиреформістський, антимайданний. Стратегічна мета - істотна корекція політичного вектора країни в інтересах найбільш ворожої будь-яким якісним змінам частині олігархату та, у підсумку, РФ.

В принципі, можна було б про це тут не писати, не робити «реклами», але в данному разі - ні. Бо погрози журналістам і взагалі громадянам - це неприпустимо. Кожен такий випадок має фіксуватись і нетолерантно хейтитись (хоч я і не люблю хейт).

Інакше вони дуже скоро зроблять з цієї практики свою new normality, монополізують канали впливу і витіснять поступово з публічного простору нормальних інтелігентних людей, яким доведеться тікати в який небудь тік-ток, закриті групи ФБ або просто на кухню. І це буде гірше за стару-добру цензуру.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду