detector.media
Олександр Сушко
18.07.2020 09:25
Погрози від анонімних телеграм-каналів повинні фіксуватись і нетолерантно хейтитись

Тему нової забавки з промивання мізків політичним елітам, відомої як «анонімні телеграм-канали» тільки почали виводити на чисту воду (дослідження Texty.org ІМІ та Liga.net є, сподіваюсь, не останнім), а тут вже одразу і новий поштовх темі погроз журналістам. Класичний уже прийом «Ми знаємо твою адресу» адресують журналістці Любові Величко - одній зі співавторок дослідження. 

Цікаво, що ці анонімні канали-джерела «правдоподібних фейків» одразу ж обростають дуже агресивним (часто теж анонімним) фан-клубом, який миттєво спрямовується на будь-яке джерело критики. Це частина їхньої стратегії - психологічна «перевірка на міцність» опонента, який, за задумом, має або знітитись і замовкнути, або перейти на аналогічний стиль спілкування і швидко виснажитися (бо тролів завжди більше).

Метою створення «анонімних т-каналів» є фреймінг і інформаційний інженірінг - інакше кажучи, творення і підтримка паралельної фейкової реальності та її згодовування слабо підкованим в інформаційних війнах політикам, та й звичайним громадянам.

Факти свідчать, що інструмент може досягати своєї мети - деякі рішення високих посадових осіб, втч кадрові, були ухвалені під явним впливом фейкових або тенденційних наративів т-каналів. Звісно, якась кількість фактів у стрічці таких каналів може бути правдивою, але навіть вони жорстко вплетаються у визначений інформаційно-ідеологічний «фрейм»: антизахідний, антиреформістський, антимайданний. Стратегічна мета - істотна корекція політичного вектора країни в інтересах найбільш ворожої будь-яким якісним змінам частині олігархату та, у підсумку, РФ.

В принципі, можна було б про це тут не писати, не робити «реклами», але в данному разі - ні. Бо погрози журналістам і взагалі громадянам - це неприпустимо. Кожен такий випадок має фіксуватись і нетолерантно хейтитись (хоч я і не люблю хейт).

Інакше вони дуже скоро зроблять з цієї практики свою new normality, монополізують канали впливу і витіснять поступово з публічного простору нормальних інтелігентних людей, яким доведеться тікати в який небудь тік-ток, закриті групи ФБ або просто на кухню. І це буде гірше за стару-добру цензуру.

Джерело: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY