Повені та медіа; або жертви повені чи злочинці?

26 Червня 2020
1733
26 Червня 2020
12:23

Повені та медіа; або жертви повені чи злочинці?

Дмитро Хоркін
Генеральний продюсер «Українського радіо»
1733
Повені та медіа; або жертви повені чи злочинці?

1. Де дізнаватися про рівень води?

Щоденний моніторинг рівня води основних річок України здійснюють гідропости Укргідрометцентру, дивитися дані можна тут. А прогноз рівня води щодня друкують тут.

2. Хто може коментувати цю тему?

Тільки за останні 2 дні на інформаційних телеканалах України помітив ну просто жахливу тенденцію: на ефіри про повені запрошують політтехнологів, депутатів, (недо)блогерів.

Наприклад, телеканал ZIK запросив аж 10 «експертів», серед яких навіть видатна «гідрологиня» усіх часів і народів льотчиця Надія Савченко, але ЖОДНОГО гідролога!

Альо, є така наука - гідрологія, і в Україні є фахівці-гідрологи, які усе своє наукове життя досліджують природні води та процеси у річках.

Рекомендую:

3. Жертви повені чи злочинці?

Почнімо з дефініцій.

Заплава — частина річкової долини, що лежить вище від меженевого (номінального) рівня води в річці й періодично затоплюється під час повені.

Річка МАЄ періодчино виходити з берегів та заливати заплаву. На те вона і заплава.

У заплавній зоні заборонено будувати та розорювати землі.

І не тільки заплава, а й надзаплавна тераса є водоохоронною територією.

Розміщуючи підприємства, забудовуючи приватними будинками, орючи угіддя на заплавах річок, наноситься велика шкода річці.

Наприклад, фермер, розорюючи угіддя на заплавах і надзаплавних терасах, використовує пестициди, які шкодко потрапляють до річки. А потім ви дивуєтесь, що хворіє і гине риба?!

Не кажу вже про тваринні комплекси чи фабрики.

Документи:

За даними гідропостів на сьогодні, до прикладу:

  • Галич на Прикарпатті - ріка Дністер: рівень води - 217,61 метра Балтійської системи висот (БС), а відмітка заплави - 216,56 м БС.
  • Чернівці на Буковині - ріка Прут: рівень води - 161,24 м БС, а відмітка заплави - 163,89 м БС

Тобто, у Галичі - реально надзвичайна ситуація, вода на метр вище відмітки заплави. А ось у Чернівцях до відмітки заплави Прута ще 2 метри. І у мене не співчуття, а обурення до торговців затоплених кіосків Калинівського ринку Чернівців - чому ви взагалі там перебуваєте? Чому міськрада вам дозволила зводити ринок у заплаві?!

Порушення водоохоронних норм - це не бюрократія чи формальність. Україна має реально велику проблему не лише забруднення річок, а й зникнення річок. Із багатої на водні ресурси країни ми вже перетворюємось на державу з дефіцитом питної води.

І прикро, що медіа часто нехтують висвітленням реальної проблематики цієї теми та корупції в питанні заданні дозволів на забудову в заплавах річок, що просто заборонено.

Радіостанції Суспільного (зокрема Українське радіо і Радіо Культура сьогодні о 16:10 обговорять цю тему з наукової точки зору.

А мешканцям підтоплених Прутом будинків можу порадити відбудувати дім після повені не в заплаві, а прямо в руслі річки.

Джерело: фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду