detector.media
Дмитро Хоркін
26.06.2020 12:23
Повені та медіа; або жертви повені чи злочинці?

1. Де дізнаватися про рівень води?

Щоденний моніторинг рівня води основних річок України здійснюють гідропости Укргідрометцентру, дивитися дані можна тут. А прогноз рівня води щодня друкують тут.

2. Хто може коментувати цю тему?

Тільки за останні 2 дні на інформаційних телеканалах України помітив ну просто жахливу тенденцію: на ефіри про повені запрошують політтехнологів, депутатів, (недо)блогерів.

Наприклад, телеканал ZIK запросив аж 10 «експертів», серед яких навіть видатна «гідрологиня» усіх часів і народів льотчиця Надія Савченко, але ЖОДНОГО гідролога!

Альо, є така наука - гідрологія, і в Україні є фахівці-гідрологи, які усе своє наукове життя досліджують природні води та процеси у річках.

Рекомендую:

3. Жертви повені чи злочинці?

Почнімо з дефініцій.

Заплава — частина річкової долини, що лежить вище від меженевого (номінального) рівня води в річці й періодично затоплюється під час повені.

Річка МАЄ періодчино виходити з берегів та заливати заплаву. На те вона і заплава.

У заплавній зоні заборонено будувати та розорювати землі.

І не тільки заплава, а й надзаплавна тераса є водоохоронною територією.

Розміщуючи підприємства, забудовуючи приватними будинками, орючи угіддя на заплавах річок, наноситься велика шкода річці.

Наприклад, фермер, розорюючи угіддя на заплавах і надзаплавних терасах, використовує пестициди, які шкодко потрапляють до річки. А потім ви дивуєтесь, що хворіє і гине риба?!

Не кажу вже про тваринні комплекси чи фабрики.

Документи:

За даними гідропостів на сьогодні, до прикладу:

Тобто, у Галичі - реально надзвичайна ситуація, вода на метр вище відмітки заплави. А ось у Чернівцях до відмітки заплави Прута ще 2 метри. І у мене не співчуття, а обурення до торговців затоплених кіосків Калинівського ринку Чернівців - чому ви взагалі там перебуваєте? Чому міськрада вам дозволила зводити ринок у заплаві?!

Порушення водоохоронних норм - це не бюрократія чи формальність. Україна має реально велику проблему не лише забруднення річок, а й зникнення річок. Із багатої на водні ресурси країни ми вже перетворюємось на державу з дефіцитом питної води.

І прикро, що медіа часто нехтують висвітленням реальної проблематики цієї теми та корупції в питанні заданні дозволів на забудову в заплавах річок, що просто заборонено.

Радіостанції Суспільного (зокрема Українське радіо і Радіо Культура сьогодні о 16:10 обговорять цю тему з наукової точки зору.

А мешканцям підтоплених Прутом будинків можу порадити відбудувати дім після повені не в заплаві, а прямо в руслі річки.

Джерело: фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY