Нацрада проігнорувала скаргу «Відсічі» на ознаки порушення закону про мовні квоти в ефірі «1+1»

23 Червня 2020
1640
23 Червня 2020
10:26

Нацрада проігнорувала скаргу «Відсічі» на ознаки порушення закону про мовні квоти в ефірі «1+1»

Сергій Костинський
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (2015-2020 рр.)
1640
Нацрада проігнорувала скаргу «Відсічі» на ознаки порушення закону про мовні квоти в ефірі «1+1»

Минулого четверга Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки радіостанціям «Радіо Шансон» та «Перець FM» через ознаки недотримання мовних квот, що не можу не вітати.

Водночас медіарегулятор проігнорував звернення громадської організації «Відсіч», яка вимагає призначити позапланову перевірку телеканалу «1+1» через ознаки порушення ним закону про мовні квоти.

Активісти організації, під час моніторингу телеканалів, зафіксували трансляцію в ефірі «1+1» серіалу «Кухня» російською мовою, що, на думку громадських активістів, порушує вимоги закону про мовні квоти на телебаченні.

Сьогодні, в ефірі «Суспільне Київ» перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль заявив про те, що «1+1» мав право транслювати «Кухню» російською мовою, оскільки цей продукт вкладається в частку 25%, яка передбачена для передач, фільмів та серіалів іншими мовами.

Але, наголошую, є пряма норма закону про телебачення і радіомовлення, яка вимагає дублювання або озвучування іноземних фільмів та серіалів саме українською мовою. І саме на підставі цієї норми Національна рада повинна була призначити перевірку мовнику.

Нагадаю, що відбувається у стосунках між медіахолдингом «1+1» та Національною радою, 5 з 8 членів якої складають колишні співробітники «1+1» та «Кварталу 95» упродовж 2019-2020 років.

19 листопада 2019 року Національна рада «не змогла» ухвалити рішення про призначення позапланової перевірки телеканалу «1+1» через ознаки порушення мовних квот.

У травні 2020 року Національна рада замість призначення перевірки телеканалу «1+1» через трансляцію фейку про роботу американських біолабораторій в Україні, звернулася на телеканал лише з застереженням. Хоча, згідно вимог законодавства та практик протидії поширенню фейкам, регулятор мав би відреагувати на контент, що містить ознаки необ’єктивної інформації (заява Держдепу США).

21 травня Національна рада призначила перевірку телеканалу «1+1» на звернення Служби безпеки України. Телеканал продемонстрував у новинах карту України без тимчасово окупованого Криму.

Тобто, ініціатором перевірки «1+1» стала саме Служба безпеки, а не медіарегулятор. На жаль, очікую, що Національна рада зведе цю перевірку нанівець.

16 червня 2020 року активісти «Відсічі» звернулися до Національної ради з вимогою призначити телеканалу «1+1» перевірку через трансляцію російського серіалу «Кухня» російською мовою.

Але, повторюся, медіарегулятор проігнорував скаргу «Відсічі», хоча закон вважає офіційні скарги ґрунтовною підставою для ініціювання перевірок мовників.

На жаль, Національна рада вкотре продемонструвала вибірковість у здійсненні своїх функцій та незацікавленість у захисті української мови в національному телерадіопросторі, хоча ці вимоги прописані в законах про мовні квоти та про державну мову.

P.S. Хочу нагадати, що громадська організація Відсіч є одним з ініціаторів та головним адвокатом прийняття парламентом законів про мовні квоти в Україні.

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1640
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vvvv
1373 дн. тому
Як би Нацрада була УКРАЇНСЬКОЮ ........................
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду