Чим небезпечні українські дитячі канали?

29 Травня 2020
2364
29 Травня 2020
12:23

Чим небезпечні українські дитячі канали?

2364
Чим небезпечні українські дитячі канали?

Катастрофа українського телебачення починається з дитинства. Українські дитячі канали – це у великій мірі безграмотність, дурнуваті сюжети і радянські мультики російською мовою.

Цифрове телебачення пропонує два дитячих канали – «ПлюсПлюс» і «Піксель», ще іноді мультфільми транслює НЛО TV.

«ПлюсПлюс» – загалом непоганий канал, є багато цікавих мультиків. Зранку на каналі – «Лис Микита» за твором Івана Франка, про мандри козаків, ввечері – мультик про принцесу Єлену, «Леді Баг i Супер Кіт». Я іноді сама зависаю перед екраном, цікаво, чим закінчиться. У вихідні я найбільше тішуся, що показують «Свинку Пеппу». Але вдень досить багато шлаку. Жарти і пригоди в «Губці Боб» і «Оггі та кукарачі» – ну дуже специфічні.

Одна з серій, здається «Губки Боб», присвячена нозі. Герой закохався у медсестру і друзі на його прохання вирішили зламати йому ногу, щоб він потрапив у лікарню до медсестри.

Ну добре, специфічні історії кохання і любов Губки Боб до гірчиці ще можна стерпіти, але те, як «Піксель» економить гроші на літературному редактору і пускає «Тітоньку Сову» з перекладом із російською, ніби користувалися гугл транслейт, мене щодня вбиває. Наче непогана ідея, Сова і домовичок Неслуха проговорюють, як доглядати за домашніми тваринами, про життя жираф, як мріяти. Але… «Сонечко уходить спати», «Самий перший», – і це говорить мудра тітонька Сова. А ще українським дітям втирають російську культуру. Кілька разів на тиждень тітонька Сова розповідає про Василя Полєнова – «майстра російського пейзажу». І тільки про нього зі всіх художників світу.
«Піксель» на цьому не зупиняється. Ввечері невід’ємною складовою є «Ну погоди» з піснею «Трава у дома». До речі, цікавий момент, у телепрограмі каналу о 22:10 – «Улюблені мультфільми». Саме цей слот канал віддає «Союзмульфільму» і його «Ну погоди».

А ось що пише «Вікіпедія»: «В Росії серіал, згідно із законом «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку», віднесений до категорії для «дорослих». З 1 вересня 2012 російські телеканали можуть показувати його тільки після 23-ї години. Причиною тому стали сцени, що містяться в мульфільмі та трактуються як насильницькі». Але «Пікселю» все підходить. Бо ж має підростати покоління, яке у дорослому віці любитиме «Інтер» з його огоньками, победами і іншою лободою.

Все-таки на українському телебаченні – дефіцит на дитячий канал із якісними мультфільмами, якісним українським дубляжем, без реклами з Олею Поляковою у капелюшку з вишенькою.

Правда, тут не варто забувати вдалу спробу Суспільного з цілодобовим україномовним онлайн-радіо казок і сайтом. Але це лише аудіо.

Скажете, нащо тобі той телевізор, хочеш мультики, включи дитині планшет. Я би рада, але ніяк не вдається заблокувати контент російською мовою, якого море і не дуже якісного. У стилі проплаченої реклами вискакують «Маша і медведь», від якої діти стають агресивними, «Смешарики», де діти копіюють часте кліпання очима, наче в них невроз, і хоч я шукаю винятково Свинку Пеппу» українською і блокую російською, YouTube все одно проподовжує підсовувати її з російським дубляжем. А тоді ми дивуємося, чому діти з україномовного середовища говорять суржиком. І це тільки початок проблеми, яку створюють дитячі канали.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2364
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду