Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася

Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася

7 Серпня 2019
1033
7 Серпня 2019
12:48

Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася

Дмитро Хоркін
Генеральний продюсер «Українського радіо»
1033
Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася
Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася

«Українське радіо» за свою 95-річну історію пройшло ще один важливий рубіж – уперше ми гідно пройшли вибори як суспільний мовник: рівновіддалено від влади та опозиції, без джинси, маніпуляцій.

Це доводять дані моніторингів, які я наведу нижче.

Нагадаю, що «Українське радіо» юридично (створення ПАТ НСТУ, частиною якого ми є) суспільним стало на початку 2017 року, а фактично – у вересні 2017-го, коли оновлена команда головного радіо країни запустила перший медіасезон.

До того – з 16 листопада 1924 року – «Українське радіо» завжди було рупором КПРС, а після 1991-го – урядовим державним радіо, робота якого під час виборів піддавалася справедливій критиці через порушення стандартів та явну роботу на чинну на той момент владу.

2019 рік. Дві виборчі кампанії: 31 грудня 2018 – 31 березня 2019 – президентські вибори; 1 липня 2019 – 21 липня 2019 – парламентські вибори.

У радіоефірі на трьох каналах Суспільного радіо:

  • 12 спецпроектів про вибори;
  • 1015 годин прямих ефірів + радіоверсія "Зворотного відліку" Суспільного телеканалу «UA: Перший»;
  • політична агітація за кошти ЦВК від УСІХ кандидатів у президенти і політичних партій;
  • «Українське радіо» під час виборів не пропустило жодної важливої події виборчих кампаній (висунення кандидатів, презентації програм кандидатів/партій, дебати, підрахунок голосів, моніторинг порушень виборчого права).

Моніторинг радіоефіру: Жоден із каналів Українського радіо не фігурував у моніторингах порушень журналістських стандартів та дотримання виборчого законодавства.
Хоча при таких обсягах суспільно-політичного прямоефірного мовлення вірогідність навіть ненавмисного порушення стандартів висока.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення здійснювала моніторинг висвітлення виборів в теле- і радіоефірі. Його можна подивитися тут і тут.  

Були зафіксовані порушення радіостанціями правил оприлюднення рейтингів (соцопитувань) та факти розміщення джинси (прихованої реклами, замовних матеріалів). «Українського радіо», як бачите, в даних моніторингах порушень немає.

Дякую усій команді Суспільного радіо, особливо редакціям суспільно-політичних програм та виборчих спецпроектів, та нашим колегам зі «Зворотного відліку» на Суспільному телебаченні за якісну роботу!

Перед виборами в інтерв'ю «Детектору медіа» я наголошував, що для нас – «Українського радіо» – це буде історичний момент: ми маємо довести суспільству, медіаспільноті, навіщо їм потрібен суспільний мовник, зокрема суспільне радіо, і чи вдалася реформа з перетворення державного радіо на суспільне.

Я стверджую, що реформа вдалася, а суспільство має радіо, якому можна довіряти!

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду