detector.media
Дмитро Хоркін
07.08.2019 12:48
Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася
Реформа з перетворення державного радіо на суспільне вдалася

«Українське радіо» за свою 95-річну історію пройшло ще один важливий рубіж – уперше ми гідно пройшли вибори як суспільний мовник: рівновіддалено від влади та опозиції, без джинси, маніпуляцій.

Це доводять дані моніторингів, які я наведу нижче.

Нагадаю, що «Українське радіо» юридично (створення ПАТ НСТУ, частиною якого ми є) суспільним стало на початку 2017 року, а фактично – у вересні 2017-го, коли оновлена команда головного радіо країни запустила перший медіасезон.

До того – з 16 листопада 1924 року – «Українське радіо» завжди було рупором КПРС, а після 1991-го – урядовим державним радіо, робота якого під час виборів піддавалася справедливій критиці через порушення стандартів та явну роботу на чинну на той момент владу.

2019 рік. Дві виборчі кампанії: 31 грудня 2018 – 31 березня 2019 – президентські вибори; 1 липня 2019 – 21 липня 2019 – парламентські вибори.

У радіоефірі на трьох каналах Суспільного радіо:

Моніторинг радіоефіру: Жоден із каналів Українського радіо не фігурував у моніторингах порушень журналістських стандартів та дотримання виборчого законодавства.
Хоча при таких обсягах суспільно-політичного прямоефірного мовлення вірогідність навіть ненавмисного порушення стандартів висока.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення здійснювала моніторинг висвітлення виборів в теле- і радіоефірі. Його можна подивитися тут і тут.  

Були зафіксовані порушення радіостанціями правил оприлюднення рейтингів (соцопитувань) та факти розміщення джинси (прихованої реклами, замовних матеріалів). «Українського радіо», як бачите, в даних моніторингах порушень немає.

Дякую усій команді Суспільного радіо, особливо редакціям суспільно-політичних програм та виборчих спецпроектів, та нашим колегам зі «Зворотного відліку» на Суспільному телебаченні за якісну роботу!

Перед виборами в інтерв'ю «Детектору медіа» я наголошував, що для нас – «Українського радіо» – це буде історичний момент: ми маємо довести суспільству, медіаспільноті, навіщо їм потрібен суспільний мовник, зокрема суспільне радіо, і чи вдалася реформа з перетворення державного радіо на суспільне.

Я стверджую, що реформа вдалася, а суспільство має радіо, якому можна довіряти!

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY