Письмова згода для занять сексом не потрібна

Письмова згода для занять сексом не потрібна

13 Січня 2019
3936
13 Січня 2019
13:57

Письмова згода для занять сексом не потрібна

Альона Романюк
редакторка «По той бік новин»
3936
Письмова згода для занять сексом не потрібна
Письмова згода для занять сексом не потрібна

Письмова згода на секс? Ага, у формі звернення, написана за два тижні і зареєстрована в Центрі абсурдних маніпуляцій та несусвітніх фейків України. 
Сьогодні (11 січня – ред.) набули чинності зміни до Кримінального Кодексу України, спрямовані на боротьбу із домашнім насиллям.

До речі, Україна - 11-а країна, що вводить подібні зміни і законодавчо затверджує, що секс має бути за взаємною і добровільною згодою. 

Що таке добровільна згода круто пояснюється ось на цьому відео на прикладі чаю. Людина каже: «Дякую, я вип’ю чаю пізніше» або «Я не хочу чаю», або «Я передумав/передумала пити чай». Це все про відсутність добровільної згоди. Погодьтеся, ви ж не будете заливати чай у людину, яка заснула? 

Тисячі користувачів та кілька десятків ЗМІ «розносили» інформацію, що мовляв тепер цю добровільну згоду на секс треба оформлювати письмово, інакше - в’язниця. Дехто маніпулював про те, що заяву треба буде реєструвати у нотаріуса, бо тільки так можна впевнитися, що людина таки погоджується на секс. Спойлер - ні, не можна. За бажання можна довести, що людину змусили підписати згоду. Деякі напрочуд «кмітливі» користувачі навіть розробили спеціальні зразки непотрібних нікому заяв… Будь ласка, не поширюйте такі нісенітниці. 

Давайте з’ясуємо, що ж це за зміни, що викликали таке жваве обговорення: 
Це дві статті Кримінального Кодексу, що стосуються: 

  • Згвалтування (частина 1 статті 152): «Вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування)». 
  • Примушування до вступу в сексуальний зв’язок (частини 1 та 2 статті 154): «примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з іншою особою», а також про «примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа матеріально або службово залежна».

Простіше кажучи: якщо люди хочуть займатися сексом - вони займаються сексом. Якщо хтось один знаходиться в ступорі або іншим чином не виявляє бажання вступати в інтимний зв’язок, то сексом краще не займатися. 

У Кримінальному кодексі є невеличке пояснення: «Згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин» (повертаємося до пропозиції випити чаю).
І можна довго сперечатися про супутні обставини і про те, як треба доводити відсутність згоди. Але, здоровий глузд ніхто не скасовував. Маніпуляції і безпідставні звинувачення були і до прийняття цих змін, так само, як і домашня тиранія, змушування до сексу та згвалтування. 

В Україні діє презумпція невинуватості: тобто жодна людина не є злочинцем, допоки такою її не визнає суд. Так само потрібно відштовхуватися від того, що діє презумція добровільного погодження на секс. І Кримінальний процесуальний кодекс вимагає доказів. Тобто, заяви про те, що хтось займався сексом без згоди недостатньо для того, щоб засудити людину. Потрібно це доводити так само, як і те, що людину згвалтували або людина не усвідомлювала, що з нею відбувається. 

Загалом, не ведіться на маніпуляції і займайтеся сексом, коли і ви, і ваш партнер цього хоче. Письмова згода для занять сексом не потрібна!

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду