detector.media
Альона Романюк
13.01.2019 13:57
Письмова згода для занять сексом не потрібна
Письмова згода для занять сексом не потрібна

Письмова згода на секс? Ага, у формі звернення, написана за два тижні і зареєстрована в Центрі абсурдних маніпуляцій та несусвітніх фейків України. 
Сьогодні (11 січня – ред.) набули чинності зміни до Кримінального Кодексу України, спрямовані на боротьбу із домашнім насиллям.

До речі, Україна - 11-а країна, що вводить подібні зміни і законодавчо затверджує, що секс має бути за взаємною і добровільною згодою. 

Що таке добровільна згода круто пояснюється ось на цьому відео на прикладі чаю. Людина каже: «Дякую, я вип’ю чаю пізніше» або «Я не хочу чаю», або «Я передумав/передумала пити чай». Це все про відсутність добровільної згоди. Погодьтеся, ви ж не будете заливати чай у людину, яка заснула? 

Тисячі користувачів та кілька десятків ЗМІ «розносили» інформацію, що мовляв тепер цю добровільну згоду на секс треба оформлювати письмово, інакше - в’язниця. Дехто маніпулював про те, що заяву треба буде реєструвати у нотаріуса, бо тільки так можна впевнитися, що людина таки погоджується на секс. Спойлер - ні, не можна. За бажання можна довести, що людину змусили підписати згоду. Деякі напрочуд «кмітливі» користувачі навіть розробили спеціальні зразки непотрібних нікому заяв… Будь ласка, не поширюйте такі нісенітниці. 

Давайте з’ясуємо, що ж це за зміни, що викликали таке жваве обговорення: 
Це дві статті Кримінального Кодексу, що стосуються: 

Простіше кажучи: якщо люди хочуть займатися сексом - вони займаються сексом. Якщо хтось один знаходиться в ступорі або іншим чином не виявляє бажання вступати в інтимний зв’язок, то сексом краще не займатися. 

У Кримінальному кодексі є невеличке пояснення: «Згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин» (повертаємося до пропозиції випити чаю).
І можна довго сперечатися про супутні обставини і про те, як треба доводити відсутність згоди. Але, здоровий глузд ніхто не скасовував. Маніпуляції і безпідставні звинувачення були і до прийняття цих змін, так само, як і домашня тиранія, змушування до сексу та згвалтування. 

В Україні діє презумпція невинуватості: тобто жодна людина не є злочинцем, допоки такою її не визнає суд. Так само потрібно відштовхуватися від того, що діє презумція добровільного погодження на секс. І Кримінальний процесуальний кодекс вимагає доказів. Тобто, заяви про те, що хтось займався сексом без згоди недостатньо для того, щоб засудити людину. Потрібно це доводити так само, як і те, що людину згвалтували або людина не усвідомлювала, що з нею відбувається. 

Загалом, не ведіться на маніпуляції і займайтеся сексом, коли і ви, і ваш партнер цього хоче. Письмова згода для занять сексом не потрібна!

Джерело: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY