Як Росія використовує пропаганду, щоб заговорити свої злочини проти України

26 Листопада 2018
1756
26 Листопада 2018
15:42

Як Росія використовує пропаганду, щоб заговорити свої злочини проти України

Роман Реведжук
Незалежний журналіст, громадський діяч, волонтер.
1756
Як Росія використовує пропаганду, щоб заговорити свої злочини проти України

Форма гібридної війни - це не феномен сучасності. Росія уже десятиліттями веде атаки на демократичний світ. Так, зокрема по відношенню до України у людську підсвідомість заклали колоніальне сприйняття. Тому часто можна чути у доволі прогресивних країнах Європи, як застосовуються такі формулювання, як "На Україні". Відповідно у їхньому сприйнятті - це окраїна, котра являється частиною Росії. Коли хтось заперечує, то вони звертаються до відомих інтернет-тлумачників, енциклопедій, які в більшості наповнені російськомовним контентом. Ну і звісно, вони не шукають істини, а просто посилаються на ці джерела, аргументуючи як беззаперечний факт.

Відомо, що за останні чотири роки в Україні відбулося багато змін, прийняті рішення по декомунізації, а також на рівні Президента України прийнято 10-ти річну програму зміцнення української мови. Також прийнятий мовний закон, закон про освіту довкола яких було багато обговорень і критики. Та разом з цим, треба зауважити, що українці все менше використовують російську в побуті. Розмовляти українською стало навіть більше модно, як необхідно. Також часто можна спостерігати, як люди пильнують формулювання, котрі застосовувались, як маркери для знецінення та приниження України. Заперечують їх у корені.

На жаль, сьогодні під впливом російської пропаганди ще багато речей. Візьмемо наприклад всесвітньо відому енциклопедію Wikipedia котрою часто користуються, від школярів до науковців. Задаємо в пошук українською мовою потрібну нам інформацію. Наприклад "Голодомор в Україні", але чомусь отримуємо двомовний фідбек. Та саме цікаве, у шапці якого йде російська пропаганда. Але для Вікіпедії то напевно не принципово. Виходячи з цього, не принциповим можна назвати той факт, що саме російськомовна версія, перекручує сам факт організації прямого геноциду в Україні російською владою. Натомість подається факт, як ніби Голодомор відбувався на всій території колишнього Радянського Союзу і не був штучним явищем. В свою чергу хочу зауважити, що весь світ визнав штучний геноцид українців у ті часи.

До речі, позавчора у Росії відзначилися лицемірною заявою через Голодомор 1932-1933 років в Україні. У МЗС РФ зазначили, що майже сотню років тому, голод зачепив багато народів СРСР, і жодного цілеспрямованого геноциду українського народу не було. Якраз таке саме формулювання і є у Вікіпедії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1756
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду