Про Юрія Шевчука, «ДДТ» та «Херсонську народну республіку»

20 Листопада 2018
1791
20 Листопада 2018
16:45

Про Юрія Шевчука, «ДДТ» та «Херсонську народну республіку»

1791
Про Юрія Шевчука, «ДДТ» та «Херсонську народну республіку»

Дещо про чорнушні сенсації та «майстрів» заголовків. В епоху тотального інтернету контент все більше програє заголовкам, які під час є провокативними та розраховані тільки на одне – «клікабельність». Бо клік, як і лайк, то є наше все. Тобто їх – деяких підступних електронних ЗМІ, для яких головне – будь що змусити читача відкрити текст.

Читаю на ресурсі «Вести» (це той, що належав/належить податківцю-втікачу пану Клименко та його дружині Ользі Семченко) заголовок «Умер музыкант Юрий Шевчук» із підзаголовком «Утрата».

Ого! Які у вас перші асоціації? Юра Шевчук з «ДДТ» пішов із життя... Але. Відкриваю текст та читаю, що про смерть співака, музиканта та поета повідомив… священник із Тернопольщіни на своїй сторінці у Фейсбуці. А далі вже йдеться, що цей святий отець написав: «Скончался музыкант, педагог, певец, самодеятельный композитор, общественный активист Шевчук Юрий Филиппович. Похороны состоялись в воскресенье 18 ноября в 15 час. В г. Лановцы». 

Ось саме так і народжуються сенсації-фейки. Хтось не добачить чи не так зрозуміє та й розшарить новину про смерть Ю.Шевчука з ДДТ – та аж гай загуде! І редакцію, начебто, й звинуватити немає в чому – факт смерті був? Був. Померлого звали Юрій Шевчук? Він поет-музикант? Все вірно. Так які претензії?!

А претензія одна – це наочний приклад маніпуляції інформацією, коли редакція свідомо вводить читача в оману, граючи на загальновідомих фактах (в даному випадку, що померлий – є майже повним тезкою відомого пітерського музиканта Юрія Юліановича Шевчука). Вибачте, а якби священник з Тернопільщини у ФБ повідомив, що помер якийсь Василій Пупкін із Ланівців, то «Весті» цю б новину подали? Звісно, що ні.

А ось ще приклад свідомої маніпуляції з присмаком відвертої політичної провокації від «Вестей». Завітав на цей прокремлівський сайт з метою взнати, що ж там за таку «Херсонську народну республіку» створюють і хто саме? Адже рубріка «Важно» має текст із кричущим заголовком: «ВАЖНО! Похоже на создание ХНР. В Херсоне пытаются сместить с должности мэра». 

Переповідати брєд сивої кобили не буду, але вже якось напружує той факт, що будь-яку подію в Херсоні наразі намагаються прив'язати до смерті Катерини Гандзюк. Тим більш, що така «сенсаційна» новина подається автором Олегом Ткачуком (якого покійна називала «синочка») з оцінки херсонського активіста та колеги автора по багатьом публікаціям Сергія Нікітенка.  

От які асоціації виникають при такому заголовку про «ХНР»? Певно якісь масові заворушення, дядьки в камуфляжах, які мають озброєння з московитського «воєнторгу», чи не так?.. А в Херсоні просто мала місце масова акція протесту мешканців міста проти підвищення тарифів на «маршрутках». І жодного натяку на створення «ХНР» чи «руки Кремля».

Тому будьмо уважні та обережні! Ми – на інформаційній війні. Перевіряйте інфу, особливо якщо вона має відверто прокремлівський присмак.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1791
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду