«Брекзіт» + «Команда ZE» = The Uncivil War

1 Травня 2019
3440
1 Травня 2019
10:34

«Брекзіт» + «Команда ZE» = The Uncivil War

3440
«Брекзіт» став своєрідним передвісником появи «зеленого покоління» виборців в Україні.
«Брекзіт» + «Команда ZE» = The Uncivil War

Спочатку такі «зелені виборці» - які ніколи не ходили на жодні вибори - з'явилися у Великій Британії саме під час референдуму про вихід з ЄС, який отримав назву Brexit. Так, «з'явилися», адже для системної політичної еліти Британії їх не існувало. Але «несистемні» їх розшукали через соцмережі. І саме їх поява схилила терези суспільної думки на користь Брекзіту.

Залучення до таргетованої реклами в соцмережах «зелених виборців», маніпулятивна риторика команди «брекзетерів», використання новітніх IT-технологій - все це разом призвело до феномену перемоги прибічників Брекзіту, хоча спочатку їх позиції в королівстві були дуже хиткими.

Про хитросплетіння підготовки до референдуму з питання виходу Британії з ЄС розказує фільм «Brexit: The Uncivil War» з Камбербетчем в головній ролі. Зазвичай, назву цього фільму скорочують до «Брекзіт» і це не правильно. Адже у другій частині назви криється діагноз цього суспільного феномену – «Не громадянська війна». Такий собі неологізм, якому ближче тлумачення "холодної фази громадянської війни", що виникло в англійському суспільстві.

Тепер і в Україні ми можемо спостерігати свою «The Uncivil War», яку здійняла передвиборча хвиля президентських перегонів-2019. З боку "зеленої команди" - це було нищівне цунамі, яке характеризувалося несистемністю та алогічністю. І в цьому стратеги українських «зелених виборців» були дуже схожі на авторів стратегії Брекзіту.

А ось з боку команди діючого голови держави суспільство відчуло потужний, але дуже передбачуваний, а тому й зовсім безпечний для їх опонентів шторм. Шторм, навіть самий шалений, можна перемогти, якщо заховатися в спокійній гавані. А врятуватися від цунамі навпаки можна лише у відкритому океані, адже перебування у затишній гавані призведе до смертельного результату. Так воно й вийшло. І «несистемні» перемогли.

Такого не може бути, бо не може бути ніколи,- саме так думали поважні лондонські політики про авторів стратегії Брекзіту. З них сміялися та не брали до уваги. І дарма. Адже окрім власних наробок Доміника Камінгса, якого вважають ідейним натхненником Брекзіту, в нього був ще джокер в рукаві. І саме цей "джокер" наразі вивчається спеціальною парламентською комісією в Лондоні, бо Камінгсу закидають маніпуляції суспільною думкою під час підготовки до Брекзіту і... зв'язки з російською розвідкою.

Розробники мережевої стратегії роботи з виборцями для Брекзіту з Legatum Institute після референдуму отримали від бізнесу багатомільйонні контракти. Це, звісно, «плюс». Але теж, як і Камінгс, потрапили під ковпак англійських спецслужб, які підозрюють Legatum Institute в співпраці з путінською розвідкою. І це ганебний «мінус».

Гібридна війна... Гібридний референдум... Гібридні вибори. І всі ці процеси мають однакове тавро: «Зроблено в РФ».

…А фільм "Брекзіт" подивіться. Він дійсно цікавий. І повчальний. Адже процес підготовки передвиборчої перемоги може вийти з-під контролю. І тоді наслідки стануть непередбачуваними для країни, а "перемога" перетвориться на нищівну поразку для всіх.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду