detector.media
Сергій Цигіпа
20.11.2018 16:45
Про Юрія Шевчука, «ДДТ» та «Херсонську народну республіку»

Дещо про чорнушні сенсації та «майстрів» заголовків. В епоху тотального інтернету контент все більше програє заголовкам, які під час є провокативними та розраховані тільки на одне – «клікабельність». Бо клік, як і лайк, то є наше все. Тобто їх – деяких підступних електронних ЗМІ, для яких головне – будь що змусити читача відкрити текст.

Читаю на ресурсі «Вести» (це той, що належав/належить податківцю-втікачу пану Клименко та його дружині Ользі Семченко) заголовок «Умер музыкант Юрий Шевчук» із підзаголовком «Утрата».

Ого! Які у вас перші асоціації? Юра Шевчук з «ДДТ» пішов із життя... Але. Відкриваю текст та читаю, що про смерть співака, музиканта та поета повідомив… священник із Тернопольщіни на своїй сторінці у Фейсбуці. А далі вже йдеться, що цей святий отець написав: «Скончался музыкант, педагог, певец, самодеятельный композитор, общественный активист Шевчук Юрий Филиппович. Похороны состоялись в воскресенье 18 ноября в 15 час. В г. Лановцы». 

Ось саме так і народжуються сенсації-фейки. Хтось не добачить чи не так зрозуміє та й розшарить новину про смерть Ю.Шевчука з ДДТ – та аж гай загуде! І редакцію, начебто, й звинуватити немає в чому – факт смерті був? Був. Померлого звали Юрій Шевчук? Він поет-музикант? Все вірно. Так які претензії?!

А претензія одна – це наочний приклад маніпуляції інформацією, коли редакція свідомо вводить читача в оману, граючи на загальновідомих фактах (в даному випадку, що померлий – є майже повним тезкою відомого пітерського музиканта Юрія Юліановича Шевчука). Вибачте, а якби священник з Тернопільщини у ФБ повідомив, що помер якийсь Василій Пупкін із Ланівців, то «Весті» цю б новину подали? Звісно, що ні.

А ось ще приклад свідомої маніпуляції з присмаком відвертої політичної провокації від «Вестей». Завітав на цей прокремлівський сайт з метою взнати, що ж там за таку «Херсонську народну республіку» створюють і хто саме? Адже рубріка «Важно» має текст із кричущим заголовком: «ВАЖНО! Похоже на создание ХНР. В Херсоне пытаются сместить с должности мэра». 

Переповідати брєд сивої кобили не буду, але вже якось напружує той факт, що будь-яку подію в Херсоні наразі намагаються прив'язати до смерті Катерини Гандзюк. Тим більш, що така «сенсаційна» новина подається автором Олегом Ткачуком (якого покійна називала «синочка») з оцінки херсонського активіста та колеги автора по багатьом публікаціям Сергія Нікітенка.  

От які асоціації виникають при такому заголовку про «ХНР»? Певно якісь масові заворушення, дядьки в камуфляжах, які мають озброєння з московитського «воєнторгу», чи не так?.. А в Херсоні просто мала місце масова акція протесту мешканців міста проти підвищення тарифів на «маршрутках». І жодного натяку на створення «ХНР» чи «руки Кремля».

Тому будьмо уважні та обережні! Ми – на інформаційній війні. Перевіряйте інфу, особливо якщо вона має відверто прокремлівський присмак.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY