Боротьба напівправд

7 Серпня 2018
1095
7 Серпня 2018
17:24

Боротьба напівправд

1095
Боротьба напівправд

Не така вже кричуща подія, але висвітлення її – то яскравий приклад досить типового явища у ЗМІ. До того ж, висвітлення цієї природної події може мати досить сильні політичні наслідки.

Всі ми ще пам’ятаємо 25 липня в Києві. Репортажі, мов із лінії фронту: на вулицях утворилися мало не моря. Залило підземні переходи. Затопило транспортні тунелі. Не витримав і рухнув міст на Куренівці. Усе місто – в непролазних транспортних заторах. Надзвичайна ситуація. Стихія.

Стриваймо: стихія – а чи недбале керування містом з боку міської держадміністрації, занедбаність міської інфраструктури й повний безлад в організації міського життя? Хто винний: форс-мажор, непідвладні людям обставини – а чи конкретні люди з міського керівництва на чолі з Віталієм Кличком?

От вони – політичні наслідки: від правдивості, повноти й неупередженості подання інформації у ЗМІ безпосередньо залежить громадська опінія, ставлення киян до міської влади. Оцінка її роботи – заслужена або навіяна.

Дві інформації. Перша, з офіційних джерел, під заголовком «Потужні зливи у Києві: за три години випала тримісячна норма опадів»: «Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук заявив, що 25 липня у Києві за три години випала трьохмісячна норма опадів».

І друга, з інших офіційних джерел – спростування, під заголовком «Метеорологи спростували інформацію про тримісячну норму опадів у липні в Києві»: «У липні в Києві випало 86 мм опадів, що склало 98% кліматичної норми» - з посиланням на Центральну геофізичну обсерваторію імені Б. Срезневського. Тобто, якщо протягом місяця було менше за місячну норму опадів, то протягом кількох годин ніяк не могло випасти три місячні норми.

Є інформація, є її спростування. Де ж правда? Здавалося б, усе є очевидним: у даному разі Київська міська адміністрація є зацікавленою стороною, тоді як ЦГФО є безсторонньою; до того ж, метеорологи є експертами. Щоправда, важливої інформації ми не отримали: Центральна геофізична обсерваторія насправді є підрозділом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, тобто також державною структурою.

А тепер спробуймо поглянути на обидві інформації неупереджено. Перша, від КМДА, не містить ніяких цифр і взагалі об’єктивних даних: нам запропоновано довіряти фактично оціночному судженню. Друга, від експертів… А вона оперує взагалі нічого не каже про ті злощасні три години, а оперує загальними показниками за липень. Але хай навіть лише майже місячна норма опадів за три години – це багато чи мало? Чи могла майже майже місячна норма опадів протягом трьох годин стати стихійним лихом, тим самим форс-мажором?

А от про це ми не дізнаємося анічого. Спростування заради спростування, таке собі буквоїдство – й не більше.

Адже нема куди подітися: наслідки були катастрофічними. Сильні зливи трапляються в Києві далеко не вперше, а наслідків таких масштабів не стається. За теорією ймовірності, зливостоки навряд чи могли взяти й водночас забитися аж у такій кількості різних місць – не виключено, але дуже малоймовірно: сяк-так, але працювали – аж раптом взяли й усі разом забилися.

Але й це ще не все. Звернімо увагу на одну річ. Київ – місто, дуже велике за територією. Усі ж репортажі про стихійне лихо й його катастрофічні наслідки локалізовано багатокутником Караваєві Дачі – Шулявка – Сирець – Куренівка – Лук’янівка – Євбаз. Поза межами цього багатокутника залило лише площу біля станції метро «Лівобережна» - але от саме цю площу заливає після кожного навіть середньої інтенсивності дощу вже кілька десятків років поспіль.

Все, про жодне інше місце у столиці, де сталося би стихійне лихо, не було жодних повідомлень. Додам особисті враження: на Дарниці дощ був середньої сили й нетривалий. Ближче до вечора на Хрещатику лило добряче, але це не можна було назвати навіть зливою. Ближче до сьомої вечора на Подолі вже не було не лише дощу, а й потоків води на Валах. Перебуваючи цілий день у Києві, ніякого форс-мажору я не бачив і дізнався про нього лише з випусків новин.

Про що це свідчить? Лише про те, що катастрофічна злива, ймовірно, пройшла смугою, була локальною. Це для Києва зовсім не рідкість, коли в одному його районі – злива, а в іншому не випало ані краплинки.

То яка ж інформація є правдивою – від КМДА чи від метеорологів. У тому й річ, що й обидві, й жодна з них. Бо в інформації від КМДА локальний стан було екстрапольовано на все місто, тоді як метеорологи озвучили «середню температуру по палаті».

І, здавалося б, оце саме й було за такої ситуації завданням ЗМІ – уточнити, локалізувати подію, з’ясувати стан речей якомога повно. Вони ж задовольнилися тим, що, грубо кажучи, підставили мікрофон одній стороні, потім  підставили його другій, а самі – «за що купили, за те й продаємо».

Добре знайома ситуація, чи не правда?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1095
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду