У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами

У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами

27 Квітня 2017
2284
27 Квітня 2017
18:00

У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами

Ольга Решетилова
Координатор Медійної ініціативи за права людини
2284
У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами
У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами

Я дуже не хотіла розбирати передачу Саакашвілі, бо нормальні люди і так все розуміють. Що тут ще говорити?

Але бачу, скільки народу на це ведеться, і мене долає печаль.

Розжую по пунктах. Для тих, хто в не виходить з танку.

1. Мене запросили на ефір поговорити про Укроборонпром, зокрема про міномети «Молот». Я була напередодні на Лізі приватних оборонних підприємств - об’єднання виробників різної оборонки, які не входять в державний концерн, я понад півроку намагаюся з’ясувати, чому вибухають «Молоти»... Мені є що сказати. Ви думаєте, комусь там це було цікаво? Хтось там готовий був слухати про конкуренцію на ринку озброєння, про совкову інерцію в Міністерства оборони, чому генерали панічно бояться приватних підприємств, чому наші приватні оборонні підприємства не можуть потрапити на міжнародний ринок?

Пану Саакашвілі легше сказати, що «Ленінська кузня» Пороха будує катери і з пафосом спитати «А скільки катерів бере участь в АТО?» І зал аплодує. Народ, ви серйозно? Країні, де 970 миль морського узбережжя (без урахування Криму), не потрібні катери? Воюючій країні, яка очікує нападу противника з моря? Країні, яка без бою віддала нафтові вишки в Чорному морі, тому що їй просто нічим було захищатися? І це говорить людина, яка має досвід розхераченого порту Поті! Людина, яка півтора роки просиділа в Одесі, де наразі без особливих проблем може висадитися російський десант, яка просто може бути стерта з лиця землі одним ударом Калібру.

Хочете говорити про будівництво катерів, то давайте поговоримо про те, на яких ще потужностях в Україні на сьогодні це можливо? Які є проблеми на Миколаївському суднобудівному? Що у маріупольського закінчився строк оренди і він переходить у власність держави. Ні, це заскладно. Таке піпл не пережує.

2. Тепер власне про піпл. Коли я побачила контингент, який сидить в залі, я трохи підофігіла. Частина людей, що там знаходились, мають серйозні проблеми з законом. І це тільки ті, кого я впізнала. Оскільки ці люди здебільшого не виступали, називати імен не буду. Але це дуже симптоматично. Головне, що в камуфляжі і називає себе добровольцем.

3. До речі, про добровольців. Один із злочинів, які роблять політики-популісти (не тільки Саакашвілі) - це протиставлення так званих добровольців регулярним військам. Сподіваюся, в чому суть злочину пояснювати не треба. Я вам, дорогі друзі, відповідально заявляю: ті добровольці, які справді хочуть воювати і воюють за ідею, легко знаходять собі місце на фронті і підтримку від командирів ЗСУ. Ті, хто бігають по тилах і кричать, що їм не дають воювати, воювати не хочуть. Саме такі, судячи з усього, набралися в студії.

Ну і про рівень цих добровольців. Легендарний (за словами Саакашвілі) боєць Азову Ангел кричить в студії, звертаючись до представника Міноборони, що у них на блокпостах поломані БТРи. Ще раз. Азовець апелює до Міноборони. (Для «танкістів»: Азов - це полк Нацгвардії). Ще хтось, апелюючи до ЗСУ, верещить: «Ви мене на Покровську три рази шманали!» ЗСУ. На Покровську. Хто не в курсі, Покровськ - це третя лінія оборони (в смислі глубочайший тил), там на блокпостах стоять підрозділи поліції. 

В ролі представника Міноборони Саакашвілі виставив Алексей Никифоров, прес-офіцера Сил спеціальних операцій, який до МО і ГШ має таке ж відношення, як той азовець. Його запросили на передачу по конкретному кейсу військовослужбовців 73 центру, а зробили з нього цапа-відбувайла на всю передачу. Дуже коректно.

4. Тепер власне про цих військовослужбовців. Відома історія групи Марата, яка тягнеться уже майже рік. По Марату і його групі є багато питань, зокрема, по ньому внесені відомості в ЄРДР за підробку документів. Але це не цікавить Саакашвілі, головне, що тут можна розігнати зраду. До речі, момент, де я запитую Марата про підроблене звання полковника, взагалі вирізали. А навіщо людям це знати, правда?

5. Ще один цікавий гість студії - Максим Іваніщев, я так розумію, нинішній соратник Саакашвілі. Чесно кажучи, ніколи б я не знала, хто такий Іваніщев, якби МІПЛ не готувала розгорнутий звіт по «справі Торнадо» (він уже готовий і буде опублікований найближчим часом). Вперше публічно інформація про “батальйон Торнадо” з’являється на прес-конференції Іваніщева в Запоріжжі у жовтні 2014 року. Максимка балатується на той момент до Верховної Ради, а торнадівці його підтримують з усіх сил. Під час пресухи вони лякають запорожан загрозою сепаратизму, розповідають, що нарешті створено батальйон територіальної оборони (тільки забувають, що тоді вже існували 23 і 37 запорізькі тербати). Але найсмішніше в цій епічній прес-конференції, що в ній бере участь командир «Торнадо» «Даніл Воля», який, хоч і балаклаві, але так сильно когось нагадує, до сліз просто :) І в коментарях під відео Данілу чомусь пишуть «Онищенко, снимай намордник». https://www.youtube.com/watch?v=iIhZNFph8PY

Потім у «Торнадо» ще буде скандал з мером Запоріжжя, який не захоче виділяти їм приміщення, вони звинуватять його у сепаратизмі (як звинувачують всіх, хто їм не подобається), але то таке… Максимка тоді в Раду не пройшов, але, як бачимо, від політичних амбіцій не відмовився. Не «Торнадо», так Саакашвілі. Теж проканає.

6. І те, що мене особисто зачепило найбільше. Це піар-ролики протягом всієї передачі, як щедрий Саакашвілі допомагає атошникам.

Слухайте, запрошувати в студію людей, які з 2014 року віддають армії всі сили і здоров’я, які без піару і пафосу забезпечували її всім - від безпілотників до автоматизованих систем управління артвогнем, від мережі інформаторів до мережі польових госпіталів, - і тупо піаритись на переданому вагончику чи кількох раціях (очевидно ж, не за власний рахунок, а за кошти якогось фонду)... Це за межами. Це просто непристойно.

І так в усьому. Протягом усієї передачі жодного питання по суті. Жодного. Одні емоції і маніпуляції фактами. Зрада, зрада, зрада…

Багато хто чекав від Саакашвілі нової якості політики і політика. Він міг би мати підтримку громадянського суспільства, малого і середнього бізнесу. На жаль. Він оточив себе примітивом, напівкриміналом, люмпеном. І я не сумніваюся, що це дасть йому результат на виборах. У цьому й печаль.

 Фото і текст: фейсбук-сторінка Ольги Решетилової 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду