detector.media
Ольга Решетилова
27.04.2017 18:00
У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами
У передачі Саакашвіли - одні емоції і маніпуляції фактами

Я дуже не хотіла розбирати передачу Саакашвілі, бо нормальні люди і так все розуміють. Що тут ще говорити?

Але бачу, скільки народу на це ведеться, і мене долає печаль.

Розжую по пунктах. Для тих, хто в не виходить з танку.

1. Мене запросили на ефір поговорити про Укроборонпром, зокрема про міномети «Молот». Я була напередодні на Лізі приватних оборонних підприємств - об’єднання виробників різної оборонки, які не входять в державний концерн, я понад півроку намагаюся з’ясувати, чому вибухають «Молоти»... Мені є що сказати. Ви думаєте, комусь там це було цікаво? Хтось там готовий був слухати про конкуренцію на ринку озброєння, про совкову інерцію в Міністерства оборони, чому генерали панічно бояться приватних підприємств, чому наші приватні оборонні підприємства не можуть потрапити на міжнародний ринок?

Пану Саакашвілі легше сказати, що «Ленінська кузня» Пороха будує катери і з пафосом спитати «А скільки катерів бере участь в АТО?» І зал аплодує. Народ, ви серйозно? Країні, де 970 миль морського узбережжя (без урахування Криму), не потрібні катери? Воюючій країні, яка очікує нападу противника з моря? Країні, яка без бою віддала нафтові вишки в Чорному морі, тому що їй просто нічим було захищатися? І це говорить людина, яка має досвід розхераченого порту Поті! Людина, яка півтора роки просиділа в Одесі, де наразі без особливих проблем може висадитися російський десант, яка просто може бути стерта з лиця землі одним ударом Калібру.

Хочете говорити про будівництво катерів, то давайте поговоримо про те, на яких ще потужностях в Україні на сьогодні це можливо? Які є проблеми на Миколаївському суднобудівному? Що у маріупольського закінчився строк оренди і він переходить у власність держави. Ні, це заскладно. Таке піпл не пережує.

2. Тепер власне про піпл. Коли я побачила контингент, який сидить в залі, я трохи підофігіла. Частина людей, що там знаходились, мають серйозні проблеми з законом. І це тільки ті, кого я впізнала. Оскільки ці люди здебільшого не виступали, називати імен не буду. Але це дуже симптоматично. Головне, що в камуфляжі і називає себе добровольцем.

3. До речі, про добровольців. Один із злочинів, які роблять політики-популісти (не тільки Саакашвілі) - це протиставлення так званих добровольців регулярним військам. Сподіваюся, в чому суть злочину пояснювати не треба. Я вам, дорогі друзі, відповідально заявляю: ті добровольці, які справді хочуть воювати і воюють за ідею, легко знаходять собі місце на фронті і підтримку від командирів ЗСУ. Ті, хто бігають по тилах і кричать, що їм не дають воювати, воювати не хочуть. Саме такі, судячи з усього, набралися в студії.

Ну і про рівень цих добровольців. Легендарний (за словами Саакашвілі) боєць Азову Ангел кричить в студії, звертаючись до представника Міноборони, що у них на блокпостах поломані БТРи. Ще раз. Азовець апелює до Міноборони. (Для «танкістів»: Азов - це полк Нацгвардії). Ще хтось, апелюючи до ЗСУ, верещить: «Ви мене на Покровську три рази шманали!» ЗСУ. На Покровську. Хто не в курсі, Покровськ - це третя лінія оборони (в смислі глубочайший тил), там на блокпостах стоять підрозділи поліції. 

В ролі представника Міноборони Саакашвілі виставив Алексей Никифоров, прес-офіцера Сил спеціальних операцій, який до МО і ГШ має таке ж відношення, як той азовець. Його запросили на передачу по конкретному кейсу військовослужбовців 73 центру, а зробили з нього цапа-відбувайла на всю передачу. Дуже коректно.

4. Тепер власне про цих військовослужбовців. Відома історія групи Марата, яка тягнеться уже майже рік. По Марату і його групі є багато питань, зокрема, по ньому внесені відомості в ЄРДР за підробку документів. Але це не цікавить Саакашвілі, головне, що тут можна розігнати зраду. До речі, момент, де я запитую Марата про підроблене звання полковника, взагалі вирізали. А навіщо людям це знати, правда?

5. Ще один цікавий гість студії - Максим Іваніщев, я так розумію, нинішній соратник Саакашвілі. Чесно кажучи, ніколи б я не знала, хто такий Іваніщев, якби МІПЛ не готувала розгорнутий звіт по «справі Торнадо» (він уже готовий і буде опублікований найближчим часом). Вперше публічно інформація про “батальйон Торнадо” з’являється на прес-конференції Іваніщева в Запоріжжі у жовтні 2014 року. Максимка балатується на той момент до Верховної Ради, а торнадівці його підтримують з усіх сил. Під час пресухи вони лякають запорожан загрозою сепаратизму, розповідають, що нарешті створено батальйон територіальної оборони (тільки забувають, що тоді вже існували 23 і 37 запорізькі тербати). Але найсмішніше в цій епічній прес-конференції, що в ній бере участь командир «Торнадо» «Даніл Воля», який, хоч і балаклаві, але так сильно когось нагадує, до сліз просто :) І в коментарях під відео Данілу чомусь пишуть «Онищенко, снимай намордник». https://www.youtube.com/watch?v=iIhZNFph8PY

Потім у «Торнадо» ще буде скандал з мером Запоріжжя, який не захоче виділяти їм приміщення, вони звинуватять його у сепаратизмі (як звинувачують всіх, хто їм не подобається), але то таке… Максимка тоді в Раду не пройшов, але, як бачимо, від політичних амбіцій не відмовився. Не «Торнадо», так Саакашвілі. Теж проканає.

6. І те, що мене особисто зачепило найбільше. Це піар-ролики протягом всієї передачі, як щедрий Саакашвілі допомагає атошникам.

Слухайте, запрошувати в студію людей, які з 2014 року віддають армії всі сили і здоров’я, які без піару і пафосу забезпечували її всім - від безпілотників до автоматизованих систем управління артвогнем, від мережі інформаторів до мережі польових госпіталів, - і тупо піаритись на переданому вагончику чи кількох раціях (очевидно ж, не за власний рахунок, а за кошти якогось фонду)... Це за межами. Це просто непристойно.

І так в усьому. Протягом усієї передачі жодного питання по суті. Жодного. Одні емоції і маніпуляції фактами. Зрада, зрада, зрада…

Багато хто чекав від Саакашвілі нової якості політики і політика. Він міг би мати підтримку громадянського суспільства, малого і середнього бізнесу. На жаль. Він оточив себе примітивом, напівкриміналом, люмпеном. І я не сумніваюся, що це дасть йому результат на виборах. У цьому й печаль.

 Фото і текст: фейсбук-сторінка Ольги Решетилової 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY