Про ситуацію довкола медіа-профспілки

10 Червня 2016
2200
10 Червня 2016
19:49

Про ситуацію довкола медіа-профспілки

Сергій Штурхецький
В.о. голови Комітету НМПУ
2200
Мене звати Сергій, прізвище Штурхецький. Так сталося, що я сьогодні «черговий по профспілці», тобто колеги довірили мені тимчасово виконувати обов’язки Голови Комітету НМПУ до проведення Позачергового Зїзду, що відбудеться 6 серпня
Про ситуацію довкола медіа-профспілки

Так, після засідання Ради НМПУ в суботу, 4 червня, виникло доволі багато питань. Відповіді на всі з них, визнаю, не були надані вчасно. Скажу лишень, що до останнього моменту очікував, що амбіції особисті будуть підпорядковані амбіціям організації. Та все ж, мабуть, марно. Тому трохи із запізненням надам Вам, шановні спілчани, свою версію подій, підкріплену документами.

Що відбулося?

На своєму засіданні 4 червня Рада НМПУ реалізувала своє право (п.5.6 Статуту) і призупинила повноваження Голови Комітету НМПУ до розгляду питання про дострокове відкликання Голови на найближчому З’їзді, для цього скликавши позачерговий З’їзд.

Цитата із Статуту: «Рада має право:

– призупинити повноваження Голови, у разі порушення ним положень Статуту, до розгляду питання про дострокове відкликання Голови на найближчому З’їзді;

– скликати позачерговий З’їзд;

– встановлювати квоту делегатів на З’їзд…»

Надаю також скан Протоколу засідання Ради, підписаного Юрієм Лукановим, мною – Сергієм Штурхецьким, та секретарем Оксаною Винничук. Чому три підписи? Юрій Луканов вів засідання спочатку, потім, після призупинення його повноважень виникла потреба в обранні в.о. Голови Комітету.

Статут каже, що в такому випадку обов’язки голови виконує перший заступник. Однак Андрій Яніцький написав заяву про складення з себе повноважень першого заступника у зв’язку з сімейними обставинами. Із етичних міркувань заступник голови Олександр Тарасов оголосив про самовідвід. У такому разі обов’язки в.о. голови покладають на когось із членів Комітету НМПУ. Рішення про це приймає Комітет НМПУ. Тож Комітет обрав мене в.о., а Рада призначила вести її засідання.

Чому так сталося?

Рада прийняла своє рішення після важкого й тривалого обговорення. Після заслуховування висновку Ревізійної комісії. Не приховаю, учасники дискусії були відвертими, а тому не завжди і слова добирали. Все так, як і належить в демократичній організації.

Мені доводиться констатувати, що з приводу цього питання думки розділилися. Тобто, що сталося рішення про призупинення повноважень – згідні всі. А от чому? Юрій Луканов висловив свою версію подій. Як на мене, ближчою до істини ситуація описана в позиції члена Ради НМПУ Тетяни Локацької, опублікованої в неї на блозі.

За необхідності спілчани можуть ознайомитися в офісі організації з документами, які підтверджують перестороги, якими керувалися члени Ради. Поки що виносити ці документи на загал, вибачте, не наважуюсь. Скажу лишень, що і Рада НМПУ, і Комітет НМПУ працювати із цим головою більше не можуть. Наші партнери, котрі допомагають нам здійснювати безпекові та юридичні проекти, також дають сигнали, що остерігатимуться працювати з людиною, яка не сприймає серйозно питання фінансової дисципліни.

Зрештою, я особисто і, мабуть, переважна більшість спілчан, щиро вдячні за ту профспілкову діяльність, яку робив Юрій Луканов. І, впевнений – ще робитиме. Але не сприймаю категорично спробу розхитати ситуацію, дискредитувати профспілку. Голова Комітету НМПУ – це всього-навсього посада, це не цінність (така посада навіть не оплачується). Цінність – це профспілка, колектив наш, який домігся багатьох успіхів.

Що далі?

Зрештою, остаточну оцінку всім діям дасть позачерговий З’їзд, який призначений Оргкомітетом на 6 серпня 2016 року. З’їзд вирішить, чи правильно вирішила Рада, відсторонивши на час пана Юрія Луканова, чи ні.

З’їзд обере нові керівні органи профспілки. Підтвердить повноваження пана Юрія Луканова (якщо він захоче балотуватися), або обере нового керівника.

Те, що вносити зміни до Статуту організації варто – говорили давно. Тепер є нагода це реалізувати.

Тому дискусія на широкий загал із взаємними обвинуваченнями – на мою думку, не найкращий спосіб подумати про майбутнє організації і потурбуватися про розвиток спілки.

Цими днями в Анже (Франція) відбувається З’їзд Міжнародної Федерації журналістів (МФЖ), на якому представлений і делегат від НМПУ Ігор Чайка. Він намагатиметься внести до резолюцій З’їзду зміни, які врахують і інтереси українських журналістів (щоб було зрозуміло незадоволення Комітету роботою Голови – через організаційні упущення делегата від НМПУ на цьому зїзді могло б і не бути, а всі терміни подачі своїх пропозицій і резолюцій давно були пропущені).

Цими вихідними відбудеться тренінг з безпеки журналістів, на який принагідно ще раз запрошуємо спілчан. Тренінг проведуть Олександр Тарасов та Юрій Луканов, сертифіковані МФЖ тренери з безпеки журналістів.

Детальна інформація про тренінг та анкета на участь.

Надати свої пропозиції щодо розвитку організації, змін до Статуту – детальна інформація тут.

Давайте побажаємо нам усім успіхів!

В єдності – наша сила!

З повагою, в.о. Голови Комітету НМПУ (до проведення Позачергового З’їзду) Сергій Штурхецький

Джерело - НМПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду