Нацрада зменшила відсоток української мови «Авторадіо» та «Ретро ФМ» заради тих, хто виріс у радянські часи

29 Вересня 2010
19250
29 Вересня 2010
16:33

Нацрада зменшила відсоток української мови «Авторадіо» та «Ретро ФМ» заради тих, хто виріс у радянські часи

19250
Нацрада зменшила відсоток української мови «Авторадіо» та «Ретро ФМ» заради тих, хто виріс у радянські часи

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 вересня переоформила ліцензії ДП «ТРО "Довіра"» («Авторадіо») і ТОВ «ТРК "НБМ-Радіо"» («Радіо 5 - Ретро ФМ») у зв'язку зі змінами в їхніх програмних концепціях.

 

Обидві компанії попросили Нацраду зменшити відсоток української мови зі 100% до «не менше 75%». Слід відзначити, що ведення програм українською мовою було однією з умов конкурсів, у яких виграли свої ліцензії компанії.

 

Крім мови, «Авторадіо» на півгодини зменшило кількість інформаційно-публіцистичних програм (з 2 год 48 хв до 2 год 16 хв на добу) та на дві години збільшило підбірку музичних творів (з 9 до 11 год на добу).

 

Як пояснив програмний директор «Авторадіо», компанія провела соціологічні опитування смаків і очікувань аудиторії: «Наша мережа зсунута в бік східних російськомовних регіонів. Аудиторія - дорослі люди, виховані в часи Радянського Союзу, російськомовні. Їхні очікування стосуються появи російськомовних програм і більшої кількості музики». На зауваження першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, що скорочення інформаційного мовлення на 30 хвилин - це «насправді погано», він сказав, що зменшення відбувається за рахунок нічних випусків новин.

 

Аналогічні пояснення щодо мовного переформатування були і в шеф-редактора «Ретро ФМ». За його словами, компанія провела регіональні опитування, згідно з якими понад 75% слухачів хотіли б чути більше російської мови в ефірі. «Ядро нашої аудиторії - 35-50 років, люди, які виросли в радянські часи, спілкувалися російської мовою», - додав він і запевнив, що новини виходитимуть українською мовою.

 

«Але аудиторія всі п'ять років у вас була такою. Виходить, вона терпіла українську мову? - поцікавилася член Нацради Оксана Єлманова. - Особисто мені здається, якщо ви привчили аудиторію до української мови і не бачите змін у рейтингу, я б на вашому місці зробила зусилля і продовжувала б виховувати аудиторію українською мовою». Представник компанії заперечив, що рейтинги в них зростуть від появи російськомовних програм.

 

«38 частот "НБМ-Радіо" мали умову українська мова повністю, інші (17 - ред.) - не менше 80%. Бачимо бажання компанії уніфікувати своє мовлення і привести його у відповідність до законодавства», - прокоментував зменшення мовної квоти до 75% член Нацради Микола Фартушний.

 

Загальнонаціональні мережі «Ретро ФМ» і «Авторадіо» входять до радіогрупи «Українського медіахолдингу».

 

Раніше, як повідомляла ТК, українську мову до 75% зменшили, зокрема, «Європа плюс» з УМХ і мережа «Наше радіо».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19250
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ермолай Алексеевич Лопахин
4957 дн. тому
Леха // 29.09.2010 19:17:27 = хехе // 29.09.2010 18:05:07 ------------ О, ви за демократію і рівність можливостей? Це добре. Спочатку потрібно обмежити вживання рос. мови в друкуванні книжок, державному обігу, ЗМІ; потім частину русофілів вивезти ЗА межі України; частину відправити на розбір завалів ЧАЕС; частину на видобуток урану в Жовті Води, задля відновлення ядерного потенціалу країни і т. д.; також з нащадками російськомовних спілкуватись виключно російською і взагалі плекати в них ненависть до їх РІДНОЇ російської культури, мови і т. д. Ну і звісно, що всю там, русофільську митців, вчених інтеліґенцію взагагалі, або теж знищувати (ну там з баржі скидати в Чорному морі зимою), або запроторювати в табори, або висилати з країни. Любе вживання російсьої чи прояв симпатій до російської культури трактувати як прояв "російського буржуазного націоналізму@. І так робити років 200. А потім можна буде поговорити про те, щоб МОВУ обирали в "чєстной конкуренціі".
Поляк
4957 дн. тому
Щож це коїться в Україні...? Українську мову зменшують, натомість нав'язують російську. Це на 20 році Незалежності України. Сумно.. І все тому що українці це не нація, це БИДЛО. Так, саме БИДЛО без гонору та поваги до себе. Правильно писав український письменник Т. Шевченко: "ЗА ШМАТ ГНИЛОЇ КОВБАСИ"... Кацапам порадив би не радіти... Українофоби при владі України тимчасово. З поверненням до влади українців вам буде не солодко жити тут. Усе згадають. Буде вам русский язЬІк, та русские лапти.
Vova
4957 дн. тому
Ганьба! Нац рада має підтримувати укр мову, а не зменшувати її частку !!!
Леха
4957 дн. тому
Это клёво! Только лучше было если бы украинский язык уменьшили ещё больше, хотя бы до 50%. А вообще я за то чтобы радиостанции сами выбирали язык вещания. Во всём так называемом демократическом мире именно так и делается.
хехе
4957 дн. тому
пусть частное радио само решает на каком языке вещать. а люди уже выбирают. честная конкуренция
Хаачу в Мааскву
4957 дн. тому
Drahoman // 29.09.2010 17:03:03 ========= А що з Волею не так? Англіські саундтреки там ніхто не різав. Української доріжки, на жаль, сам виробник контенту не постачає. Правда пообіцяли, що з жовтня, чи листопада, запустять Дискавері для України, правда знову ж таки російською, але за нормального розвитку країни, то з часом там би напевно з'явилась і українська доріжка. Зараз це, звісно, нереально.
\
4957 дн. тому
От уроды УМХ
Idle-pro
4957 дн. тому
А ще понижче пригнемося, щоб зручніше зірка кремля в сраку лізла.
Drahoman
4957 дн. тому
Після відмови від послуг "Волі", якість яких стала неприпустимою, я звернувся до низки провайдерів на Лівому березі, - скрізь пакети Дискавері, Єврон'юз та ін. запрограмовані виключно на російську мову, в інших каналів теж нема вибору мови. В Інтернеті нова версія bigmir - безальтернативно російська, ukr.net український тільки за назвою, а на моє звернення щодо мови адміністратори відповіли, що укр. новин нема. Програми телебачення, котри можна купити в районі - виключно російською. Навіть за більшовицького режиму в кіосках були англійські, американські, югославські, польські тощо видання. Зараз гнітюча більшість - російською. Оце вам і проблема державної мови.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду