detector.media
29.09.2010 16:33
Нацрада зменшила відсоток української мови «Авторадіо» та «Ретро ФМ» заради тих, хто виріс у радянські часи

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 вересня переоформила ліцензії ДП «ТРО "Довіра"» («Авторадіо») і ТОВ «ТРК "НБМ-Радіо"» («Радіо 5 - Ретро ФМ») у зв'язку зі змінами в їхніх програмних концепціях.

 

Обидві компанії попросили Нацраду зменшити відсоток української мови зі 100% до «не менше 75%». Слід відзначити, що ведення програм українською мовою було однією з умов конкурсів, у яких виграли свої ліцензії компанії.

 

Крім мови, «Авторадіо» на півгодини зменшило кількість інформаційно-публіцистичних програм (з 2 год 48 хв до 2 год 16 хв на добу) та на дві години збільшило підбірку музичних творів (з 9 до 11 год на добу).

 

Як пояснив програмний директор «Авторадіо», компанія провела соціологічні опитування смаків і очікувань аудиторії: «Наша мережа зсунута в бік східних російськомовних регіонів. Аудиторія - дорослі люди, виховані в часи Радянського Союзу, російськомовні. Їхні очікування стосуються появи російськомовних програм і більшої кількості музики». На зауваження першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, що скорочення інформаційного мовлення на 30 хвилин - це «насправді погано», він сказав, що зменшення відбувається за рахунок нічних випусків новин.

 

Аналогічні пояснення щодо мовного переформатування були і в шеф-редактора «Ретро ФМ». За його словами, компанія провела регіональні опитування, згідно з якими понад 75% слухачів хотіли б чути більше російської мови в ефірі. «Ядро нашої аудиторії - 35-50 років, люди, які виросли в радянські часи, спілкувалися російської мовою», - додав він і запевнив, що новини виходитимуть українською мовою.

 

«Але аудиторія всі п'ять років у вас була такою. Виходить, вона терпіла українську мову? - поцікавилася член Нацради Оксана Єлманова. - Особисто мені здається, якщо ви привчили аудиторію до української мови і не бачите змін у рейтингу, я б на вашому місці зробила зусилля і продовжувала б виховувати аудиторію українською мовою». Представник компанії заперечив, що рейтинги в них зростуть від появи російськомовних програм.

 

«38 частот "НБМ-Радіо" мали умову українська мова повністю, інші (17 - ред.) - не менше 80%. Бачимо бажання компанії уніфікувати своє мовлення і привести його у відповідність до законодавства», - прокоментував зменшення мовної квоти до 75% член Нацради Микола Фартушний.

 

Загальнонаціональні мережі «Ретро ФМ» і «Авторадіо» входять до радіогрупи «Українського медіахолдингу».

 

Раніше, як повідомляла ТК, українську мову до 75% зменшили, зокрема, «Європа плюс» з УМХ і мережа «Наше радіо».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY