Дніпропетровський держканал звинувачують у підриві влади

24 Липня 2009
20243
24 Липня 2009
17:23

Дніпропетровський держканал звинувачують у підриві влади

20243
Журналісти Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії оголосили безстрокове голодування на знак протесту проти «безпрецедентного тиску на телеканал з боку губернатора Віктора Бондаря». Нині в акції беруть участь півтора десятка співробітників 51-го телеканала на чолі з генеральним директором ДОДТРК Вікторією Шиловою. Голодувальники вимагають зустрічі з Президентом України, щоб із перших вуст донести інформацію про причини конфлікту, відстояти свободу слова та свої трудові права.
Дніпропетровський держканал звинувачують у підриві влади

Як повідомив заступник гендиректора телерадіокомпанії Володимир ФЕДОРОВ, нині робота телеканала практично заблокована: банківські рахунки заарештовані, відключена більшість телефонів, відсутні кошти на ремонт і утримання телевізійного обладнання. Під питанням також трансляція каналу через супутник і на кабельні мережі сусідніх областей. Тим часом контролюючі органи ведуть десяту за рахунком перевірку компанії. Їхнім ініціатором став губернатор Дніпропетровщини Віктор Бондар, який цього й не заперечує.

 

Відкритий конфлікт спалахнув у лютому поточного року, коли гендиректор компанії Вікторія Шилова заявила в ефірі про тиск і спроби ввести цензуру з боку керівництва облдержадміністрації. Причиною, за її словами, стала незалежна позиція 51-го каналу, який критикував чиновників, показуючи їхні корупційні зв'язки у сфері будівництва, розбазарювання землі, лісових угідь і майна. Варто зауважити, що В. Шилова стала генеральним директором ДОДТРК після того як очолила в обласній раді постійну депутатську комісію із зв'язків із громадськістю та ЗМІ.

 

Не таємниця, що коаліція більшості, в яку вона входить, завжди мала напружені відносини з губернатором. Проте саме з Шиловою ці відносини набули особливої гостроти. Тому в ДОДТРК вважають, що «наїзд» на канал, по суті, є спробою встановити контроль над обласним телебаченням напередодні президентських виборів.

 

У губернатора В. Бондаря на причини конфлікту свій погляд - він стверджує, що звернувся до правоохоронних органів цілком обгрунтовано і закономірно. На його прохання співробітники УБЕЗ провели перевірку використання бюджетних коштів, виділених на закупівлю телевізійного обладнання, і порушили кримінальну справу за виявленими фактами. Результати цього розслідування поки що не розголошуються, однак міліція багатозначно дає зрозуміти, що справа йде вельми серйозно. У повідомленні прес-служби обласного УМВС говорилося навіть про затримання деякого постачальника і виявлену недостачу обладнання.

 

Проте в самій ДОДТРК упевнені, що правоохоронні органи навмисно напускають туману, хоча слідство давно зайшло в глухий кут. «Вони не кажуть про те, - пояснює заступник гендиректора В. Федоров, - що справа порушена стосовно постачальників обладнання, а не посадових осіб телерадіокомпанії. При цьому за недостачу обладнання видається той факт, що одна з телевізійних камер на момент перевірки перебувала в ремонті. Більше того, обласні чиновники спробували ввести в оману й самого Президента В. Ющенка». За словами Федорова, в ДОДТРК із великим здивуванням зустріли заяву прес-секретаря глави держави Ірини Ванникової.

 

З неї слідувало, що Президент закликає колектив ДОДТРК «припинити голодування і дочекатися рішення суду», а також радить гендиректору «не втягувати журналістів у розв'язання господарських питань». «Про який суд ідеться? - дивується Федоров. - Адже офіційних обвинувачень ніхто не пред'являв. Ми вже зателефонували в прес-службу Президента і постаралися пояснити ситуацію. Поки ж усе виглядає так, що інформація подається з чужого голосу». Заяву Банкової з великим розчаруванням зустріли в Дніпропетровську навіть колишні соратники Президента та активні учасники помаранчевої революції.

 

Координатор громадської організації Громадянський актив Дніпра Андрій Денисенко закликав журналістів 51-го каналу припинити голодування у зв'язку з повною байдужістю глави держави до того, що відбувається в Дніпропетровську. «Небажання Віктора Ющенка зустрітися з представниками журналістського колективу Дніпропетровського державного телеканала, - зазначається в розповсюдженій заяві, - свідчить про самоусунення Президента від ролі гаранта свободи слова як невід'ємного конституційного права громадян України. Позиція Ющенка показала, що він не бажає розбиратися в діях свого ж представника в Дніпропетровській області Віктора Бондаря». Так чи інакше, але ситуація навколо 51-го каналу, судячи з усього, не викликала належного інтересу і в іншого керівника держави - голови Верховної Ради Володимира Литвина.

 

Під час візиту до Дніпропетровська, дипломатично посилаючись на щільний робочий графік, він пообіцяв журналістам дорогою до аеропорту «заскочити» на вулицю Телевізійну, але... так і не заскочив. Тим часом обласні чиновники взяли в «обробку» голову уряду Юлію Тимошенко. На її адресу вони відправили колективного листа, підписаний мерами міст і головами районних адміністрацій, керівниками підприємств і... головними лікарями лікарень.

 

«Підписанти» вимагають звільнити В. Шилову з посади, яку вона обіймає. Головні їхні звинувачення зводяться до того, що «державний телеканал замість зміцнення державності в Україні виступає в ролі найбільшого ворога в інформаційній площині». «Керівництво обласного державного каналу, - скаржаться автори листа, - цілеспрямовано орієнтує журналістів на пошук фактів, які, в їхній інтерпретації, підривають довіру до влади, дестабілізуватимуть ситуацію в регіоні, нагнітають панічні настрої та страхи, що в період економічної кризи є особливо безвідповідальним і асоціальним».

 

Реакція Ю. Тимошенко поки що не відома, однак сам лист у багатьох дніпропетровців викликав відчуття дежавю. «Такі послання в дусі загального «одобрямсу», - зазначає лідер ГРАДу Андрій Денисенко, - під диктування зверху писали в брежнєвські часи, щоб затаврувати дисидентів - неугодних владі письменників, художників та журналістів».

 

Фото:

 

Вадим Рижков, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Рижков, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20243
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду