Сергія Гузя звільняють з «Українського тижня». Через профспілкову діяльність?

24 Квітня 2009
22767
24 Квітня 2009
18:34

Сергія Гузя звільняють з «Українського тижня». Через профспілкову діяльність?

22767
Сергія Гузя звільняють з «Українського тижня». Через профспілкову діяльність?

У журналі «Український тиждень» скорочують три посади. Одну з них - посаду оглядача відділу економіки - посідає перший заступник голови Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь, якого мають звільнити у зв'язку із скороченням.

 

Як розповів ТК Сергій Гузь, із наказом про своє звільнення він ознайомився 13 квітня. Осередок Незалежної медіа-профспілки України, який очолює в «Українському тижні» пан Гузь, не дав згоди на його звільнення, хоча списку скорочених осіб до осередку не надходило. «Неофіційно мені пояснили, що звільнення пов'язане з моєю профспілковою діяльністю», - сказав Сергій Гузь ТК. Нині його перевели на роботу в домашньому режимі. Переговори з роботодавцем наразі спинилися, оскільки є відмова осередку, а пан Гузь консультується з юристами, як йому чинити далі. Імена двох колег, які також підпадають під скорочення, йому невідомі через те, що він не має письмову копію наказу.

 

На захист Сергія Гузя вже стала Британська Національна спілка журналістів (NUJ), яка вимагає його поновлення на роботі в журналі «Український тиждень». Про це повідомляє офіційний сайт спілки.

 

«NUJ протестує проти звільнення провідного активіста Незалежної медіа-профспілки України з його роботи в київському журналі», - йдеться в заяві на сайті. Про своє звільнення британських колег повідомив сам Сергій Гузь електронною поштою. Він пояснив, що був змушений піти із журналу після того, як його колеги, незадоволені низькою заробітною платою та втручанням власників у редакційну політику, сформували осередок профспілки й попросили власника про колективну угоду. Коли колектив попросив про колективну угоду, Сергія Гузя було звільнено.

 

На підтримку Сергія Гузя виступили голова осередку NUJ в газеті Financial Times Девід Крауч (David Crouch) та президент NUJ Джеймс Доерті (James Doherty). Пан Доерті звернувся електронною поштою до менеджменту «Українського тижня», у якому вимагає поновлення Сергія Гузя на роботі. Також NUJ закликає своїх членів надсилати протести керівнику «Українського тижня» Романові Цуприку.

 

Британська Національна спілка журналістів підтримує зв'язки з Незалежною медіа-профспілкою України з 2003 року, коли допомагала розбудовувати НМПУ.

 

Генеральний директор журналу «Український тиждень» Микола Шейко пояснює рішення про скороченя необхідністю провести оптимізацію. « Безумовно, фінансова криза не оминула і „Український тиждень". В першу чергу через різке скорочення рекламних надходжень, зменшення купівельної спроможності читачів тощо. Незважаючи на це,  протягом останніх шести місяців в журналі не скорочували штат і заробітну плату співробітників. Оптимізаційні заходи керівництво видання проводило за допомогою інших економічних важелів.  Проте, на жаль, довелося вдатися до оптимізації штатного розкладу, скоротивши кілька посад. Зокрема у виданні, яке не належить до ділових, працювало троє журналістів у відділі економіки (натомість в жодному іншому відділі немає більше двох творчих працівників). Одну з цих посад і довелося скоротити», - пояснив пан Шейко. Він висловив здивування з приводу того, що скорочення саме Сергія Гузя набуло розголосу і викликало інтерес у галузевого видання, та припустив, що журналіст «скористався своїми службовими можливостями першого заступника голови Незалежної медіа-профспілки України, аби використати своє скорочення для якомога ширшої самореклами».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22767
Читайте також
19.05.2009 06:54
Анатолій Бондаренко, для «Української правди»
32 668
Коментарі
43
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Кому Що
5478 дн. тому
Коменти в неробочий час та з іншого компа - то айпі свіженьке,, а як з робочого місця- то вже "какашки":) А взагалі - невдала ідея щучити коментаторів. І так зрозуміло хто чого вартий і на що здатен. Шкода лишень,, що ніхто не хоче почути один одного, а лишень шукає зачіпок для сварок та взаємних звинувачень. В мене коми вірно відредактовані? Звиняйте,, дядьку.
lavrick
5480 дн. тому
Друзі, дякую за насичений срач, але поп-корн скінчився. Засмучений тим, що не отримав свою порцію какашок.
lavrick
5480 дн. тому
Katryn , вище Вас - ні. ;)
ААА
5480 дн. тому
Не понятно, а причем здесь Британский Национальный союз журналистов. Может быть члены этого союза и знают Гузя как активиста Независимого медиа-профсоюза Украины. Но ведь они же не знают его как журналиста. Если бы эти британцы по-украински читать умели и тем самым смогли бы оценить профессиональный уровень Гузя, они бы подобных заявлений не делали. Всем, кто хоть раз имел счастье читать его статьи, очевидно: Гузь - низкопрофессиональный, абсолютно неинтересно пишущий журналист. А в Тыждень Гузя приглашали не для того, чтобы подстрекательством заниматься, а для того, чтобы интересные материалы писал. Зачем он нужен редакции, если толку от него нет, только все на броневичок пытается залезть. А вобще, тот хай, который он поднял в связи с его увольнением, очень похож на вопль отчаянья. Но это и понятно, кому он теперь нужен? А был бы Гузь действительно профессионалом, так, гляди, не увольняли бы, а переманивали в другие редакции.
pysaka
5480 дн. тому
для Марини - Та я ж не спорю, шо він романтічний і красівий, у нього великі очі і ваабщє схоже що він дуже самозабвенний, не про те ж мова. Результат де? Кому з журналістів жити стало легше, дійсно легше, від цієї красати???
zhuk
5480 дн. тому
Kulch // 25.04.2009 22:43:37 - так весь вопрос был в компенсациях, ёклмн а столько хаю подняли, шо аж тельняшки поразрывались??? надолго хоть хватило? а Сереге чё, не дают чи шо?
Kulch
5480 дн. тому
"А он нас потом как Ромку Кульчинского сольет и глазом не моргнет, молодец Сережа, настоящий профсоюзный лидер". Коли мене звільняли Гузь був на лікарняному після операції на коліні. Він неодноразово приїжджав на костилях у редакцію. Профспілка почела процедуру підготовки страйку. Це було одним з факторів, які змусили Цуприка виплатити компенсацію усім хто йшов зі мною. За це Гузя і звільняють.
Otar Dovzhenko
5480 дн. тому
Андрію, я чув щось про тіпа замовний текст про браконьєрів у Чорнобильській зоні хіба що)) а історії про Шеву не пам'ятаю. Айпі Катрин свіженьке, ще не фігурувало в попередньому коментоізліянії.
Katryn
5480 дн. тому
Шановний, а не підкажете, чи може українська журналістика літати десь трохи вище від какашок???"
lavrick
5480 дн. тому
Katryn, не зрозумів Ваш останній коментар.
Katryn
5480 дн. тому
чого не скажеш про Вас, пане:(
lavrick
5480 дн. тому
Katryn, але бачу, що Ви вельми вмотивована... :)
Katryn
5480 дн. тому
ні, -не та сама!
lavrick
5480 дн. тому
Справді? А Katryn часом не та сама, на прохання якої я Шеву на шпальтах "Гранєй" з какашками змішав?
Otar Dovzhenko
5480 дн. тому
Андрію, мене теж претензії нечасто хвилюють, в принципі, але от щодо рятування не погоджуся :) не надто мотивована людина ніколи не стане реєструватися. Зразу можна буде побачити вузьке коло достатньо мотивованих :)
lavrick
5480 дн. тому
До того ж, претензії Сергія до ТК меде особливо не хвилюють.
lavrick
5480 дн. тому
Отаре, рятує тіко від ботів, але не від тролів
lavrick
5480 дн. тому
...або Katryn.
Otar Dovzhenko
5480 дн. тому
Андрію, ну от мені й цікаво, хто як зареєструється :)) До того ж Сергій Гузь свого часу звинувачував мене і редакцію ТК в тому, що ми не фільтруємо коменти. Авторизація - природний фільтр.
Katryn
5480 дн. тому
Ну що ж цьому Тижню так нещастить, понабирав мотлоха всякого. Ти його на трон посади, ти йому цяцьку дай, і слухай що воно буде тобі вещать. Боже збав його чіпать, а скорочувать – тільки за його згодою, а то як почне вонять, та це просто жах. Мiтлою таких пiд зад i працювать, працювать, працювать!!!!
lavrick
5480 дн. тому
А сенс, Отаре? Хіба важко зареєструвати тут якогось Стєпана Калоєдова?
Otar Dovzhenko
5480 дн. тому
Я вирішив підсолодити попкорн Лаврикові, закривши коментування для незареєстрованих. Реєструйтеся, бо ви того варті :)
lavrick
5480 дн. тому
Для zhuk // 25.04.2009 21:37:34 У Вас проблеми з пунктуацією.
zhuk
5480 дн. тому
Да я бы могорыч на месте Серёги работодателю поставил. Перевели работать в домашний режим, предупредили об увольнении, еще и выходное пособие наверняка заплатят. НО главное же - информационный повод сотворили Сереже, попиарится. Ай какой молодец Сережа, вытащил-то свой билетик лотерейный, не дрогнула рука. Так давайте же всем миром поможем ему, и Джеймс и Девид и Коля и Петя и бабуся Параска, а он нас потом как Ромку Кульчинского сольет и глазом не моргнет, молодец Сережа, настоящий профсоюзный лидер.
А. Лаврик
5480 дн. тому
Симптоматично, що тільки я тут від свого імені пишу. От думаю, я герой чи просто дурень?
Kirkoshechkin
5480 дн. тому
Шановні панове, майте гідність! Чому сучасний, класний, достойний! проект українською мовою, паплюжать з усіх сторін? Чому вельмишановні журналісти з Тижня не думають заздалегідь про той негатив, який вони (заради власної тимчасової вигоди) викликають проти проекту в цілому. Чому конфліктні робочі питання, які виникають в будь-якій організації, не можливо вирішити самостійно, без публічності і негативних наслідків для іміджу проекту і колективу, що там працює? Впевнена, що журналісти, які там працюють, вболівають і за сам проект, ну і за свої, кишені, звичайно. Але. Чомусь ніхто не задумується над тим, що завдає шкоди в інших - надто більших масштабах... І взагалі - чому ніхто не згадує про дійсно актуальні і проблемні теми, яки піднімає Тиждень? Треба віддати належене, панове. Як на мене, Тиждень доволі демократично і незаангажовано подає факти і події - на розсуд читача, який має можливість самостійно робити висновки, а не "хавати" те, що йому впарюють наші більшість наших ЗМІ. Чому не згадують позитивні речі: шикарні інтерв"ю з дійсно Особистостями - тим самим Філаретом, який подав факти, які до того були не відомі (про УПЦ, автокефальну церкву та Московський і Константинопольский Патріархат - і наслідки можливого злиття української церкви з будь-якою з них); інтерв"ю з українським діаспорянским композитором Бортко і багатьма іншими; прикольні авторські колонки (ексклюзивні матеріали) Сергія Жадана/ інших сучасних талановитих українських письменників, іскрометні іронічні приколи Світлани Пиркало. Люди, з якими я спілкуюсь (ті, що читають "Українский тиждень"), вважають журнал одним з найкращих сучасних УКРАЇНСЬКИХ журналів, не без недоліків, звичайно. АЛЕ. Віддайте належне проектові і перестаньте паплюжити проект, вирішуйте проблеми внутрішнью. Подумайте про наслідки лишній раз на кілька кроків вперед: подумайте про проект, під який удар ви ставите імідж Тижня; подумайте про людей, які все ще є прихильниками Тижня; про майбутнє, про власну гідність. Якщо людина - дійсно професіонал - вона знайде роботу, навіть в часи кризи. Сергій, не принижуйтесь - Ви класний професіонал. Я особисто знаю людей, які заради ідеї у 2004 році під час Померанчової революції гідно пішли з 1+1, втрачаючи гарну роботу, перспективи гарної кар"єри. Але для себе ці Люди вирішили, що гідність і відповідальність перед українськими телеглядачами за інформацію, яку вони подають - перш за все. А не власні кишені. Шановні, будьте Особистостями.
А. Лаврик
5480 дн. тому
Читаю коментарі. Їм поп-корн.
Solo
5480 дн. тому
к сведению господина Сусликова: на момент увольнения Романа Кульчинського профсоюз уже с полгода как был сформирован...
баба Параска
5480 дн. тому
Просто Цуприк думает, что удалит Гузя и проблемы все как рукой снимет. Коллектив ничего лично от Цуприка не требовал. Просили то, что должно быть во всех вменяемых редакциях. Звезд с неба никто не требовал. Но, видимо, Шейко и Цупренятко решили, что отрубят профсоюзу голову и все затихнет. А прикрылись сокращениями....
Сусликов
5480 дн. тому
Для {CENSORED} комментатора svp1 разъяснение (бесполезное). Когда увольняли Кульчинского в "Тыжне" еще не было профорганизации. Создавать начали сразу после первого разгрома {CENSORED} менеджерами украинских журналистов. И тогда же коллектив потребовал контрактов у {CENSORED} "представителя инвесторов". Для презентации {CENSORED} издания они были еще нужны, потом "отработанный материал" был "выброшен на свалку", как это давно принято среди {CENSORED} менеджеров и их натуральных хозяев. Стыдно, svp1, бывает многим, только не {CENSORED}.
svp1
5480 дн. тому
мне интересно, а где был Гузь когда "сокращали" Кульчинского и иже с ним??? что-то я не слышал, чтобы могучая и независимая профспилка встала на их защиту. обделался, прижал хвост и ждал, чтобы сия доля не коснулась его? где же его чесность и порядочность была? а когда наконец "коснулось", начал гавкать, смешно и лицемерно, еще британцев каких-то приплёл, зачем??? не жаль мне его совсем, гыдкто только, что только такие и возглавляют сначала профспилки, а потом еще чего покруче, посколько только пыль пускать и умеют, больше видать ничего
Марина
5480 дн. тому
pysakе Не лгите, любезный! Обидеть журналиста ("скопировать", "вставить") легко. Вы сами писать пробовали? Гузь был одним из самых толковых и грамотных журналистов в Тыжне. Другое дело, что не стелился ни под главного редактора Литвиненко, ни под так называемого инвестора Цуприка. Профсоюзной деятельностью занимался самозабвенно. Романтик, молодой человек еще верящий в идеалы, что тут скажешь. А ваш журнал, господа Цуприк и Литвиненко, от номера к номеру становится все ужаснее. Не покупают вас, ребята, не потому что кризис, а потому, что дерьмо выпускаете.
pysaka
5480 дн. тому
шо за кіпіш? хто це Гузь взагалі? шо за деятель? читав його пару раз в Тижні, але ж ті тексти - ну повне "скопіровать" та "вставить" з інтернету. мені цікаво як може осередок, який очолює сам Гузь дати добро на звільнення, ясно шо сам Гузь його і створив, аби пересрахувацця шо рапотм за його плювання у стелю його погонять в шию. а до чого тут Британська спілка?? він би ще Джоржа Буша-молодшого попросив поспамити. а хоче судитись, так кожен має право, для чого так довго, вибачаюсь "по стінці розвозити"?? взагалі нерозумію в чому топовість цієї новини. чого досягнула Медіа-профспілка? допомогла вижити Новинарю? працевлаштувала скорочених звідти журналістів? виплатила їм компенсації з членських внесків? або хоча б підготувала нову редакцію трудового кодексу? не чув про такі її "подвиги", а от стать груддю незрозуміло чому незрозуміло навіщо - всєгда пажалуста
*
5480 дн. тому
Просто закриє Цуприк журнал, як він зробив це колись з "Книжником", коли там зорганізувалася профспілка. Щоправда, борги і компенсації тоді усім виплатив цілком.
Ляля
5480 дн. тому
Да, для Шейка и Ко дело пахнет смаленым. По-любому ведь суд будет. И если он докажет, что Гузя из-за профсоюзной деятельности увольняют - я им не завидую
zzzZzzz
5480 дн. тому
И мне интересно: если дело дойдет до суда, как отцы-основатели "Тыжня" будут стимулировать рядовых сотрудников, чтоб тоже врали? Зарплаты подымут, пригрозят увольнением иль родных в заложники возьмут?
Олексій
5480 дн. тому
"Шейко, ну и кого ты хочешь на*бать, а? Имейте смелость сказать, за что и кого вы увольняете. А потом пойдите в суд и проиграйте, выплатите компенсацию человеку. А не как крысы стараться по-тихому спихнуть неугодного"
Кася
5480 дн. тому
Самое обидное, что эти люди даже не понимают, что они убивают своим маразмом прекрасный проект. Ведь Гузь не остановится. Зная его, могу сказать, что он по-хорошему одержимый профсоюзными делами. А десь, судя по сути дела, задета его честь. так что он пойдет до конца
Olz
5480 дн. тому
Ну не верю, что такого человека, как Гузь, уволили по сокращению. Просто его честность стала поперек горла Шейкам и Цуприкам.
***
5480 дн. тому
Наслышана о методах, которые действуют в "Тижне". Явный слив неугодного человека. И кстати - брехня, что в журнале только в экономике два журналиста. Это надо просто первую страничку открыть и почитать. Брешут - значит боятся
Белая стрекоза
5480 дн. тому
Сокращение - это только прикрытие. Неужели не понятно? ЦупрЫка заел профсоюз. Потому что люди объеденились и хотели нормальных условий работы. В частности коллдоговор. А вот Шейко явно решил еще и тут пропиарится и сделать СЕБЕ саморекламу, какой он святой.
касандра
5480 дн. тому
Шейко, марно стараєшься, шаркаєш ніжкою перед Цуприком. Все одно будеш наступним в списку професіоналів, що пішли під ніж. Зберігай гідність, вона не продається!
сусліков
5480 дн. тому
"Український тиждень", "Газета по-українські" й ціла низка видань, згідно назви і мови видання нібито "українські" насправді це чергова {CENSORED}. Наймаються майже за копійки журналісти, яким дозволено плювати на Росію (заохочується), проте жодного критичного слова про іудо-ізраїльський фашизм по відношенню до коріного народу Палестини, таке інше. Шеф-редактору Макарову "УТ"давно слід відпускати пейси, як і шеф-редактору "ГпоУ" Рубану. Не все, що пишеться українською мовою, є українським по суті й по духу. Так було при комуністах, так залишається й при {CENSORED}. Виховання національно-кастрованого суспільства в Україні - давня мрія сіонських мудреців, які ще довго не здохнуть, як і {CENSORED}, на який й видається в Україні ціла низка {CENSORED}
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду