detector.media
24.04.2009 18:34
Сергія Гузя звільняють з «Українського тижня». Через профспілкову діяльність?
Сергія Гузя звільняють з «Українського тижня». Через профспілкову діяльність?

У журналі «Український тиждень» скорочують три посади. Одну з них - посаду оглядача відділу економіки - посідає перший заступник голови Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь, якого мають звільнити у зв'язку із скороченням.

 

Як розповів ТК Сергій Гузь, із наказом про своє звільнення він ознайомився 13 квітня. Осередок Незалежної медіа-профспілки України, який очолює в «Українському тижні» пан Гузь, не дав згоди на його звільнення, хоча списку скорочених осіб до осередку не надходило. «Неофіційно мені пояснили, що звільнення пов'язане з моєю профспілковою діяльністю», - сказав Сергій Гузь ТК. Нині його перевели на роботу в домашньому режимі. Переговори з роботодавцем наразі спинилися, оскільки є відмова осередку, а пан Гузь консультується з юристами, як йому чинити далі. Імена двох колег, які також підпадають під скорочення, йому невідомі через те, що він не має письмову копію наказу.

 

На захист Сергія Гузя вже стала Британська Національна спілка журналістів (NUJ), яка вимагає його поновлення на роботі в журналі «Український тиждень». Про це повідомляє офіційний сайт спілки.

 

«NUJ протестує проти звільнення провідного активіста Незалежної медіа-профспілки України з його роботи в київському журналі», - йдеться в заяві на сайті. Про своє звільнення британських колег повідомив сам Сергій Гузь електронною поштою. Він пояснив, що був змушений піти із журналу після того, як його колеги, незадоволені низькою заробітною платою та втручанням власників у редакційну політику, сформували осередок профспілки й попросили власника про колективну угоду. Коли колектив попросив про колективну угоду, Сергія Гузя було звільнено.

 

На підтримку Сергія Гузя виступили голова осередку NUJ в газеті Financial Times Девід Крауч (David Crouch) та президент NUJ Джеймс Доерті (James Doherty). Пан Доерті звернувся електронною поштою до менеджменту «Українського тижня», у якому вимагає поновлення Сергія Гузя на роботі. Також NUJ закликає своїх членів надсилати протести керівнику «Українського тижня» Романові Цуприку.

 

Британська Національна спілка журналістів підтримує зв'язки з Незалежною медіа-профспілкою України з 2003 року, коли допомагала розбудовувати НМПУ.

 

Генеральний директор журналу «Український тиждень» Микола Шейко пояснює рішення про скороченя необхідністю провести оптимізацію. « Безумовно, фінансова криза не оминула і „Український тиждень". В першу чергу через різке скорочення рекламних надходжень, зменшення купівельної спроможності читачів тощо. Незважаючи на це,  протягом останніх шести місяців в журналі не скорочували штат і заробітну плату співробітників. Оптимізаційні заходи керівництво видання проводило за допомогою інших економічних важелів.  Проте, на жаль, довелося вдатися до оптимізації штатного розкладу, скоротивши кілька посад. Зокрема у виданні, яке не належить до ділових, працювало троє журналістів у відділі економіки (натомість в жодному іншому відділі немає більше двох творчих працівників). Одну з цих посад і довелося скоротити», - пояснив пан Шейко. Він висловив здивування з приводу того, що скорочення саме Сергія Гузя набуло розголосу і викликало інтерес у галузевого видання, та припустив, що журналіст «скористався своїми службовими можливостями першого заступника голови Незалежної медіа-профспілки України, аби використати своє скорочення для якомога ширшої самореклами».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY