Детектор телерейтингів. У чому секрет успіху СТБ?

Детектор телерейтингів. У чому секрет успіху СТБ?

26 Листопада 2021
3480
26 Листопада 2021
12:00

Детектор телерейтингів. У чому секрет успіху СТБ?

3480
Анжеліка — захисниця батьківщини на СТБ, зростання «України 24» і падіння «України», «Свати» замість «Страшко» і невтішні показники українських фільмів.
Детектор телерейтингів. У чому секрет успіху СТБ?
Детектор телерейтингів. У чому секрет успіху СТБ?

Новий сезон у розпалі, телеканали запускають нові шоу та серіали, а також показують українське кіно на свята в денних слотах або після опівночі. У жовтні в ефір вийшли шоу «Маска», «Україна має талант» і «Що? Де? Коли?». І повернулися «вічні» проєкти — «Свати», «Пес», «Кріпосна». Фарма й банк ПУМБ нарощують рекламну активність. «Україна» та Суспільне втрачають глядачів.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні жовтня: 39-й тиждень (1–3 жовтня), 40-й (4–10 жовтня), 41-й (11–17 жовтня), 42-й (18–24 жовтня), 43-й (25–31 жовтня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використано дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції жовтня

1854

У жовтні за комерційною аудиторією («18–54, 50 тисяч+») знов найкраще дивилися канал «1+1». Від початку нового сезону канал не поступається лідерською позицією та нарощує показники. Однак найбільшим злетом у жовтні відзначився СТБ — він найдужче наростив свою частку й очолив топ за вибіркою «Вся Україна». Натомість падали показники в каналу «Інтер» та «України». Остання за комерційною аудиторію змістилася на передостаннє місце в шістці: гірше справи лише в «Інтера».

18+

За старшою аудиторією тенденції ті самі. Найбільше зростання у СТБ і в «України 24», яка цього місяця обійшла ТЕТ і НТН за цією аудиторією. «Україна» досі очолює топ за обома вибірками, але цього місяця їй дихали у спину не лише «1+1» та ICTV, а й СТБ.

Ядра аудиторій «України» та СТБ максимально зблизились, і схоже, що саме СТБ зараз найдужче відтягує аудиторію в колишнього лідера телеефіру. Також перетинаються глядачі в «Інтера», «1+1» та «Ентер-фільму». Дужче зміщається в бік жіночої аудиторії ICTV. Також після завершення Олімпіади й Паралімпіади більш «жіночим» став «UA: Перший».

У жовтні найкращою трансляцією СТБ стало шоу «Україна має талант-10». Після довгої перерви проєкт повернувся в ефір і обійшов усіх конкурентів — «Дизель-шоу», «Маскарад» і «Танці з зірками». Читайте відгук нашої авторки Марії Спалек на реінкарнацію «Україна має талант» тут. Найрейтинговіші новини знову на «1+1», а серіал на цей раз на СТБ.

 

«1+1»

Топ найрейтинговішого каналу жовтня очолюють новини, талант-шоу та серіал «Моя улюблена Страшко». Серіал дає каналу стабільні цифри у ключовому праймовому слоті. І щоб розтягнути це задоволення на довше, в середині жовтня «Плюси» вирішили показувати по одній серії на день, а щоб утримати глядачів у другому серіальному слоті о 21.30 (де раніше виходила друга серія «Страшко»), знову поставили «вічних» «Сватів». Середні показники слоту канал втримав.

Також «1+1» часом показує й українське кіно. У жовтні для цього була нагода — День захисників і захисниць України. Українське кіно показують зазвичай саме в такі дні — після дванадцятої ночі. Український фільм «Черкаси» канал показав о 00.45, і він мав частку 5 %. Того ж тижня у суботу 16 жовтня вийшов мюзикл «Гуцулка Ксеня» о цій же 00.45 — частка 3,7 %. Такі трансляції поки що не пріоритетні для ключових слотів і мають невисокі цифри. А от фільм «Титанік» вийшов у пік-праймі 14 жовтня о 20.45.

 

ICTV

ICTV майже весь жовтень намагався жити без «Пса». В основній серіальній лінійці о 21.30 виходив «Дільничний з ДВРЗ» і втримував показники слоту. Але вони суттєво зросли в кінці місяця після повернення «Пса», який одразу потрапив у топ. У другій серіальній лінійці каналу о 22.30 із серіалами щастило менше. Показники лінійки знизив повтор серіалу Ахтема Сеітаблаєва «Доброволець». Однак найгірше слот просадила прем’єра комедії «Юрчишини-2», яка вийшла на каналі в кінці жовтня.

Ще з прем’єр: до Дня захисників та захисниць, 14 жовтня, о 19.10 ICTV показав мінісеріал власного виробництва «Брюс» про колишнього військового. Однак стрічка до середніх цифр каналу не дотягнула (6,9 %) Телепрем’єра драми Валентина Васяновича «Атлантида», яка вийшла після неї о 23.00, взяла лише 4,2 %. Втім канал показує українське кіно у більш ранніх слотах, ніж «Плюси».

Телепрем’єра документального фільму «Бабин Яр. Контекст», яка вийшла під час випуску «Свободи слова» 4 жовтня, підвищила показники політичного токшоу до 7 % (попередній випуск мав 3,6 %). Відгук нашого автора Ігоря Грабовича на цей фільм читайте тут. Також 18 жовтня перед «Свободою слова» канал показав інтерв’ю Володимира Зеленського з часткою 7 %. Найкращі трансляції вже традиційні — «Дизель шоу» та новини.

СТБ

У жовтні на СТБ стартував вдалий серіал і нові прем’єри розважальних шоу. Канал продовжує поєднувати у своїй сітці реаліті-шоу та серіали. У слот о 19.00 замість «Супербабусі» зайшла «Супермама» і опинилася в топі.

У наступному слоті серіал «Колір пристрасті» змінив 24-серійний «Колір помсти», який упродовж трьох тижнів утримував частку на рівні 10–12%. «Некероване кохання», яке зайшло в цей слот потім, дещо знизило його показники, але вони все одно були вищими за середні. У другий серіальний слот після невдалого детективу «Майор та магія» зайшов повтор «Кріпосної». Так СТБ готував глядачів до прем’єри нового сезону, яка стартувала в листопаді.

Найпершою прем’єрою каналу стало шоу «Україна має талант», яке очолило топ усіх програм місяця. Окрім цього, з високими цифрами пройшла прем’єра десятого сезону шоу «Хата на тата».

Окремо варто згадати про програмування каналу 14 жовтня у День захисників і захисниць України. СТБ показав п’ять фільмів про Анжеліку, які тривали до 19.05, а після них повернувся до звичної сітки. У результаті канал був у трійці найпопулярніших каналів цього дня — після «1+1» та Нового.

 

Новий канал

У жовтні Новий канал був із незмінним фільмовим топом найкращих програм. У вечірньому праймі канал має дві фільмові лінійки — о 21.00 та о 23.15, а також вертикальну лінійку о 19.00. У ній найпопулярнішим проєктом лишається «Хто зверху?», яке бере показники, вищі за 10 %. Натомість «Пекельна кухня» так і не змогла здобути високу частку: в жовтні її показники коливались від 3,5 % до 6 %. «Діти проти зірок» та «Екси» дивилися дещо краще. З кінопоказу в топі переважно фільми, які вийшли в ефір у неділю.

«Україна»

У динаміці показників  «України», на відміну від описаних вище каналів, чітко простежується тенденція зниження частки щотижня. Навіть шоу «Маска» не мало такого шаленого успіху, як перший сезон на початку року, й лишилось у тіні інших талант-шоу. Нагадаємо, що в жовтні на «1+1» продовжував виходити «Маскарад», який канал запустив ще у вересні. «Маска» зайшла у слот «України» 21.00 у суботу після фіналу «Співають всі». У суботу після талант-шоу канал поставив у сітку «Що? Де? Коли?» (частка 9,6 %).

Із серіалів у слоті о 21.00 вдалим для каналу було продовження «Таємної любові», а от стрічка «Мандрівка до центру душі» глядачам каналу не дуже зайшла. Показники впали, а почали зростати в останній тиждень жовтня, коли почався повтор серіалу «Місце під сонцем».

Якщо «1+1» та ICTV показують українське кіно в пізніх слотах, то «Україна» практикує такі покази вдень. 14 жовтня канал показав «Позивний Бандерас» о 13.35 та «Захар Беркут» о 16.10. Обидва фільми мали частку, нижчу за середню.

У топі програм каналу також телефільми, які вийшли у вихідні, та футбольні трансляції.

«Інтер»

Телеканал «Інтер» продовжує балансувати на межі випадання із топшістки: за комерційною аудиторією до нього впритул підступає «2+2». Але частина лояльних глядачів залишається з каналом, хоч за останні роки новий продукт в ефірі «Інтера» трапляється вкрай рідко. Що ж до основних змін у сітці мовлення, то замість радянського кінопоказу у слот 21.00 повернувся «Речдок». Прем’єра продовження докудрами майже не змінила частку слоту. О 22.00 виходить російська докудрама «Слідство вели…» — вона, як і «Речдок», у топі «Інтера», як і «Подробиці» й токшоу «Стосується кожного», які виходять перед ними.

Показ радянських фільмів змістився на вихідні, а топ цього разу очолює «Діамантова рука».

Окрім радянського кінопоказу, канал продовжує показувати й західні фільми, але вони не мають таких високих показників, як в ефірі решти каналів топшістки. До прикладу, художній фільм із Кірою Найтлі «Анна Кареніна» у п’ятницю о 21.00 взяв частку 1,6 %, кримінальна комедія «Джентельмени» — 2,7 %, «Казино Рояль» — 3,5 %. Цей слот, вільний від політичного токшоу, яке зазвичай з’являється на каналі ближче до виборів, «Інтер» заповнює кінопоказом.

Суспільне

Частка «UA: Першого» знову впала. Після завершення спортивних змагань і старту нового сезону на решті каналів суспільний канал стали дивитися менше. За аудиторією 18+ канал має лише 0,79 %. Ця цифра нижче за топові інформаційні канали, а місце каналу в топі — ближче до кінця двадцятки.

Найкращою програмою жовтня стали новини. Також глядачі каналу продовжують дивитись документальне кіно й навіть серіали — «Бальтазар» та «Століття Якова», яке канал придбав у «1+1» (прем’єра відбулась у 2016 році).

Інформаційні канали

У жовтні «Україна 24» не лише випередила всі інформаційні телеканали за обома вибірками, а й вийшла на восьме місце за аудиторією 18+, обійшовши ТЕТ та НТН. Тоді як частка решти лідерів — Прямого та каналу «Наш» — змінилася несуттєво. Також показники в жовтні наростив 5 канал.

 

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У жовтні рекламна активність зросла на 8 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, каже старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько, заповнюваність рекламних блоків становить 99 % (99 % на «Преміум ТБ» і 99 % на «Твоє ТБ».

Серед рекламодавців «Преміум ТБ» (StarLightMedia та «1+1 медіа») найактивнішими були представники фарми. Адже зростання показали Stada (за рахунок неактивних торік Nizoral, Ліварол, «Орасепт») і «ПРО-Фарма» (за рахунок неактивних торік Mercana, «Дісізет», «Карвеліс», «Лесіл», «Метіда», «Неофлорум», «Панцикор» і «Холоплант-Тау»).

Частка «Твоє ТВ» («Медіа Групи Україна» та Inter Media Group) знизилась у порівнянні з минулим місяцем із 30 % до 28 % Найбільше скорочення продемонстрував «Фармак», який призупинив активність «Лізак» та «Фармазолін». А найбільшим зростанням активності відзначився ПУМБ.

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3480
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду