Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги

Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги

14 Грудня 2017
5136
14 Грудня 2017
11:38

Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги

5136
14 грудня народна депутатка, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги.
Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги
Сюмар зареєструвала законопроект про аудіовізуальні послуги

Законопроект має назву «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення"» і реєстраційний № 7397. Він передбачає викласти закон «Про телебачення і радіомовлення» в новій редакції – закон «Про аудіовізуальні медіа-сервіси».

Поки що тексту законопроекту і супровідних документів на сайті Верховної Ради немає.

Фото зареєстрованого законопроекту оприлюднила у Facebook помічниця-консультантка Вікторії Сюмар Анна Камуз:

Ухвалення закону про аудіовізуальні послуги – це зобов’язання України перед Європейським Союзом, про це йдеться в Угоді про асоціацію України й ЄС.

Робота над законопроектом про аудіовізуальні послуги тривала з 2012 року. Результати першої робочої групи, яку очолювала тодішня народна депутатка Олена Бондаренко, вилилися в зареєстрований нею в жовтні 2014 року законопроект. Парламент нового скликання розпочав роботу заново.

Новий драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, голова комітету Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць.

28 березня 2016 року в Києві на міжнародній конференції «Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні» було вперше публічно презентовано драфт законопроекту «Про аудіовізуальні послуги». На цій же конференції європейські експерти роз’яснили, що закон «Про аудіовізуальні послуги» Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше.

Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила «Детектору медіа», що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. «Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері», - зауважила вона.

На початку жовтня 2016 року пані Сюмар під час чат-конференції на «Детекторі медіа» пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень: «Зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій».

Наприкінці жовтня 2016 року заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Опанасенко повідомив, що реєстрація та розгляд законопроекту про аудіовізуальні послуги перенесено на 2017 рік. З його слів, активна дискусія щодо законопроекту мала розпочатися вже після Різдвяних свят, а його розгляд у парламенті мав розпочатися наприкінці зими – на початку весни. Комітет планував, що парламент ухвалить закон до кінця 2017 року.

1 грудня 2016 року стало відомо, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не загальмував роботу над законопроектом про аудіовізуальні послуги, а вирішив працювати над ним частинами, розробляючи й ухвалюючи точкові законопроекти.

18 січня 2017 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив створити робочу групу з підготовки законопроекту про аудіовізуальні послуги, який планують зареєструвати до червня 2017 року.

1 лютого 2017 року при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики запрацювала робоча група з підготовки законопроекту про аудіовізуальні медіапослуги. Всього відбулося кілька засідань робочої групи, у тому числі за участі міжнародних експертів Ради Європи.

Улітку 2017 року стало відомо, що реєстрація законопроекту планувалася на липень 2017 року. Але реєстрація знову відклалася, оскільки розробники законопроекту вирішили дочекатися правок від індустрії. Робоча група стикалася з близько 20 «політичними» питаннями, чиє вирішення потребує сильної волі звідкись дуже згори, але зрештою залишилося три найбільш суперечливі питання:

  • «Зеонбуд» і цифрове мовлення;
  • прозорість медіавласності;
  • регулятор: сильний чи не дуже; само- та співрегулювання.

У вересні 2017 року на круглому столі по «Креативній Європі» стало відомо, що свої пропозиції до законопроекту затримала медіагрупа StarLightMedia. Співвласник кінокомпанії Film.ua Group Сергій Созановський пообіцяв стимулювати колег прискорити процес. Члени робочої групи при комітеті висловили сподівання, що законопроект про аудіовізуальні послуги буде зареєстровано й розглянуто в першому читанні до кінця 2017 року.

Слід нагадати, що уряд узяв на себе нове зобов’язання гармонізувати українське законодавство з європейським протягом двох років з 1 вересня 2017 року. Власне, такі строки передбачені й угодою про Асоціацію України з ЄС (імплементувати Директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги протягом двох років після завершення ратифікації угоди). Тобто закон «Про аудіовізуальні послуги» ми точно повинні отримати до 1 вересня 2019 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5136
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду