Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами

Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами

1 Грудня 2016
2104
1 Грудня 2016
20:21

Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами

2104
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не загальмував роботу над законопроектом про аудіовізуальні послуги, а вирішив працювати над ним частинами, розробляючи й ухвалюючи точкові законопроекти.
Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами
Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами

Про це повідомила Анна Камуз, помічниця-консультантка голови комітету Вікторії Сюмар, на круглому столі «Регулювання/співрегулювання контенту як складова закону про аудіовізуальні послуги», який провела 1 грудня громадська організація «Детектор медіа» за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» та проекту «Свобода медіа в Україні» Рамкової програми співробітництва ЄС та Ради Європи для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови, України і Білорусі.

«Ми вибрали трохи інший формат роботи над законопроектом про аудіовізуальні послуги. Ми вирішили розбити всі наші медійні ініціативи на блоки і спробувати робити тест-драйв законопроектів. Ми хочемо по-блоково їх приймати і дивитися, чи працюють вони, чи ні. Треба розуміти загалом політичну ситуацію. Закон про аудіовізуальні медіапослуги може мати колосальний спротив у залі парламенту. Щоб не провалити його, нам треба мати 100-відсоткову впевненість, що ініціатива буде підтримана. Суть тест-драйву полягає в наступному: по-перше, ми дивимося на політичний аспект (чи підтримується ця ініціатива політично), по-друге, ми дивимося на юридичний аспект (які є недоліки часткового закону, що необхідно доопрацювати)», - пояснила пані Камуз.

У приклад вона навела роботу комітету над законами про прозорість медіавласності (ухвалено минулого року), про квоти на європейський продукт, про квоти на україномовні пісні на радіо, про штрафи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (ухвалені цього року), роботу над законопроектами про мовлення громад (нині над ним працює робоча група), про мову ведення передач (уже зареєстрований) і про саморегулювання чи співрегулювання (ідея Вікторії Сюмар).

«Усе це в кінцевому результаті буде частинами одного великого закону про аудіовізуальні медіапослуги. Ці маленькі рамкові законопроекти ми хочемо потім обєднати в один великий закон. Поки що ми маємо можливість працювати над цими частинками і маємо впевненість, що вони будуть проходити і будуть підтримані», - уточнила помічниця голови комітету.

Анна Камуз нагадала, як рік тому в Комітету була спроба швидко зареєструвати й ухвалити закон про аудіовізуальні послуги: «Ми були дуже мотивовані прийняти закон. До першої зустрічі з усіма стейкхолдерами за одним столом, де ми зіштовхнулися з колосальним спротивом і жорстким негативом. Тому я думаю, правильний шлях – рухатися так, як ми запланували».

Втім, працювати необхідно швидко і над кількома речами одночасно, зауважила пані Камуз: «У зв’язку з нестабільною політичною ситуацією часу може бути не так багато, тому треба рухатися достатньо швидко, треба паралельно робити різні речі: і співрегулювання напрацьовувати з однією експертною групою, і мовлення громад – з іншою експертною групою».

Водночас пані Камуз запевнила, що реєстрація об’єднаного законопроекту про аудіовізуальні послуги відбудеться дуже швидко – вже до березня 2017 року: «Я можу погодитися з Олександром Опанасенком, який прокоментував перенесення реєстрації на 2017 рік. Але 2017 рік – це січень-лютий-березень, тобто найближчим часом».

Нагадаємо, драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць.

28 березня в Києві на міжнародній конференції «Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні» було вперше публічно презентовано драфт законопроекту «Про аудіовізуальні послуги». На цій же конференції європейські експерти роз’яснили, що закон «Про аудіовізуальні послуги» Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше.

Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила «Детектору медіа», що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. «Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері», - зауважила вона.

На початку жовтня пані Сюмар під час чат-конференції на «Детекторі медіа» пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень: «Зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій».

Наприкінці жовтня заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Опанасенко повідомив, що реєстрація та розгляд законопроекту про аудіовізуальні послуги перенесено на 2017 рік. З його слів, активна дискусія щодо законопроекту почнеться вже після Різдвяних свят, а його розгляд у парламенті розпочнеться наприкінці зими – на початку весни. Комітет планує, що парламент ухвалить закон до кінця 2017 року.

На фото: Анна Камуз (праворуч)

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду