Розшукуються молоді чоловіки

2 Жовтня 2008
15381
2 Жовтня 2008
12:09

Розшукуються молоді чоловіки

15381
Чи виправдались перші кроки групи «Інтер» із перетворення НТН на «Перший кримінальний»?
Розшукуються молоді чоловіки
Початок нового телевізійного сезону для телеканалу НТН знаменувався підготовкою до зміни формату, звільненням топ-менеджменту та остаточним відходом від колишньої концепції новинного мовника. Якщо спробувати схарактеризувати новий формат каналу як «чоловічий» і «кримінальний», це викличе бурхливі протести піар/прес-служби «Інтер». Проте неформально співробітники каналу характеризують майбутнє НТН саме так.
 
Перші два роки свого існування НТН був хоч і не суто новинним каналом, проте таким, що в його концепції інформаційне мовлення посідало чільне місце. Тогочасне керівництво не втрачало нагоди похвалитись високими рейтингами новин «Вчасно». У 2006 році було здійснено спробу кардинально змінити концепцію, посиливши розважальну складову (телесеріали, жіноче ток-шоу «Красуні» з Неллі Уваровою тощо). Експерти тоді казали, що з НТН хочуть зробити «маленький ”Інтер”». Проте розширити аудиторію за допомогою «розважалки», залучивши жінок, не вдалося: незабаром «неформат» з ефіру зняли, і генпродюсер Олексій Семенов, який відповідав за розважальну частину, покинув канал. Ще одним наслідком експериментів із форматом стало звільнення шеф-редактора каналу Наталії Катеринчук, яка разом із Володимиром Карташковим створювала інформаційну службу НТН. Відтоді головним засобом, за допомогою якого НТН намагався залучити нову аудиторію, були документальні та публіцистичні проекти.
 
Відразу після того, як рік тому Валерій Хорошковський купив НТН у Едуарда Прутніка та ввів канал до складу групи «Інтер», ринок чекав на переформатування каналу. Спершу експерти робили припущення, що НТН готують нішу новинного каналу групи, контент для якого виготовлятиме «НІС», проте Валерій Хорошковський відкинув цю версію. Майже рік доля НТН не вирішувалась, аж у серпні виявилось, що новин на каналі не буде зовсім – інформаційну службу розформовано, а частина її працівників посилила команду кримінальної програми «Свідок». Саме ця програма разом із «десантованим» з «Інтера» проектом «Агенти впливу» повинна стати рейтинготворчим ядром оновленого НТН.
 
«Успішною складовою програмного наповнення каналу вважаються проекти у жанрі розслідування та детективу – і у новому сезоні акцент на них посилиться. Зокрема, функція інформаційного мовлення покладатиметься на програму власного виробництва – «Свідок», - йдеться у пре-релізі каналу. На початку жовтня у київському метрополітені з’явилась зовнішня реклама проекту.
 
Кримінальна ніша в українському телепросторі поки що не повністю зайнята. Поки що в Україні був лише один нішевий канал, що значною мірою спеціалізується на цій тематиці – «ЧП.INFO» від компанії «Магнолія-TV». Кримінальні програми власного виробництва порівняно успішно йдуть в ефірі ICTV й 5 каналу, а про використання кримінальних сюжетів для підвищення рейтингу новин деяких телеканалів, зокрема «1+1», «ТК» писала неодноразово. Проте група «Інтер» розважливо уникає слова «кримінальний», яке несе в собі очевидний негатив, і наполягає на тому, що зміни на НТН – це «поява нових документальних та публіцистичних проектів».
 
 «Свідок», документальні проекти та серіали на кримінальну тематику й раніше були серед найбільш рейтингових трансляцій НТН. Буде продовжений документальний серіал власного виробництва «Бандитська Одеса». Можлива зміна формату «Агентів впливу» (зараз в ефірі НТН демонструють випуски програми, які виходили на «Інтері») – у бік криміналізації та «екстремальності», природно.
 
За словами виконавчого продюсера Олександра Мельничука, НТН планує підвищити частку з 3,07% до 4,5-5% (міста 50 тис.+, аудиторія 18-49, яку канал вважає своєю цільовою).
 
«НТН – це телеканал загальноформатного мовлення. Аудиторія – чоловіки та жінки у віці 18-49 років, ядро аудиторії – чоловіки 25+», - так на сайті НТН визначається цільова аудиторія каналу.  Утім, на відміну від «зовсім нішевих» жіночих та чоловічих каналів, НТН закономірно уникає позиціювання як суто чоловічий, адже це може відлякати ту жіночу аудиторію, яка у каналу все-таки є.
 
Канал орієнтується на досить молодих глядачів 18-49, однак, як повідомив «ТК» директор із маркетингу та продажів сейлз-хаусу «Відмінна реклама» (входить до складу групи «Інтер») Дмитро Дутчин, як і минулого року, продовжує продавати рекламні можливості переважно за аудиторією 18+. І саме ці показники, очевидно, є комерційно важливими для каналу. «18-49 використовується для контролю показників каналу. У нас існує у відносинах із каналом одна аудиторія, у відносинах із рекламодавцями - інша. І та, і та є аудиторією продажу. У випадку з НТН ми продаємо різні аудиторії, але здебільшого - 18+», - пояснив пан Дутчин.
 
Погляньмо ж, які позиції НТН має за своєю цільовою аудиторією напередодні оновлення формату. За віковою групою аудиторії 18-45 канал посідає восьму позицію в рейтинговій таблиці, поступаючись «Інтеру», «1+1», каналам Пінчука, ТЕТу та «Україні»: рейтинг 0,38%, частка 2,91% (загальнонаціональна панель GFK Ukraine). У містах із населенням понад 50 тисяч частка каналу вища – 3,06%, у 50тисяч- - 2,79%.
 
Торік за тією ж аудиторією канал мав вищі показники: 3,23% (50 тисяч+). Ще у перші місяці 2008-го НТН мав частку близько 3% (найвищі показники у лютому – 3,07%, а за 50 тисяч+ канал не зміг дотягнутись у цьому місяці до свого показника 2007 року – 3,32%). Улітку частка знизилась до 2,8%. Зниження показників спостерігається і за комерційною аудиторією каналу – 18+ (міста 50тисяч+) – з 2,93% у 2007 року до 2,7% у 2008-му; 14-49 – 3,05% у 2007-му і 2,93% у 2008-му.
 
 
Попри орієнтацію каналу на 18-49, у структурі аудиторії НТН переважають чоловіки 45-54 років (у серпні 2008 року - частка 4,56% за загальнонаціональною панеллю). Серед чоловіків 35-44 років інтерес до каналу також високий: частка 3,63%. Далі йдуть чоловіки 25-34 (2,45%) та жінки 35-44 (2,25%).
 
У порівнянні з усією групою каналів «Інтер», в аудиторії якої переважають глядачі старшого віку, аудиторія НТН дуже молода. Найближчою до НТН є структура аудиторії ICTV, хоча остання є ще молодшою. ICTV в останні роки обережно позиціонується як чоловічий канал. Для молодих чоловіків призначений і новий проект СТБ – нішевий супутниковий канал «Куй-ТБ».
 
 
Скоріш за все, ICTV та інші канали групи Віктора Пінчука і будуть головними конкурентами НТН у боротьбі за молоду чоловічу аудиторію.
 
Десятку найкращих трансляцій НТН за аудиторією 18-45 (загальнонаціональна панель) у 2008 році очолює «Свідок», який 6 лютого мав частку 6,74%. До неї також входять серіал CSI та художні фільми.
 
 
Дата
Трансляція
Аудиторія 18-45
 
 
rat%
shr%
06.02.2008
Свідок
2,27
6,74
01.01.2008
Морозко х/ф
1,95
7,85
02.03.2008
Бушидо. Шлях воїна
1,85
8,31
17.02.2008
Другий у команді х/ф
1,83
4,50
03.05.2008
Помічений х/ф
1,74
5,17
20.03.2008
CSI. Майамі т/с
1,71
5,56
29.04.2008
CSI. Нью-Йорк т/с
1,70
6,14
06.08.2008
CSI. Місце злочину т/с
1,64
6,09
20.04.2008
Інкстинт х/ф
1,61
4,47
18.04.2008
Фанат-2 х/ф
1,60
5,14
 
На початку 2007 року тогочасний генеральний директор НТН Олександр Ільяшенко називав «ідентифікаторами» НТН програми «Вчасно» і «Свідок», серіал CSI та «золотий фонд Мосфільму». Два з чотирьох «ідентифікаторів» уже втрачено: «золотий фонд» на 2008 рік придбав СТБ і з неабияким успіхом його транслює.
 
Головний випуск програми «Свідок» о 19.00 за вересень 2008 року збільшив частку слоту з 2,5% до 3,22% (за аудиторією 18-45). Найбільше зростання відбулось у селах і маленьких містах (50 тисяч-).
 

 
Чи виправданою була відмова від новин на НТН? Як і загальна аудиторія каналу, глядачі інформаційної програми «Вчасно» за віковою структурою найбільш подібні до аудиторії «Фактів» ICTV. До того ж, програми частково накладались одна на одну (18-45 та 19.00). Крім того, о 19.00 виходить «Репортер» на Новому каналі (також молодіжному), «События» на ТРК «Україна» та «Один день» на К1 – ще одному каналі групи «Інтер».
 
Показники майже всіх цих програм із вересня зросли в порівнянні з літніми, однак навряд чи ця динаміка має прямий зв’язок із закриттям новин НТН. Це закономірне явище для початку сезону, коли зростає телеперегляд, а у суміжних із новинами слотах починає виходити якісний продукт. «Я не думаю, що аудиторія НТН піде туди, оскільки в нас були дещо інші і за змістом, і за формою новини. Зараз у цей час виходить «Свідок», і я думаю, що він збереже цю аудиторію», - припускає екс-шеф-редактор каналу Ірина Милиневська. Структура аудиторії «Свідка» дуже подібна до «Вчасно».
 
Отже, перші наслідки процесу трансформації формату НТН можна оцінити як позитивні для каналу. Після запуску нових та перезапуску старих проектів у жовтні картина нового формату буде доповнена, і ми побачимо, чи вдасться каналу досягти запланованого збільшення аудиторії у півтора рази. Натомість, Олександр Ільяшенко, який днями залишив посаду виконавчого директора каналу, вважає, що, збільшивши рейтинги, канал усе ж дещо втратить. «Від цього НТН позбудеться своєї родзинки, - каже він. – Він не втратить рейтингів, але залишиться без того, з чого починався, і без того, чим відрізнявся від інших».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15381
Читайте також
28.10.2008 15:04
Наталія Данькова
32 693
17.10.2007 16:22
Олена Гонтар
для «Детектор медіа»
30 876
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
//
5700 дн. тому
шикарний профіль аудиторії "вчасно". за таке руки треба відривати аналітикам, хто це робив
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду