Моральна комісія звернеться до Держкіно про анулювання прокатного посвідчення фільму «Пила-6»

19 Листопада 2009
21596
19 Листопада 2009
18:53

Моральна комісія звернеться до Держкіно про анулювання прокатного посвідчення фільму «Пила-6»

21596
Моральна комісія звернеться до Держкіно про анулювання прокатного посвідчення фільму «Пила-6»

19 листопада на засіданні Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі члени комісії одностайно проголосували за те, що фільм «Пила - 6» пропагує культ насильства і жорстокості, а відтак, не може поширюватися на території України. Також НЕК вирішила звернутися до Державної служби кінематографії з проханням анулювати прокатне посвідчення, видане цьому фільму.

 

Як повідомив на брифінгу голова комісії Василь Костицький, експертизу фільму жахів «Пила - 6» апарат НЕК проводив у відповідь на звернення кінопрокатної компанії «Каскад-Україна». На засіданні члени комісії переглянули кількахвилинний епізод, у якому герої, щоб зупинити тортури, змушені були відтинати собі частини тіла й кидати їх на терези.

 

Нагадаємо, що експертна комісія з публічного демонстрування кіно- і відеофільмів при Мінкультури надала фільму прокатне посвідчення, встановивши вікові обмеження його перегляду - старше від 21 року. Як повідомив на засіданні НЕК заступник міністра культури і туризму Тимофій Кохан, 5 членів експертної комісії проголосували за заборону, а 11 - за дозвіл. За словами пана Кохана, в Україні встановлено жорсткіші вікові обмеження прокату «Пили - 6», ніж у Європі. На його думку, цього достатньо.

 

На обурені запитання членів НЕК, як можна було випустити такий фільм, як «Пила - 6» у прокат і чи забороняє експертна комісія при Мінкульті хоч якісь стрічки, Тимофій Кохан відзвітував, що станом на 1 жовтня у 2009 році прокатне посвідчення не отримали 358 фільмів, у 2008 - 583, у 2007 - 122, у 2006 - 19, у 2005 - 934 фільми.

 

Тимофій Кохан пропонував комісії з питань суспільної моралі ініціювати звернення до суду, якщо вона прагне заборонити фільм. Водночас заступник міністра запевнив, що будь-яке рішення НЕК буде розглянуто в Держкіно. Члени комісії вирішили, що звернення до Держкіно про анулювання прокатного посвідчення буде достатньо, оскільки за законом рішення НЕК обов'язкові для розгляду.

 

За словами Василя Костицького, законодавство на розгляд звернень державних органів один до одного визначає місячний термін, однак голова НЕК передбачає, що нині Держкіно реагуватиме швидше. «Проводиться службове розслідування в Міністерстві культури за дорученням урядового комітету під головуванням віце-прем'єр-міністра Івана Васюника, і я думаю, що події будуть розвиватися трохи швидше, ніж до цього звикла бюрократична машина», - припустив він.

 

Нагадаємо, що тиждень тому Урядовий комітет з питань гуманітарної та соціальної політики розглянув ситуацію щодо видачі прокатних посвідчень на фільми «Хостел - 2» та «Пила - 6» (фільм «Хостел - 2» улітку 2009 став приводом першої і поки що єдиної заборони НЕК). Комітет вирішив провести службове розслідування «злочинного», на думку членів комітету і віце-прем'єра Івана Васюника, рішення експертної комісії при Мінкультури, з одночасним відстороненням від обов'язків голови Держкіно Ганни Чміль. Нині службове розслідування триває.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21596
Читайте також
02.12.2009 18:13
Михайло Бриних, «Левый берег»
34 002
28.11.2009 18:59
Сергій Тримбач, «Дзеркало тижня»
30 236
18.11.2009 10:19
Олексій Радинський
, «Українська правда»
19 331
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5273 дн. тому
Цей фільм показували в кінотеатрах із дотримуванням усіх правил. 1. На пізніх сеансах. 2. Дубльований українською. 3. Із позначкою про вікові обмеження. 4. Наркомани, які з ножами та кастетами ріжуть людей, роблять це з метою пограбування. А гроші їм потрібні не для того, аби ходити в кіно на хорори. Я не бачу в цьому проблеми: сам ходжк в кіно на хорори, і ще нікого не вбив. Хоча порізати хочеться керівництво НЕК. Пропоную чергову серію Пилки знати про те, як старий Конструктор Пилка заганяє активістів моральної комісії у свої пастки, хай вони гризуть один одного.
туся
5273 дн. тому
яким треба бути збоченцем, щоб зняти таке кіно... і яким треба бути придурком, щоб піти на його перегляд...
Pipec
5274 дн. тому
Учат в школе, а не в кинотеатре. А Ганне Чмырь, всему Держкыно и прочим старым пердунам, занимающимся культурой в нашей стране давно пора на пенсию или в крематорий
Сергій
5274 дн. тому
Дякувати Богу! Взагалі, фільми жахів потрібно показувати на спеціфічному ТВ. Чому вчать такі фільми? Хіба мало насильства?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду